Ηλεκτρικό ρεύμα: Την Τρίτη ανακοινώσεις για την επιδότηση Σεπτεμβρίου – Πού θα κινηθούν οι νέοι λογαριασμοί

Το ενδιαφέρον των καταναλωτών που έχουν δει «φουσκωμένους» λογαριασμούς ρεύματος στρέφεται στις επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση για τον Σεπτέμβριο. Οι επίσημες ανακοινώσεις, σύμφωνα με το imerisia.gr αναμένονται αύριο, Τρίτη, στις 09.30 καθώς ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συνοδεύει σήμερα, Δευτέρα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κατάρ για διμερείς επαφές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τελευταίες εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών αναφέρουν ότι το πακέτο των επιδοτήσεων που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να κινείται κοντά στην περιοχή των 500 με 600 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας μια αύξηση αντίστοιχη με το άλμα που κατέγραψαν οι τιμές των παρόχων ενέργειας.

Αν η επιδότηση είναι στα 500 ευρώ η μεγαβατωρα, η μέση ονομαστική τιμή πέφτει στα 280 ευρώ (δηλ. 0,28 ευρώ η κιλοβατώρα), ενώ αν η επιδότηση αυξηθεί στα 600 ευρώ η μεγαβατώρα, τότε η μέση τιμή για τον καταναλωτή πέφτει στα 180 ευρώ η μεγαβατώρα (δηλαδή 0,18 ευρώ η κιλοβατώρα).

Οι αναλυτές μάλιστα εκτιμούν πως το πιθανότερο είναι η τελική επιδότηση να κυμανθεί ανάμεσα στα 500 με 600 ευρώ η μεγαβατώρα, καταγράφοντας μια αύξηση που μπορεί να κυμαίνεται από 48% έως και 78%, σύμφωνα με την «Ημερησία». Εναλλακτικά, ανάλογα και με τις αντοχές του προϋπολογισμού, η επιδότηση μπορεί να κυμαίνεται κοντά στην περιοχή των 500 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σε κάθε περίπτωση, το πακέτο θα κριθεί και από το δημοσιονομικό του αποτύπωμα, καθώς τον Αύγουστο απαιτήθηκαν 1,1 δισ. ευρώ για να επιδοτηθεί η μεγαβατώρα με 337 ευρώ και αυτό σημαίνει για να επιδοτηθεί με 500 ή 600 ευρώ η μεγαβατώρα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερο κονδύλι που αναμένεται να ξεπερνάει το 1,5 δισ. ευρώ.

Καθώς ο Σεπτέμβριος είναι μόλις ο δεύτερος μήνας λειτουργίας του νέου μηχανισμού -με έναν δύσκολο χειμώνα να έρχεται- το μεγάλο ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα απαιτηθούν μέχρι να στηριχθούν οι λογαριασμοί μέχρι την επόμενη άνοιξη.

Τα τέσσερα σενάρια
Η «Ημερησία» με τη βοήθεια των ειδικών ενεργειακών αναλυτών της πλατφόρμας allazorevma.gr ετοίμασε τέσσερα πιθανά σενάρια της κρατικής επιδότησης και της τελικής τιμής ρεύματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Λαμβάνοντας υπόψη την τιμή Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος πέριξ των 0,80 ευρώ ανά κιλοβατώρα, τα τέσσερα σενάρια που αφορούν κατανάλωση έως 300 κιλοβατώρες, έχουν ως εξής:

Σενάριο 1ο: Επιδότηση 45 λεπτά ανά κιλοβατώρα -> τελική τιμή 122,7 ευρώ
Σενάριο 2ο: Επιδότηση 50 λεπτά/κιλοβατώρα -> τελική τιμή 106,8 ευρώ
Σενάριο 3ο: Επιδότηση 55 λεπτά/κιλοβατώρα -> τελική τιμή 90,9 ευρώ
Σενάριο 4ο: Επιδότηση 60 ευρώ/κιλοβατώρα -> τελική τιμή 75 ευρώ
Νέο αρνητικό ρεκόρ στη χονδρική
Στο μεταξύ, η χονδρική σήμερα σπάει όλα τα ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στα ιστορικά υψηλά των 522 ευρώ τη μεγαβατώρα με τις εκτιμήσεις για το φυσικό αέριο να μην αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αποκλιμάκωση του ρεύματος.

Άλλωστε, η χονδρική είναι ο καμβάς των τομών που φτάνουν στους καταναλωτές. Αυτή τη στιγμή η χονδρεμπορική τιμή κινείται σε επίπεδα 231% επάνω σε σχέση με την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο με τις εκτιμήσεις για τον Σεπτέμβριο να ανεβάζουν την αύξηση σε πάνω από 700%.

Σχετικά