«Ξενοδάμειος» αγώνας δρόμου Αντίκυρας 2022

Την Κυριακή 2/10 ο 5ος “Ξενοδάμειος” αγώνας δρόμου Αντίκυρας – Η προκήρυξη.

Επανεκκίνηση για τον «Ξενοδάμειο» αγώνα δρόμου μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Ο αγώνας επανέρχεται με καινοτομίες χάρις στις προσπάθειες των διοργανωτών για μια ολοένα άρτια και ασφαλή εκδήλωση με πρώτο μέλημα τους συμμετέχοντες.

Ο τελευταίος αγώνας, ο 4ος, στέφθηκε με μεγάλη οργανωτική και αγωνιστική επιτυχία με πρωταγωνιστές τους Πριβιλέτζιο, Καλάκο, Κυριακοπούλου, Μπαλτσιώτη και Κυνατίδου οι οποίοι χάρισαν μοναδικές στιγμές την Κυριακή, 20 Οκτωβρίου, σε όσους βρέθηκαν στην Αντίκυρα Βοιωτίας. Μια γιορτή αθλητισμού στην οποία πρωταγωνιστές εκτός από τους πρωταθλητές ήταν και όλοι όσοι βρέθηκαν στην όμορφη κωμόπολη της Βοιωτίας (όπως δείχνουν και οι φωτο).

Πόλος έλξης, με τον καλό καιρό σύμμαχο, ήταν πρωταθλητές και πρωταθλήτριες που δήλωσαν “παρών” με “επι κεφαλής” την κορυφαία, μαραθωνοδρόμο, Γκλόρια Πριβιλέτζιο, την οποία βράβευσε για τις μοναδικές στιγμές που προσφέρει στον αθλητισμό ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς (φωτο).

Ο 5ος αγώνας που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2020, δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της αυξανόμενης εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μετά από αυτή την ανάπαυλα ο αγώνας επανέρχεται την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, με καινοτομίες.

Η πρώτη είναι η αλλαγή της διαδρομής που πλέον διατρέχει το παραλιακό μέτωπο Αντίκυρας – Αγίου Ισιδώρου – Ασπρων Σπιτιών (Παραλία Διστόμου), όπου οι δρομείς θα τρέξουν παραθαλάσσια με τις πανέμορφες εναλλαγές του τοπίου να τονώνει τις προσπάθειές τους.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι διαδρομές πλέον είναι μετρημένες και πιστοποιημένες από επίσημο μετρητή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και οι επιδόσεις των αθλητών και αθλητριών θα προσμετρώνται στον καταρτισμό των επισήμων επιδόσεων.

Η δεύτερη καινοτομία των διοργανωτών είναι το “Παραολυμπιακό Πανόραμα” που οργανώνεται την παραμονή του αγώνα με την συμμετοχή Παραολυμπιονικών με στόχο των διοργανωτών να γνωρίσει το ευρύτερο κοινό τους Παραολυμπιονίκες και τα Παραολυμπιακά αγωνίσματα καθώς και να τιμήσουν με αυτό τον τρόπο τις προσπάθειές τους.

Στις άλλες καινοτομίες των διοργανωτών εντάσσονται και οι προσπάθειες για την ένταξη πολιτιστικών δρώμενων σε αυτή τη διήμερη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού, ο σχεδιασμός νέου μεταλλίου και άλλων ενεργειών των διοργανωτών που θα γίνονται γνωστές αναλυτικά στο επόμενο διάστημα μέχρι τις ημέρες διεξαγωγής των αγώνων.

ΞΕΝΟΔΑΜΕΙΟΣ Δρόμος 2022 – Η προκήρυξη

Η ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ «ΞΕΝΟΔΑΜΟΣ» σε συνεργασία με τον Δήμο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας προκηρύσσει τον 5ο αγώνα δρόμου στην Αντίκυρα με ονομασία: «ΞΕΝΟΔΑΜΕΙΟΣ Δρόμος» στον οποίο περιλαμβάνονται οι παρακάτω επιμέρους αγώνες στις αντίστοιχες αποστάσεις.

