Ηχηρή απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα για τα τεθωρακισμένα στα νησιά

Η Αθήνα απέρριψε εν τω συνόλω τους όλες τις τουρκικές αιτιάσεις οι οποίες εκφραστήκαν από το πρωί της Δευτέρας και που επικεντρώνονται σε δυο άξονες. Ο πρώτος άξονας αφορά το «εύρημα» της -υπό απόλυτο κυβερνητικό έλεγχο- εφημερίδας Sabah σχετικά με τη δήθεν λειτουργία στρατοπέδου Κούρδων στο Λαύριο. Ο δεύτερος άξονας των τουρκικών αιτιάσεων αφορά δήθεν φωτογραφικό υλικό που δείχνει τεθωρακισμένα αμερικανικής κατασκευής να μεταφέρονται από ελληνικά μεταγωγικά στα νησιά.

Με λίγα λόγια η Άγκυρα επιχειρεί να θέσει συνολικά το θέμα εξοπλισμού νησιών του Αιγαίου, καθώς και το ζήτημα ασφαλείας που προκύπτει από δήθεν βάσεις Κούρδων στην Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για εξηγήσεις. Την ίδια ώρα, στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση εξέδιδε ανακοινωθέν του ελληνικού ΥΠΕΞ δια το οποίο απορρίπτονται δια του συνόλου τους οι τουρκικές αιτιάσεις ως παντελώς αβάσιμες. 

Στην Άγκυρα, ο Έλληνας πρέσβης απαντούσε στους Τούρκους συνομιλητές, λέγοντας ότι «δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Το διάβημα της Άγκυρας

Το απόγευμα της Δευτέρας, 26 Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας για να δώσει «εξηγήσεις» για τις φωτογραφίες στρατιωτικών οχημάτων από δύο ελληνικά νησιά.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη και του επέδωσε διάβημα, για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» σε ελληνικά νησιά.

#BREAKING Türkiye protests unlawful deployment of armored vehicles on Aegean islands of Midilli, Sisam pic.twitter.com/IJsgO7Tu7z — ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) September 26, 2022

Παράλληλα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η Τουρκία απέστειλε σημείωμα διαμαρτυρίας προς τις ΗΠΑ, όπου καλείται η Ελλάδα να «επιστρέψει στο καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Απαντώντας στο σχετικό διάβημα, στο οποίο προέβη η τουρκική πλευρά προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα Χριστόδουλο Λάζαρη, η ελληνική πλευρά απέρριψε στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι «παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο», αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Σημείωσαν, επίσης, πως ο Έλληνας πρέσβης υπογράμμισε ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Επίσης, κατέστησαν σαφές πως η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία. Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

Ερντογάν: Σε ρόλο προβοκάτορα η Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας

Λίγα λεπτά μετά από την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ στο τουρκικό διάβημα, ο Ερντογάν προέβη σε νέες επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, έπειτα από την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου.

«Παρακολουθούμε τις προβοκατόρικες κινήσεις της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν είναι ίση με εμάς και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής μας. Ξέρουμε ότι θέλουν να μας κάνουν να σπαταλήσουμε χρόνο και ενέργεια. Για τους Έλληνες πολιτικούς και τον ελληνικό λαό, αυτό είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ξεχνούν τις μέρες που πανηγύριζαν για τη σφαγή της Τριπολιτσάς σαν ημέρα της νίκης τους και ακόμα δεν έχουν πληρώσει γι’ αυτό. Δεν είναι πρόοδος και τίμιο να κρύβεσαι πίσω από άλλους. Η στρατιωτική ανάπτυξη και η οικονομική βοήθεια δεν είναι αρκετή ώστε η Ελλάδα να φτάσει στο επίπεδό μας», σημείωσε.

Η Sabah «ανακάλυψε» κι άλλο «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών» στο Λαύριο

Το πρωί της Δευτέρας, η εφημερίδα Daily Sabah δημοσίευσε θέμα σύμφωνα με το οποίο «ένα δεύτερο στρατόπεδο που φιλοξενεί τρομοκράτες άνοιξε στην Ελλάδα δίπλα στο ήδη υπάρχον διαβόητο στρατόπεδο του Λαυρίου».

Η Sabah φιλοξένησε δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, σύμφωνα με τον οποίο «αν και η Αθήνα απέρριψε τους ισχυρισμούς πως το Λαύριο έχει μετατραπεί σε εκτροφείο τρομοκρατών, η Άγκυρα ανακάλυψε ότι ένα άλλο στρατόπεδο παρόμοιο με το Λαύριο είχε ανοίξει». «Βρισκόμαστε σε μια πολύ εύθραυστη διαδικασία», δήλωσε ο αξιωματούχος σχετικά με τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Η εφημερίδα συνέχιζε το άρθρο λέγοντας πως: «η Ελλάδα κατηγορείται εδώ και καιρό ότι αποτελεί αγαπημένο κρησφύγετο τρομοκρατών του DHKP-C και του PKK. Αυτοί που διαφεύγουν από την Τουρκία έχουν βρει καταφύγιο σε προσφυγικούς καταυλισμούς στο Λαύριο κοντά στην Αθήνα με το πρόσχημα ότι είναι αιτούντες άσυλο, ιδίως τη δεκαετία του 1980. Παρά το κλείσιμο του Λαυρίου το 2013 υπό την πίεση της Τουρκίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τον κύριο προορισμό για τους τρομοκράτες του DHKP-C.

