Βρέθηκε η χρυσή τομή για τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ Θήβας

Λύση στο αδιέξοδο με τα απορρίμματα χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση του ΧΥΤΑ Θήβας

Καρπούς απέδωσαν οι προσπάθειες για τη διευθέτηση του σοβαρού ζητήματος που είχε ανακύψει μετά την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μεταφορά των απορριμμάτων τριών δήμων της Εύβοιας στον ΧΥΤΑ Θήβας, έναν ΧΥΤΑ που ήδη εξυπηρετεί τέσσερις δήμους της Βοιωτίας(Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Τανάγρας και Λοκρών) και που η χωρητικότητά του είναι περιορισμένη.

Δεδομένου ότι το ζήτημα είχε άμεσο και σοβαρό αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες, καθότι η απόφαση του υπουργού θα είχε ως αποτέλεσμα τον άμεσο κορεσμό του ΧΥΤΑ Θήβας, ο Δήμαρχος Θηβαίων και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας, κ. Γιώργος Αναστασίου, και ο Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων και μέλος του ΦοΔΣΑ, κ. Γιώργος Ντασιώτης, κινητοποιήθηκαν άμεσα και πρωτοστάτησαν των ενεργειών ενημέρωσης και συντονισμού όλων των εμπλεκομένων πλευρών.

Οι εντατικές διαβουλεύσεις οδήγησαν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, με την οποία αίρεται η αδιέξοδη κατάσταση και ταυτόχρονα εξυπηρετούνται και οι δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση 161/2022 του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων(ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας, τα απορρίμματα του Δήμου Καρύστου θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Θήβας και του Δήμου Ερέτριας στον ΧΥΤΑ Άμφισσας. Για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου αποφασίσθηκε το εξής: Από τις 5 Οκτωβρίου και για δέκα ημέρες η Δ.Ε. Αλιβερίου θα εξυπηρετηθεί από τον ΧΥΤΑ Άμφισσας και η Δ.Ε. Κύμης από τον ΧΥΤΑ Λαμίας. Στη συνέχεια, τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας. Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα απορρίμματα των ιδιωτών θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας και όχι πλέον στον ΧΥΤΑ Θήβας.

Η απόφαση του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας εφαρμόζεται κανονικά και ισχύει έως τα τέλη Φεβρουαρίου. Ζητούμενο είναι η επίσπευση ολοκλήρωσης των προγραμματισμένων έργων και η κατασκευή ενός νέου κυττάρου στον ΧΥΤΑ Θήβας.

Σχετικά