Όχι σε δεξαμενές LNG στον Κορινθιακό

Ενημερωτικό δελτίο από το ΔΣ της “Αλκυώνος”

Στα πλαίσια των γεωπολιτικών ανακατατάξεων που εφαρμόζονται στις χώρες της Ε.Ε. εδώ και ένα χρόνο και υλοποίησης των αποφάσεων της για να σταματήσει η προμήθεια ενεργειακών πόρων ( φυσικού αερίου και πετρελαίου ) από την Ρωσία, έχει αποφασιστεί από την Ελληνική Κυβέρνηση – χωρία καμία διαφάνεια ή διαβούλευση, σε συνεργασία με τους ενεργειακούς ομίλους επιχειρήσεων – η εγκατάσταση και λειτουργία τεραστίων διαστάσεων μεταλλικών αποθηκών για την αποθήκευση του υγροποιημένου φυσικού αερίου ( LNG ) που θα εισάγεται από τρίτες χώρες .

Από δημοσιεύματα και μόνο γνωρίζουμε ότι τέτοιες εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν – πλωτές στην θάλασσα είτε στην στεριά στην νήσο Ρεβυθούσα του Σαρωνικού ( 2η εγκατάσταση ), ανοιχτά των εγκαταστάσεων της εταιρείας MOTOR OIL στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, στην Αλεξανδρούπολη Έβρου. Επίσης στο στόμιο του Παγασητικού κόλπου στην Μαγνησία. Ο σχεδιασμός είναι να κατασκευαστούν και σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

Τα κόστη κατασκευής των είναι τεραστίων διαστάσεων για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Ελλάδας τα οποία ποιος θα πληρώσει;

Από την λειτουργία αυτών εγκυμονούν πολλοί κίνδυνοι για την ζωή τόσο των ανθρώπων όσο και των υπολοίπων ζώντων οργανισμών και των οικοσυστημάτων μιας ευρύτερης περιοχής από τα γεωγραφικά όρια ενός νομού έως μιας Περιφέρειας.

Τόσο από την καθημερινή λειτουργία τους με διαφυγή αερίων κατά την αποθήκευση ή και την μετατροπή του αποθηκευμένου υγροποιημένου φυσικού αερίου σε αέριο που θα διοχετεύεται στους αγωγούς διανομής. Είτε από ένα ατύχημα σαν αυτό του Σεβέζο στην Ινδία που συνέβη πριν μερικές δεκαετίες. Αυτά τα ατυχήματα μπορούν να συμβούν τόσο σε συνθήκες ειρήνης όσο και πολέμου. Τρανταχτό τωρινό παράδειγμα αυτά που συμβαίνουν στον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπόριζα ή την τρομοκρατική ενέργεια καταστροφής του αγωγού φυσικού αερίου north stream στην Βαλτική θάλασσα.

Εμείς ως Ομοσπονδία Συλλόγων του Κορινθιακού Κόλπου διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΕΓΑΚΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΙΤΕ ΠΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΑΣΛΑΣΣΑ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΙΑ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ.

ΔΕΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΟΥΜΕ ΤΗΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ.

Πρώτα απευθυνόμαστε στις λειτουργούσες εταιρείες παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στη Στερεά Ελλάδα και τους Αγ. Θεοδώρους Λουτρακίου. Κατά δεύτερο λόγο στους αιρετούς Περιφερειάρχες και κατ’ επέκταση στους Δημάρχους του Κόλπου.

Κάνουμε έκκληση στους ΠΟΛΙΤΕΣ του ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ να είναι σε επαγρύπνηση. Βλέπουμε ότι η αναγκαιότητα για επανάληψη των κινητοποιήσεών μας όπως στο πρόσφατο παρελθόν θα είναι αναγκαίες.

TO ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχετικά