Πλήρως εκτεθειμένοι κυβέρνηση και υπουργείο Ανάπτυξης • Την ευθύνη στους υπαλλήλους πετάει ο Α. Γεωργιάδης ζητώντας ΕΔΕ για πειθαρχικά παραπτώματα • Μπαράζ αντιδράσεων • Απολογούμενη στη Βουλή η κυβέρνηση, μετά από ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ.
Σε πλήρη εξέλιξη το κυβερνητικό φιάσκο μετά από την κατοχύρωση του εμπορικού όρου “Turkaegean” από την Άγκυρα, καθώς το Μαξίμου και το υπουργείο Ανάπτυξης φαίνεται πως πιάστηκαν στον ύπνο και τώρα τρέχουν να προλάβουν.
Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι εδώ και δύο ημέρες η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να επιβάλλει σιωπητήριο (με εξαίρεση χθεσινές αόριστες και λανθασμένες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου) με στόχο το θέμα να θαφτεί από την επικαιρότητα, όμως, έπειτα από τον ορυμαγδό αντιδράσεων και από την απαίτηση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθούν εξηγήσεις εντός Βουλής, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, ζητά να πραγματοποιηθεί ΕΔΕ ώστε να διερευνηθεί και να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παραπτώματα υπαλλήλων της Διεύθυνσης Σημάτων σχετικά με την καταχώρηση του σήματος στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) καθώς και σε άλλα εθνικά και διεθνή Γραφεία Διανοητικής Ιδιοκτησίας.
Με τον τόπο αυτό ο υπουργός βγάζει την ουρά του απέξω και πετάει εξ ολοκλήρου την ευθύνη σε υφιστάμενούς του, καθώς, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «δεν υπήρξε ουδέποτε ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προς την Υπηρεσία ή την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπηρετούσαν στο εθνικό γραφείο σημάτων ή που τελούσαν σε απόσπαση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) προκειμένου να αναληφθεί η έγκαιρη και ενδεδειγμένη πολιτική, διπλωματική και υπηρεσιακή δράση».
Έξι αμείλικτα ερωτήματα από την αξιωματική αντιπολίτευση
Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει την κυβέρνηση για απολογία στη Βουλή, μετά από κατάθεση ερώτησης προς τους αρμόδιους υπουργούς.
Με σαφείς αιχμές προς το Μαξίμου για ολιγωρία, ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνεργασία με τους τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, και Τουρισμού, Κατερίνας Νοτοπούλου, από 54 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, υπογραμμίζει ότι το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και πλήττει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας.
Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σύμφωνα με απόφαση η οποία δημοσιεύτηκε στην αρμόδια ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση των εμπορικών σημάτων (EUTM), η Επιτροπή Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) έχει εγκρίνει τη δυνατότητα χρήσης από την Τουρκία ως εμπορικό σήμα τη λέξη «Turkaegean» (Τούρκικο Αιγαίο). Επισημαίνουν ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμπορικό σήμα και σε διαφημιστική καμπάνια που έχει κυκλοφορήσει για τουριστικούς σκοπούς.
Όπως αναφέρουν, η «έγκριση δόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2021 χωρίς καμία ένσταση και έχει ισχύ μέχρι τις 16 Ιουλίου 2031. Μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μέχρι και σήμερα, παρότι έχει το δικαίωμα, δεν έχει προβεί στην κατάθεση ένστασης».
Και σημειώνουν:
«Η εξέλιξη αυτή πλήττει διεθνώς το κύρος της χώρας, ενώ υπονομεύει και τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού και συνολικά τη πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Ταυτόχρονα, δεδομένης της σημερινής κατάστασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξέλιξη αυτή δυσχεραίνει τις σχέσεις των δύο χωρών και υποβαθμίζει γεωπολιτικά την Ελλάδα».
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρουν:
«Επειδή, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα έχει επιλέξει την πολιτική της όξυνσης με πολλαπλές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων να στρέφονται κατά των κυρίαρχων δικαιωμάτων της χώρας μας
Επειδή, το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επηρεάζει τα εμπορικά δικαιώματα της χώρας μας
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί
Αν και πότε ενημερώθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων και ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ως αρμόδιος φορέας, για την κατάθεση αίτησης κατοχύρωσης του συγκεκριμένου σήματος;
Σε ποιες ενέργειες ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων προέβησαν; Ενημερώθηκαν τα επιμελητήρια με έδρα νησιά του Αιγαίου και ο ΣΕΤΕ;
Υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση από πλευράς ΟΒΙ ενώπιον του EUIPO;
Σε ποιες ενέργειες προχώρησε το Υπουργείο Εξωτερικών και ιδίως ο αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία Υφυπουργός;
Οργανώθηκε από την Κυβέρνηση οποιαδήποτε διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων ή άσκησης άλλων ένδικων βοηθημάτων;
Σχεδιάζεται κάποια αντίδραση από την πλευρά της Πολιτείας;»
Αδικαιολόγητη ολιγωρία
Επικριτικό ήταν και το σχόλιο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο αναδεικνύει την κρισιμότητα του φιάσκου σε μια περίοδο «συνεχών τουρκικών προκλήσεων».
