Φωτιές: Θα μας λείψουν οι Ρώσοι γίγαντες;

Νωρίς ξεκίνησε η μάχη με τις φλόγες φέτος τόσο με τη φωτιά της Κερατέας τέλος Μαϊου, όσο και με την… περίεργη πυρκαγιά στην Βούλα. Οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν έτοιμες για έναν νέο πόλεμο με τις φλόγες, αλλα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την απουσία φέτος των Beriev

Έναν μεγάλο πονοκέφαλο καλείται να αντιμετωπίσει το κυβερνητικό επιτελείο εν όψει των πυρκαγιών του καλοκαιριού, καθώς οι κυρώσεις στην Ρωσία καθιστούν αδύνατη την ενοικίαση και φέτος του τεράστιου ρωσικού Beriev.

Η εμπειρία του 2021 και οι μεγάλες καταστροφές έχουν ήδη κινητοποιήσει την κυβέρνηση προς την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τη νέα αντιπυρική περίοδο. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα αλλάξει όλη η στρατηγική αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με δεδομένη και την απουσία του ρωσικού Βeriev, αλλά και της Ουκρανικής βοήθειας σε προσωπικό και ελικόπτερα.

H κυβέρνηση τα έδωσε όλα για φέτος αυξάνοντας τον προϋπολογισμό κατά 35%, έχοντας ως στόχο να πολλαπλασιάσει τα εναέρια μέσα με περισσότερα μικρά και πιο αποτελεσματικά αεροσκάφη, κυρίως του τύπου Air-Tractor, τα οποία θα είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα 6 που χρησιμοποιήθηκαν πέρσι.

Μία ακόμα σημαντική αλλαγή θα είναι η χρήση επιβραδυντικού υγρού για τις μεγάλες πυρκαγιές, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει πολύ πιο αποτελεσματικά από τις απλές ρίψεις νερού. Πρόκειται για το γνωστό υγρό κόκκινου χρώματος το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σποραδικά κατά το παρελθόν, μέσω αεροσκαφών τύπου C-130.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, το επιβραδυντικό υγρό που προμηθεύτηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί στις μεγάλες φωτιές θα είναι πιστοποιημένο και φιλικό προς το περιβάλλον. Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στην Γαλλία, και η ρίψη του θα γίνεται κυρίως από τα μικρά αεροσκάφη Αir-Tractor.

Ένα νέο στοιχείο της νέας αντιπυρικής περιόδου είναι η στενή συνεργασία της δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική, έτσι ώστε να υπάρχει άμεση γνώση του ανάγλυφου της περιοχής και των ιδιαιτεροτήτων που αντιμετωπίζουν οι επίγειες δυνάμεις στο πεδίο.

Μεγάλη έμφαση θα δοθεί επίσης στην ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων, καθώς έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι όσα εναέρια μέσα και να υπάρχουν, την τελική και καθοριστική μάχη με την φωτιά και το οριστικό σβήσιμό της το επιτυγχάνουν οι πυροσβέστες.

Απο εκεί και πέρα ολοκληρώνεται η η εκπαίδευση των 500 δασκοκομάντος. Πρόκειται Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων σε 6 συνολικά σημεία της χώρας (Ελευσίνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Λαμία, Ιωάννινα και Πάτρα).

Το ειδικό αυτό σώμα θα εργάζεται μέσα στο δάσος μαζί με τους δασικούς και τους δασολόγους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, και θα εργάζεται πάνω κυρίως στην πρόληψη των πυρκαγιών ενώ θα είναι και αυτοί που θα φθάνουν πρώτοι στο σημείο της πυρκαγιάς ώστε να επέμβουν στις κρίσιμες πρώτες ώρες όπου συνήθως κρίνεται και η εξέλιξη μιας φωτιάς.

Επιπλέον, για πρώτη φορά, φέτος, η χώρα μας θα φιλοξενήσει εκ των προτέρων πυροσβέστες από έξι ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο αφενός την άμεση επιχειρησιακή τους ετοιμότητα χωρίς να χάνεται χρόνος για τη μεταφορά δυνάμεων αλλά και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στην καταπολέμηση δασικών πυρκαγιών. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα φιλοξενηθούν πυροσβέστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, και τη Νορβηγία. Οι μονάδες θα προεγκατασταθούν στην Αθήνα, τη Λάρισα και την Τρίπολη.

Σχετικά