Όλο το σχέδιο για παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά μέχρι τις 6 το απόγευμα

Αιφνιδιάσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνοντας την επέκταση του ολοήμερου σχολείου έως τις 6 το απόγευμα.

Την επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των δημοτικών ανακοίνωσε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέδριο με θέμα «Δημογραφικό – Η Μεγάλη Πρόκληση», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «Σε τελική ευθεία προετοιμασίας βρίσκονται και μερικές πρωτοβουλίες άμεσης εφαρμογής, η επέκταση για παράδειγμα των παιδικών σταθμών και των δημοτικών ως τις 6 το απόγευμα, ώστε να περιλαμβάνουν και τη μελέτη των παιδιών ανακουφίζοντας με αυτό τον τρόπο τους γονείς στο σπίτι».

Για τους καλά γνωρίζοντες το σχέδιο αυτό βρίσκεται στο τραπέζι αρκετούς μήνες. Οι ασκήσεις επί χάρτου ήταν όλο το τελευταίο διάστημα συνεχείς και σήμερα ήρθε η ώρα των ανακοινώσεων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση του ωραρίου σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά θα γίνει με προτεραιότητα την Αττική και την Θεσσαλονίκη καθώς και τα αστικά κέντρα όπου τα προβλήματα με τους εργαζόμενους γονείς που δεν έχουν να αφήσουν τα παιδιά τους, είναι πιο έντονα.

Η πιλοτική εφαρμογή λοιπόν, θα ξεκινήσει από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αρχικά πιλοτικά, και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα. 

Για να καλυφθούν οι ανάγκες από την επέκταση του ωραρίου θα προσληφθούν επιπλέον 3.300 εκπαιδευτικοί. 

Τις επιπλέον ώρες στο σχολείο οι μαθητές θα κάνουν δημιουργική γραφή, εικαστικά και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγωγή των μαθητών στο νέο σύστημα δεν θα γίνει με οικονομικά κριτήρια αλλά θα είναι ελεύθερη.

Σύντομα αναμένονται και οι σχετικές ανακοινώσεις και οι λεπτομέρεις για το μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ από την νέα σχολική χρονιά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Στο όλο εγχείρημα θα εμπλακεί και το υπουργείο Εσωτερικών που θα καλύψει το κονδύλι των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα χρειαστούν, ενώ γίνονται μελέτες για το πως μπορούν να αξιοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια.

Σχετικά