Αυτοί είναι οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος (φωτο)

Χρονικά περιθώρια θέτει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας για την εφαρμογή των νέων ενιαίων εντύπων λογαριασμών ρεύματος και των αιτήσεων προσφοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Με την τελευταία απόφασή της η ΡΑΕ δίνει κατευθυντήριες οδηγίες για την εφαρμογή των συγκεκριμένων προτύπων από τους προμηθευτές.
Οι προθεσμίες

Η ΡΑΕ στην απόφασή της δίνει ως προθεσμίες προσαρμογής τις ημερομηνίες ανάρτησης στην ιστοσελίδα της των θετικών αναφορών. Συγκεκριμένα:

Τη δημοσίευση στις 30 Ιουνίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο πρότυπο έγγραφο «Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και το έχουν αναρτήσει στον ιστότοπό τους.
Τη δημοσίευση στις 31 Ιουλίου 2022 της πρώτης «Θετικής Αναφοράς» των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υιοθετήσει το θεσπιζόμενο υπόδειγμα «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ», κατόπιν επισκόπησης εκδοθέντων λογαριασμών που περιέχουν τιμολόγηση καταναλώσεων Ιουνίου 2022.

Με τη λήξη αυτών των προθεσμιών η Αρχή προαναγγέλλει ότι θα προβαίνει σε έλεγχο για την τήρηση των προτύπων αυτών και θα δημοσιοποιεί τα ονόματα των προμηθευτών που έχουν συμμορφωθεί.

Στην πραγματικότητα η ΡΑΕ δεν προτρέπει απλώς του προμηθευτές να εφαρμόσουν την ενιαία μορφή τόσο στους λογαριασμούς όσο και στις αιτήσεις προσφοράς προμήθειας, αλλά με τις Θετικές Αναφορές που προαναγγέλλει, επιχειρεί να τους πιέσει να ενσωματώσουν τα προτεινόμενα πρότυπα. Απώτερος στόχος, όπως τονίζεται στην απόφασή της, είναι η ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών, η ενημέρωσή τους με τρόπο σαφή και κατανοητό για τις χρεώσεις και τους όρους προμήθειας, καθώς και η δυνατότητα πραγματικής συγκρισιμότητας προσφορών και τιμολογίων.

Με τις αλλαγές που προτείνει η ΡΑΕ στους λογαριασμούς ρεύματος δίνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την «ταυτότητα της σύμβασης» ανάμεσα στον πάροχο και τον πελάτη.

Τέτοιες είναι ο «αριθμός της σύμβασης», η «υπολειπόμενη διάρκεια της σύμβασης», το «όνομα του τιμολογίου», ο «τύπος τιμολόγησης», «ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τιμολογίου», ο χρόνος έκδοσης του λογαριασμού, το αν υπάρχει ή όχι ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, οι «εκπτώσεις προμήθειας» και φυσικά θα δίνεται αναλυτική εξήγηση για τη ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά και για το ποσό της επιδότησης.

Οι κατηγορίες των τιμολογίων και η ρήτρα αναπροσαρμογής

Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό των διαφορετικών κατηγοριών τιμολογίων, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκρίνει ως προσφορότερη τη χρήση του όρου «αυξομείωση» κατά την κατηγοριοποίηση των κυμαινόμενων τιμολογίων, με περαιτέρω διάκριση δύο υποκατηγοριών, ήτοι «με αυξομείωση εντός ορίων» και «αυξομείωση χωρίς όριο». Με τον τρόπο αυτό αποδίδεται ακριβέστερα η σύνδεση των οικείων τιμολογίων με τη διακύμανση των τιμών των ενεργειακών αγορών, η οποία μπορεί να επιφέρει αναλόγως αποτέλεσμα είτε αύξησης είτε μείωσης της τελικής τιμής χρέωσης.

Τα τιμολόγια θα πρέπει να διακρίνονται εφεξής σε «σταθερά» και «κυμαινόμενα».

Λογαριασμοί ρεύματος: Αλλάζουν τα έντυπα

Σταθερά και κυμαινόμενα

Ως σταθερά τιμολόγια, παγίως αναγνωρίζονται τα τιμολόγια όπου η Χρέωση Προμήθειας παραμένει σταθερή κατά τη διάρκεια της Σύμβασης (Σταθερή Χρέωση Προμήθειας). Ως κυμαινόμενα τιμολόγια νοούνται αυτά όπου η Χρέωση Προμήθειας κυμαίνεται βάσει ενός αγοραίου μεγέθους / δείκτη (Κυμαινόμενη Χρέωση Προμήθειας).

Κυμαινόμενα τιμολόγια, με όριο διακύμανσης και χωρίς

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια διακρίνονται περαιτέρω, βάσει της συμπερίληψης ή μη ορίου διακύμανσης της τιμής, σε:

  • τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης χωρίς όριο διακύμανσης και
  • τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης με όριο διακύμανσης.

Στα τιμολόγια Κυμαινόμενης Χρέωσης χωρίς όριο διακύμανσης, η Χρέωση Προμήθειας παρακολουθεί ευθέως τη διακύμανση των τιμών στις ενεργειακές αγορές και ο πελάτης εκτίθεται πλήρως στον συνολικό κίνδυνο τιμών που ενσωματώνει ο κυμαινόμενος δείκτης. Ως εκ τούτου, δεν υφίσταται κανένα ανώτατο ή κατώτατο όριο διαμόρφωσης της Χρέωσης Προμήθειας. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα συγκυρία αβεβαιότητας και υψηλών τιμών που διαμορφώνονται στις ενεργειακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, σε όλη την Ευρώπη, η επιλογή από τους καταναλωτές ενός τιμολογίου Κυμαινόμενης Χρέωσης χωρίς όριο διακύμανσης συνεπάγεται την από μέρους τους κατανόηση και αποδοχή αυτής της συνθήκης.

Σχετικά