Πλάνα από το στρατόπεδο δείχνουν ότι έχει μετατραπεί σε βάση για τους τρομοκράτες του PKK. Το στρατόπεδο που φαίνεται μοιάζει με βάση τρομοκρατών, με τρομοκρατικά σύμβολα και φωτογραφίες του φυλακισμένου Αμπντουλάχ Οτσαλάν να κοσμούν τους τοίχους του».

«Ο στόχος είναι ότι αυτές οι ομάδες που εκπαιδεύονται, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μια μέρα εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Μια χώρα μέλος της ΕΕ στον 21ο αιώνα τροφοδοτεί ανοιχτά τρομοκράτες. Το PKK είναι τρομοκρατική ομάδα και έχει χαρακτηριστεί ως τέτοια τόσο από την ΕΕ όσο και από τις ΗΠΑ», εξήγησε ο ίδιος στην τουρκική εφημερίδα.

«Η Αθήνα δεν είναι πλέον χώρα διέλευσης τρομοκρατών, αλλά η χώρα άμεσος στόχος για την παραμονή τους» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα, που συνεχίζει λέγοντας πως «η Αθήνα έχει επίσης απορρίψει τα αιτήματα έκδοσης της Άγκυρας για τρομοκράτες από ομάδες που υποστηρίζουν την ένοπλη εξέγερση κατά του κράτους και είχαν εμπλακεί σε ένοπλες επιθέσεις κατά των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και πολιτικών κομμάτων, εκτός από άλλους στόχους.

Τα απορριφθέντα αιτήματα έκδοσης περιλαμβάνουν μέλη της παράνομης τρομοκρατικής ομάδας ‘Η Επαναστατική Αριστερά (Dev-Sol)’, μέλη του DHKP-C, της τουρκικής (ή κουρδικής) Χεζμπολάχ, του παράνομου Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κομμουνιστικού Κόμματος (MLKP), του THKP-C, του PKK, του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας/Μαρξιστικού-Λενινιστικού (TKP-ML) και άλλες ομάδες.

Πρόσφατα, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε έναν τρομοκράτη του PKK, ο οποίος είχε εκπαιδευτεί στο διαβόητο στρατόπεδο στην Ελλάδα και σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις, είχε ανακοινώσει ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού.

Ο τρομοκράτης, που αναγνωρίστηκε ως Hüsamettin Tanrıkulu, με την κωδική ονομασία “Delil”, συνελήφθη σε κοινή αντιτρομοκρατική επιχείρηση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης και του Ντιγιάρμπακιρ.

Είχε εισέλθει στην Τουρκική Δημοκρατία με παράνομα μέσα, αφού είχε λάβει εκπαίδευση για σαμποτάζ στο στρατόπεδο του Λαυρίου στην Ελλάδα.

Η άδεια της Αθήνας να επιτρέψει την ύπαρξη ενός ακόμη στρατοπέδου που φιλοξενεί τρομοκράτες εντός των συνόρων της έρχεται καθώς οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας βρίσκονται σε νέο χαμηλό τους τελευταίους μήνες».

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Anadolu

Την Κυριακή, το πρακτορείο Anadolu ισχυρίστηκε πως διέρρευσαν φωτογραφίες από στρατιωτικές πηγές, στις οποίες φαίνονται ελληνικά αρματαγωγά να αποβιβάζουν τεθωρακισμένα οχήματα μάχης στη Λέσβο και τη Σάμο.

Οι φωτογραφίες φέρεται να τραβήχτηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου από τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη κατά τη διάρκεια των πολλών υπερπτήσεων που πραγματοποιεί η Τουρκία καθημερινά στο Αιγαίο, ενώ δημοσιεύτηκαν σε αρκετά τουρκικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και στη Yeni Safak.

Όπως ανέφερε το Anadolu σε τηλεγράφημά του που δημοσιεύθηκε το πρωί της Κυριακής, μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταγράφηκε τη στιγμή της αποβίβασης από πλοία στρατιωτικού εξοπλισμού σε Λέσβο και Σάμο, κάτι που το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας χαρακτήρισε εσφαλμένα «ως παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Σύμφωνα με τo Anadolu, από τα δύο επίμαχα πλοία αποβιβάστηκαν 23 θωρακισμένα οχήματα στη Λέσβο και 18 θωρακισμένα οχήματα στην Σάμο. «Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα οχήματα αυτά ήταν ανάμεσα σε αυτά που έχουν σταλεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ» προστίθεται στο τηλεγράφημα.

Σχετικά