Ακραία επιθετικότητα του Ακάρ για το Καστελλόριζο

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, λίγο πριν την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων.

Ο Ακάρ προχώρησε σε μια ακραία και επιθετική δήλωση, μιλώντας στο συνέδριο των Τούρκων πρέσβεων που γίνεται στην Άγκυρα, αναφερόμενος στο ακριτικό νησί του Καστελλόριζου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Άμυνας της χώρας αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελλόριζου από την Τουρκία, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα μακριά και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί.

Μάλιστα, αναφερόμενος σε κάποιον Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», εκείνος απάντησε «αν θέλει ο Θεός μπορεί να συμβεί κι αυτό».

Μιλώντας στη 13η διάσκεψη των πρέσβεων, ο Ακάρ ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα παρενόχλησε τα δικαιώματα της Τουρκίας με όλες τις μέχρι τώρα πρακτικές της» και τόνισε πως «μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες». Έφτασε σε σημείο να κατηγορήσει τα ελληνικά ΜΜΕ ότι «από το πρωί έως το βράδυ, ασχολούνται με την Τουρκία».

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Ακάρ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι «η εχθρότητα προς την Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα. Μιλούν κατά της Τουρκίας για να καλύψουν τις δικές τους αδυναμίες. Δείχνουν ψεύτικες εικόνες, δείχνουν παλιές εικόνες. Λένε “η Τουρκία ετοιμάζεται για επιχείρηση”, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Εμείς λέμε ότι είμαστε δυνατοί, δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι. Λέμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι θάλασσα φιλίας και τα πλούτη να μοιράζονται μαζί. Ποτέ δεν παραβιάσαμε».

Σήμερα ο απόπλους του γεωτρύπανου «Αμπντούλχαμίντ Χαν» – Ετοιμάζει «φιέστα» ο Ερντογάν

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμπντούλχαμίντ Χαν».

«Θα χαιρετίσουμε το απόπλου του τέταρτου γεωτρύπανού μας, το οποίο έχει εξοπλιστεί με τεχνολογία νέας γενιάς, από το λιμάνι Τασούτζου της Μερσίνας», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το γεωτρύπανο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου, που φέρεται να εξέδωσε παράνομες άδειες στην τουρκική πετρελαϊκή εταιρεία.

«Μέχρι σήμερα δεν επιτρέψαμε κανέναν σχεδιασμό ή ενέργεια στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη δική μας συμμετοχή και δεν θα το επιτρέψουμε ούτε στο μέλλον», τόνισε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας και το στίγμα των προθέσεων της Άγκυρας.

Για την έξοδο του γεωτρύπανου, θα στηθεί φιέστα περί τις 13:30. 

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νέο 4ο γεωτρύπανό μας, με την ονομασία Αμπντουλχαμίντ Χαν. Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», είπε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος.

Σχετικά