«Εκτός των αυτονόητων ενεργειών για την ακύρωση του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη ξεκινήσει, η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός, ο οποίος ας σταματήσει τα ευφυολογήματα σαν και αυτά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη για τις πολιτικές εξελίξεις, να απαντήσουν για αυτό το απαράδεκτο γεγονός» υπογραμμίζει η Χαριλάου Τρικούπη.
Αντίδραση από την ευρωομάδα του ΚΚΕ
Οι βολές δεν σταματούν στο εσωτερικό μέτωπο, καθώς οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλουν ότι η υπόθεση αυτή «συνδέεται με συμφέροντα και επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ. Η αποδοχή της ονομασίας “Τουρκικό Αιγαίο” από τον οργανισμό της ΕΕ δεν αφορά βέβαια τη δήθεν “τουριστική προβολή” της Τουρκίας, αλλά την προβολή των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας».
Το ΚΚΕ, πάντως, εκτοξεύσει πυρά και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. λέγοντας ότι «επιχειρούν να τα ρίξουν όλα στη δήθεν “ανικανότητα” και το “φιάσκο” της κυβέρνησης της ΝΔ για να αθωώσουν και πάλι την ΕΕ. Όταν πρωταγωνιστούσαν για να υλοποιηθεί το σύστημα εμπορικών σημάτων της ΕΕ δεν ήξεραν τι και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί;»
Κάποιοι κουτοπόνηρα προβάλλουν την “καλή” δήθεν απόφαση του αντίστοιχου “οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας” των ΗΠΑ, που απέρριψε την αίτηση για την καταχώριση του “σήματος” “Turkagean”. Δεν λένε όμως ότι η απόρριψη έγινε αποκλειστικά και μόνο για τυπικούς λόγους και κυρίως επειδή η σχετική αίτηση δεν είχε κατατεθεί από αμερικανικό δικηγορικό γραφείο, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ», επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ.
Μάλιστα, ο ευρωβουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος, κατέθεσε κατ’ επείγουσα ερώτηση «πώς τοποθετείται στο γεγονός ότι η απόφαση του EUIPO δεν αφορά σε αναγνώριση “εμπορικού σήματος” και “τουριστική προβολή”, αλλά ενισχύει πολιτικά την επιθετικότητα της Τουρκίας, τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων;».
Η τοποθέτηση Κοτζιά
Άμεσες εξηγήσεις με έγγραφα και υπηρεσιακή αλληλογραφία ζήτησε και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, γράφοντας χαρακτηριστικά στο Twitter «το ΥΠΕΞ οφείλει άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα α) υπηρεσιακή αλληλογραφία και οδηγίες ως προς την “Turkaegean”, β) τα πρακτικά της επιτροπής που πήρε την κατάπτυστη απόφαση, γ) το “ημερολόγιο” δικών της αποτρεπτικών δράσεων, αν έκανε. Η αντιπολίτευση οφείλει να απαιτήσει τα έγγραφα».
Το ρεπορτάζ του Euractiv που εκθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης
Παρά τους χθεσινούς έωλους ισχυρισμούς του Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για αναγνώριση εμπορικού σήματος από την Ε.Ε., αλλά για «απόφαση ενός ιδιωτικού γραφείου στη Μαδρίτη» και πως η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν επέτρεπε τη διατύπωση κάποιας ένστασης τότε, το Euractiv παρουσιάζει αποκαλυπτικό ρεπορτάζ.
Η ιστοσελίδα επικαλείται πηγή με γνώση του θέματος, η οποία αναφέρει ότι οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ανακόψουν τη διαδικασία εντός τριών μηνών που έγινε το αίτημα της Τουρκίας. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη.
Επίσης, σημειώνει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει προσφυγή μέσα σε δύο μήνες από την ημερομηνία κοινοποίησης της προσβαλλόμενης απόφασης και οι λόγοι της προσφυγής έπρεπε να υποβληθούν εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης, αλλά ούτε αυτό έγινε.
Η ίδια πηγή αναφέρει στο Euractiv ότι «το μόνο που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να προχωρήσει σε πράξη ακύρωσης της απόφασης αυτής […] δεν υπάρχει προθεσμία για αυτό. Δεν είναι ότι το γνώριζαν και δεν έπραξαν, απλά πιάστηκαν στον ύπνο […] δεν έμαθαν ποτέ για το αίτημα, και πολύ αργότερα πληροφορήθηκαν ότι εγκρίθηκε κιόλας».
Η πηγή συνέχισε λέγοντας ότι γίνονται εκατοντάδες καταχωρίσεις καθημερινά από ιδιώτες, «ο καθένας μπορεί να κάνει αίτημα για εμπορικό σήμα». Αυτό το αίτημα, πρόσθεσε η πηγή, μπορεί να προσβληθεί από οποιοδήποτε, μια ένωση καταναλωτών, μια κυβέρνηση, έναν ιδιώτη.
Υπογραμμίζει, όμως, ότι εξαιτίας των ιδιαίτερων σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η Αθήνα όφειλε να είναι πολύ πιο προσεκτική για να αποφύγει ένα τέτοιο φιάσκο.