Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν έχει εμμονές με την Ελλάδα – Κόκκινη γραμμή η κυριαρχία μας στα νησιά

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας το βήμα του ΟΗΕ απευθύνθηκε απευθείας στον τουρκικό λαό σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο και απειλή για τη γειτονική χώρα

Σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του ΟΗΕ υπογραμμίζοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και τον Καύκασο λέγοντας ότι χρησιμοποιεί γλώσσα επιτιθέμενου και όχι εταίρου και συμμάχου του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός αξιοποιώντας το βήμα του ΟΗΕ απευθύνθηκε απευθείας στον τουρκικό λαό σημειώνοντας ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο και απειλή για τη γειτονική χώρα και αφού διατύπωσε τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας κάνοντας λόγο για απαράδεκτες απαιτήσεις της τουρκικής ηγεσίας για τα νησιά του Αιγαίου, εξέφρασε την ευχή για ένα νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

«Με έχετε ακούσει ήδη και να ξέρετε ότι είμαι πάντα ανοιχτός στο διάλογο με σεβασμό στην τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η Τουρκία είναι σημαντική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Τουρκία θα μπορούσε να είναι εταίρος της ΕΕ αν το θέλει. Μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όπως πχ με την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Αλλά συνεχίζει να διαδραμτίζει έναν αποσταθεροποιητικό ρόλο στον Καύκασο, τα Βαλκανια και την Ανατολική Μεσόγειο».

«Έχει εμμονές με τη χώρα μου. Ακούσαμε από τα χείλη τους ότι «θα έρθουν κάποια νύχτα» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στη γνωστή φράση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί ένας επιτιθέμενος και όχι ένας αμυνόμενος. (σ.σ. η Τουρκία) χτίζει ένα αφήγημα για το Αιγαίο μετά τα Ίμια και προβάλλει απαιτήσεις έναντι των νησιών. Υπάρχει ακόμα ένα casus beili πριν από τα Ίμια και σήμερα η Τουρκία φτάνει να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία στα ανατολικά μας νησιά που κατοχυρώθηκαν πριν από 100 χρόνια» τόνισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στις πολλαπλές παραβιάσεις στον εναέριο χώρο, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για «μονομερή απόφαση άρνησης κάθε διαλόγου» εκ μέρους της Άγκυρας.

«Είναι αποδεχτή αυτή η στάση από ένας μέλος του ΟΗΕ; Από έναν παίχτη της διεθνούς σκηνής;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης ενώπιον του ΟΗΕ λέγοντας ότι «υποσκάπτουν την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που υπάρχει πόλεμος στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στις κόκκινες γραμμές ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι «απολύτως απαράδεκτες οι τουρκικές απαιτήσεις για τα νησιά του Αιγαίου. Ουδέποτε θα δεχτώ ως πρωθυπουργός να κακοποιούν έστω και λεκτικά την ανεξαρτησία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν πολλά χρόνια ειρηνικής συνύπαρξης μετά το δράμα του 2022» σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Θέλω να απευθυνθώ στον τουρκικό λαό. Η Ελλάδα δεν αποτελεί κίνδυνο και δεν εκφράζει καμία απειλή για τη χώρα σας. Είμαστε φίλοι σας».

«Η πλειοψηφία των δύο λαών δεν θέλει να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ας κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα» ήταν το καταληκτικό μήνυμα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Σχετικά