Η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της με ταχύτητες ρεκόρ, αν και οι επιστήμονες λένε ότι αυτά τα πρόσφατα ευρήματα δεν προκαλούν ανησυχία.
Στις 29 Ιουνίου, ο πλανήτης περιστράφηκε 1,59 χιλιοστά του δευτερολέπτου ταχύτερα σε 24 ώρες, σύμφωνα με το timeanddate.com, χρόνος ο οποίος ήταν ο ταχύτερος από τότε που ξεκίνησαν τα εξαιρετικά ακριβή αρχεία ατομικού ρολογιού τη δεκαετία του 1960.
Αυτό ακολούθησε μια σειρά από τις 28 ταχύτερες ημέρες που καταγράφηκαν το 2020, η συντομότερη από τις οποίες καταγράφηκε στις 19 Ιουλίου σε 1,47 χιλιοστά του δευτερολέπτου λιγότερο σε 24 ώρες.
Το 2021, η Γη συνέχισε να περιστρέφεται γρήγορα, αν και η συντομότερη μέρα ήταν μεγαλύτερη από τη συντομότερη το 2020.
Μετά το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2022, η περιστροφή της Γης έφτασε σχεδόν στην ταχύτερη περιστροφή της τον επόμενο μήνα, όταν περιστράφηκε 1,50 δευτερόλεπτα ταχύτερα σε 24 ώρες στις 26 Ιουλίου.
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τον λόγο πίσω από τις μικρότερες ημέρες, αν και έχουν προταθεί αρκετές θεωρίες.
Μια από αυτές υποδηλώνει ότι οι αποκλίσεις θα μπορούσαν να οφείλονται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται Φαινόμενο Τσάντλερ – το οποίο είναι μια καταγεγραμμένη ταλάντευση στην περιστροφή της Γης.
Άλλες θεωρίες υποθέτουν ότι η αλλαγή στην ταχύτητα θα μπορούσε να οφείλεται σε αλλαγές στους ωκεανούς, στις παλίρροιες ή στο κλίμα της Γης.
Οι επιστήμονες στους οποίους πήραν συνέντευξη από το Associated Press είπαν ότι η ταχύτητα περιστροφής της Γης κυμαίνεται τακτικά και ότι η μέτρηση που σημειώνει ρεκόρ δεν προκαλεί πανικό.
«Είναι ένα εντελώς φυσιολογικό πράγμα», δήλωσε στο Associated Press ο Στέφεν Mέρκοβιτζ, επιστήμονας και διευθυντής έργου στο Goddard Space Flight Center της NASA.
«Δεν υπάρχει τίποτα μαγικό ή ιδιαίτερο σε αυτό. Δεν είναι ένα τόσο ακραίο σημείο δεδομένων που όλοι οι επιστήμονες θα ξυπνήσουν και θα φύγουν, τι συμβαίνει;»
Τα ατομικά ρολόγια έχουν χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση του χρόνου σε υψηλό βαθμό ακρίβειας από τη δεκαετία του 1960.
Αυτές οι συσκευές μετρούν τις ταλαντώσεις ενός σωματιδίου που δονείται εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο για να μετρήσουν ακριβή περάσματα του χρόνου.
Συχνά εντοπίζονται αποκλίσεις όταν συγκρίνουμε μετρήσεις ατομικού ρολογιού 24 ωρών με το χρόνο που χρειάζεται η γη για να περιστραφεί πλήρως.
Εάν αυτές οι μετρήσεις γίνουν υπερβολικά μη συγχρονισμένες, η Διεθνής Υπηρεσία Συστημάτων Περιστροφής Γης και Αναφοράς (ένας οργανισμός που διατηρεί την παγκόσμια ώρα), μπορεί να προσθέσει ένα δευτερόλεπτο για να αντισταθμίσει τη διαφορά.