Για κάποιους οι καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού είναι θεϊκό δώρο, για κάποιους άλλους ωστόσο θα αποδειχθούν σημαντικό βάρος για την ψυχική υγεία τους.
Δυσάρεστη εμπειρία μπορεί να αποδειχθεί για κάποιους το καλοκαίρι, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Όλμπανι της Νέας Υόρκης που έδειξε αυξημένες εισαγωγές στα Επείγοντα λόγω έντονων συμπτωμάτων από την ψυχική σφαίρα τις ημέρες με υψηλή θερμοκρασία, υγρασία και ηλιοφάνεια. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Environment International.
«Γνωρίζουμε ότι ο καιρός επηρεάζει τη διάθεση. Ενώ όμως μια ζεστή, φωτεινή μέρα δίνει ώθηση σε κάποιους, για άλλους γίνεται αναστάτωσης και εύκολου θυμού. Για τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, οι εναλλαγές του καιρού μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία» σχολίασε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Xinlei Deng και επεσήμανε πως το αντίκτυπο ήταν εντονότερο σε άτομα με συμπτώματα από χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, διαταραχές της διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς του ενηλίκου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται μορφές βίας όπως η πυρομανία.
Το ερευνητικό εγχείρημα διακρίθηκε σε δύο περιόδους μελέτης, με έμφαση στους θερμότερους μήνες (Μάιος-Οκτώβριος, το 2017 και το 2018). Η ομάδα αξιοποίησε μετεωρολογικά δεδομένα από το δίκτυο NYS Mesonet, ένα δίκτυο 126 μετεωρολογικών σταθμών υπό το Πανεπιστήμιο του Όλμπανι, σχετικά με τη θερμοκρασία, την ηλιακή ακτινοβολία, τη μέση υγρασία, τον δείκτη θερμότητας και τη βροχόπτωση.
Οι επισκέψεις στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) λόγω ψυχικών διαταραχών προσδιορίστηκαν με τη χρήση της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών (ICD-10). Οι διαταραχές κωδικοποιούνται ανά υποτύπο και περιλαμβάνουν κατηγορίες όπως διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, οι διανοητικές αναπηρίες και ο εκούσιος αυτοτραυματισμός.
Συνολικά καταγράφηκαν 547.540 επισκέψεις σε ΤΕΠ λόγω ψυχικής διαταραχής. Μετά την αντιστοίχιση της διεύθυνσης των περιστατικών με τις τοπικές καιρικές συνθήκες, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:
-ο συνδυασμός υψηλής θερμοκρασίας, ηλιακής ακτινοβολίας και σχετικής υγρασίας συνδέθηκε με τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων από την ψυχική σφαίρα,
-οι επιπτώσεις ήταν ισχυρότερες κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο,
-επηρεάστηκαν πιο έντονα τα άτομα ηλικίας 46-65 ετών,
-αρκετές κατηγορίες ψυχικών διαταραχών σχετίστηκαν με συγκεκριμένους συνδυασμούς καιρικών συνθηκών, όπως π.χ. αυξημένες αφίξεις στα ΤΕΠ λόγω χρήσης ψυχοδραστικών ουσιών (π.χ. αλκοόλ ή οπιοειδή) όταν η ηλιακή ακτινοβολία, η θερμοκρασία, ο δείκτης θερμότητας και η υγρασία ήταν υψηλές, αλλά λόγω σοβαρών συμπτωμάτων διαταραχών της διάθεσης (π.χ. κατάθλιψη, διπολική διαταραχή) όταν υπήρχε λιγότερη ηλιοφάνεια και υψηλή θερμοκρασία.
Δεδομένου ότι τα συμπτώματα ψυχικής υγείας που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες ίσως χρειαστούν χρόνο για να εκδηλωθούν, η ερευνητική ομάδα μέτρησε το χρονικό παράθυρο από την έναρξη μιας συγκεκριμένης καιρικής συνθήκης και της ημερομηνίας εισαγωγής στο νοσοκομείο. Έτσι διαπίστωσαν ότι η υψηλή θερμοκρασία από μόνη της αποτελούσε τον αμεσότερο κίνδυνο, ενώ ο δείκτης ζέστης θα οδηγούσε στα ΤΕΠ σε διάστημα δύο εβδομάδων.
Όπως υπογράμμισαν οι ερευνητές, η κατανόηση του χρονικού παραθύρου θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπεύθυνους των νοσοκομείων να προετοιμάζονται κατάλληλα για τις περιόδους με ειδικές καιρικές συνθήκες που προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με ψυχιατρικά συμπτώματα.
Πηγή: ygeiamou.gr