1. Αγώνας 12.000 μ. Ανδρών – Γυναικών

2. Αγώνας 5.000 μ. Ανδρών – Γυναικών και Μαθητών/τριών Λυκείου

3. Αγώνας 1.200 μ. μαθητών/τριών Γυμνασίου

4. Αγώνας 1.200 μ. μαθητών/τριών Δημοτικού Σχολείου

Σκοπός της διοργάνωσης είναι η παρακίνηση για συμμετοχή όλων ανεξάρτητα από την ηλικία σεαθλητικές δραστηριότητες και η ανάδειξη της ιστορικότητας και της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας.

Ημερομηνία : ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

Τόπος : ΑΝΤΙΚΥΡΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

Αφετηρία – Τερματισμός : ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ (ΕΛΑΝ)

Ώρα διεξαγωγής: 1η εκκίνηση 09:30 12000μ. θα ακολουθήσουν κατά λίγα λεπτά διαφορά και για τα υπόλοιπα αγωνίσματα οι εκκινήσεις αντίστοιχα.

Χαρακτηριστικά διαδρομών: 1200μ μαθητών ασφάλτινη , 5000 μ ασφάλτινη , 12000 μ. ασφάλτινη , παράκτιας διαδρομής τριών περιοχών που ενώνει Αντίκυρα-Άσπρα Σπίτια-Άγιο Ισίδωρο.

Ξενοδάμειος δρόμος από το 2016

Η διοργάνωση της Αντίκυρας ξεκίνησε το 2016 και χάρις στις προσπάθειες τοπικών παραγόντων και την αγάπη των κατοίκων, και χτίζεται αργά και σταθερά με μπροστάρη τον τοπικό αθλητικό σύλλογο «Ξενόδαμο» μια ξεχωριστή αθλητική και όχι μόνο εκδήλωση ενισχύοντας την επισκεψιμότητα και την τόνωση της τοπικής κοινωνίας στο πλαίσιο του αθλητικού τουρισμού.

Στόχος, επίσης, των διοργανωτών είναι να παρακινήσουν και να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι σε κάθε μορφής αθλητική δραστηριότητα αλλά και να αναδείξουν την ιστορικότητα και τη φυσική ομορφιά του τόπου τους.

Ο αγώνας  είναι ενταγμένος στο δρομικό καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ.

Ο Ξενόδαμος ο Αντίκυρος (1ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από την Αντίκυρατης Βοιωτίας, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο άθλημα του παγκράτιου στους 211ους (67 μ.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Υπήρχε ορειχάλκινος ανδριάντας του στο γυμνάσιο της πόλης.

Η ΑΝΤΙΚΥΡΑ

Μοιάζει με νησί κι ο κόλπος της ως λίμνη.

Απέχει λιγότερο από δυο ώρες από την Αθήνα και είναι ένας από τους ιδανικούς προορισμούς για ηρεμία, ξεκούραση και καλό φαγητό όλες τις εποχές του χρόνου.

Η Αντίκυρα ήταν ένα κλασικό μικρό και γραφικό ψαροχώρι που παρόλο που ότι έχει γίνει πια μια κωμόπολη, διατηρεί πολλά όμορφα στοιχεία από το παρελθόν.

Υπάρχουν αρκετά σημεία για κολύμπι στην περιοχή που το καλοκαίρι γεμίζουν από κόσμο αλλά η πλαζ του Άγιου Ισιδώρου είναι η πιο φημισμένη.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά παλαιοχριστιανικά μνημεία, όπως η πεντάκλιτη βασιλική με ένα περίτεχνο ψηφιδωτό δάπεδο. Επίσης έχουν αποκαλυφθεί επαύλεις, κατοικίες και λουτρά από τον 6 αιώνα μ.Χ. Στην Αρχαία Αντίκυρα θα δείτε τα ερείπια των ναών της Αρτέμιδος και της Αθηνάς, αλλά και τμήματα του αρχαίου οικισμού.

Σχετικά