Οδηγίες από το Λιμεναρχείο Στυλίδας για τις μωβ μέδουσες

Πόσο επικίνδυνες είναι για τον άνθρωπο και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με ασφάλεια το τσίμπημα τους…

Οδηγίες εξέδωσε το Λιμεναρχείο Στυλίδας με αφορμή την αύξηση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.

Διαβάστε το αναλυτικό δελτίο:

Σύμφωνα με πληροφορίες οι οποίες έχουν περιέλθει στην Υπηρεσία μας το φετινό καλοκαίρι στις Ελληνικές θάλασσες θα εμφανισθούν σε μεγάλο βαθμό και ποσότητα μέδουσες με την επιστημονική ονομασία Pelagia noctiluca και κοινή ονομασία «μωβ μέδουσα»

Οι μωβ μέδουσες σύμφωνα με το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Λόγω αύξηση τους σε όλη την θαλάσσια Ελληνική επικράτεια, οι μέδουσες αυτές θα μας προβληματίσουν φέτος δεδομένου του ότι το τσίμπημα τους προκαλεί πόνο και ερεθισμό στο δέρμα και σε μεγαλύτερο εύρος θα χρειαστεί να επισκεφτούμε ακόμα και κάποιο κοντινό νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα συμπτώματα που εμφανίζονται στον άνθρωπο μετά από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας είναι: συνήθεις συμπτώματα: Πόνος σαν κάψιμο, κοκκίνισμα του δέρματος, Ναυτία, Πτώση πίεσης, Ταχυκαρδία, Κεφαλαλγία, Εμετός, Διάρροια, Σπασμός των βρόγχων, Δύσπνοια, σπάνια συμπτώματα υπόταση, βράχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης, έμετος, είναι επιβεβλημένη η άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Κατόπιν των ανωτέρω το ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΤΥΛΙΔΑΣ θέτοντας ως πρωταρχικό σκοπό την ασφάλεια των λουομένων παρακαλεί όπως σε περίπτωση τυχόν συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού αυτών να ενημερώσει άμεσα τα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Πέραν αυτού σας γνωστοποιούνται ΚΑΝΟΝΕΣ – ενέργειες σας σε γενόμενο τσίμπημα μέδουσας

Α) Πρώτες βοήθειες σε τσίμπημα από μωβ μέδουσες : Τοποθετούμε Μίγμα Θαλασσινού νερού με μαγειρική σόδα ή Τζελ με αμμωνία ή Τοπική εφαρμογή με πάγο.

Β) Κανόνες.

Δεν μπαίνουμε στη θάλασσα αν υπάρχουν πολλές μωβ μέδουσες.
Επιλέγουμε παραλία με βάση τη φορά του ανέμου.
Δεν τις βγάζουμε έξω από τη θάλασσα.
Να έχουμε μαζί μας μαγειρική σόδα ή μια κορτιζονούχο κρέμα.
Το τσίμπημα προκαλεί φουσκάλες και έντονο κάψιμο. Οι φουσκάλες μπορούν να μείνουν μέχρι και έξι μήνες.
Χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και εγρήγορση.

Γ) ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που σας τσιμπήσει μέδουσα

  1. Απομακρύνετε τα τυχόν κολλημένα στο σώμα σας πλοκάμια. Μην το κάνετε αυτό με γυμνά χέρια, διότι θα οδηγήσει σε κόλλημα των πλοκαμιών στα χέρια και μεταφορά του ερεθισμού εκεί.
  2. Ξεπλύνετε την περιοχή του τσιμπήματος με άφθονο θαλασσινό νερό. Μη χρησιμοποιείτε γλυκό νερό, διότι μπορεί να ενεργοποιήσει κεντριά που έχουν μείνει στο δέρμα.
  3. Μη πιέζετε το σημείο του σώματος που δέχτηκε την επίθεση με άμμο ή φύκια διότι θα αυξήσετε την ευαισθησία του δέρματος μας.
  4. Τοποθετείστε στο σημείο του τσιμπήματος πάγο ή κρύες κομπρέσες.
  5. Αλείψτε την πάσχουσα περιοχή με κορτιζονούχο κρέμα. Αν δεν υπάρχει τέτοια κρέμα, χρησιμοποιείστε κομπρέσες με ξιδόνερο (1 μέρος ξίδι και 3 νερό), ή και υγρή αμμωνία.

Βοηθά επίσης το κρασί, αλλά και η κόκα-κόλα

  1. Πάρτε κάποιο χάπι αντισταμινικό αφού με αυτό αντιμετωπίζονται συστηματικότερα τα συμπτώματα.
  2. Προσοχή …!!!! αν τα συμπτώματα είναι έντονα και δεν υποχωρούν μετά την εφαρμογή των τοπικών μέτρων, μπορεί να χρειασθεί κάποια ένεση κορτιζόνης οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε ή να επισκεφθείτε το κοντινότερο νοσοκομείο ή κέντρο Υγείας της περιοχής σας.

lamiareport

Σχετικά