Στεφανιάδα: Όταν μία κατολίσθηση δημιούργησε την νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας – Δείτε βίντεο

Τον χειμώνα του 1963, τα χαλάσματα της κατολίσθησης της πλαγιάς Στοιχειό, έπεσαν στον ποταμό Στεφανιώτη, δημιουργώντας μια λεκάνη η οποία σιγά σιγά κατακλύστηκε με νερό

Βρίσκεται στην καρδιά του Αργιθεατικού τοπίου, δίπλα από το χωριό Στεφανιάδα και θεωρείται η νεότερη φυσική λίμνη της Ελλάδας. 

Μπορεί λοιπόν η τωρινή της όψη να είναι ήρεμη και στα καταπράσινα νερά της να καθρεφτίζονται οι μεγάλοι ορεινοί όγκοι της Ανατολικής Αργιθέας, όμως 59 χρόνια πριν, οι κάτοικοι δύο οικισμών έμειναν ξάγρυπνοι και αναγκάστηκαν να ξεσπιτωθούν, αφημένοι στη μανία της φύσης και στα τρομερά γεγονότα που συνέβησαν εκείνο τον χειμώνα του 1963.

Ήταν 30 Ιανουαρίου, όταν τα χαλάσματα της κατολίσθησης της πλαγιάς Στοιχειό, η οποία σε υψόμετρο 850 μέτρων ξεκόλλησε κυριολεκτικά από το βουνό Σμίνικο, έπεσαν στον ποταμό Στεφανιώτη, δημιουργώντας μια λεκάνη η οποία σιγά σιγά κατακλύστηκε με νερό. Οι κάτοικοι των οικισμών, ευτυχώς χωρίς θύματα, αναγκάστηκαν να ξαναχτίσουν τα σπιτικά τους λίγο μακρύτερα από τη λίμνη. 

Η λίμνη Στεφανιάδα πήρε το όνομά της από το χωριό και τον ποταμό που βρίσκεται κοντά της και αποτελεί πια ένα από τα ομορφότερα αξιοθέατα του νομού Καρδίτσας αλλά και μια όαση δροσιάς για όλους εκείνους που τους καλοκαιρινούς μήνες την χρησιμοποιούν για δραστηριότητες όπως το καγιάκ μα και δροσερές βουτιές στην μικρή της όχθη. 

Η επιφάνειά της αγγίζει τα 175 στρέμματα και πολλοί είναι εκείνοι που την χαρακτηρίζουν τεχνητή, κυρίως λόγω της μικρής της ηλικίας, όμως η πραγματικότητα της είναι πως πρόκειται για μια άκρως φυσική λίμνη, η οποία καλοκαίρι ή χειμώνα, άνοιξη ή φθινόπωρο, μαγνητίζει τα βλέμματα με την ομορφιά της, ενώ τα υπέροχα τυρκουάζ νερά της είναι τόσο γαλήνια που με μιας σου μεταδίδουν αυτή την απόλυτη ηρεμία που τόσο πολύ σπανίζει στις μέρες μας. 

Σχετικά