Συνέντευξη με τον Ασκραίο ποιητή Γιώργο Μπακλάκο: «Ο χρόνος, ο χώρος και η συναισθηματική κατάσταση δημιουργούν το ποίημα»

ΟΓιώργος Μπακλάκος γεννήθηκε το 1992 και μεγάλωσε στην Άσκρη Βοιωτίας, πατρίδα του αρχαίου επικού ποιητή Ησιόδου, πατέρα του διδακτικού έπους. Από νεαρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερη αγάπη για τα βιβλία και το διάβασμα. Σπούδασε οικονομικά στο ΕΚΠΑ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2017 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν η ποιητική συλλογή του «Ημιυπόγειο». Η Ταυτότητα είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή του (εκδόσεις Βακχικόν).

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Η ανάγκη να εκφράσω όλα όσα με κατακλύζουν. Αφορμή μπορεί να αποτελέσει οτιδήποτε.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Ο χρόνος, ο χώρος και η συναισθηματική κατάσταση δημιουργούν το ποίημα. Εγώ είμαι απλώς ένας καλός αγωγός του, ο οποίος συμβάλλει στη διαμόρφωσή του. Όταν όλα αυτά είναι κατάλληλα κι έρθουν οι πρώτες, καταλυτικές για εμένα λέξεις του ποιήματος, όλες οι υπόλοιπες ακολουθουν φυσικά.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Πιστευω πως επηρεαζομαστε τόσο από αυτά που υιοθετουμε όσο και από εκείνα τα οποία απορριπτουμε. Σημασία έχει να οξυνουμε την κριτική μας ικανότητα και ν’ αποφασίζουμε τί μας αφορά και τί όχι. Οι ποιητές που έχουν ασκήσει ιδιαίτερη επιρροή στη γραφη και τη ζωή μου είναι πολλοί, ο Καβάφης, ο Αναγνωστάκης, ο Λειβαδίτης, ο Καρυωτάκης, ο Ρίτσος, ο Λεοντάρης, ο Ελύτης κι από ξένους ο Μπρεχτ, ο Μπουκοβσκι, ο Πεσσοα κι ο Νικανορ Παρρα.

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Οι κύριοι θεματικοι άξονες της ποιησης μου είναι οι κοινωνικες συνθήκες, ο έρωτας, ο θάνατος και η ανθρώπινη συμπεριφορά. Θεωρώ πως είναι “αιώνια” θέματα τα οποία απασχολούσαν, απασχολούν και θα απασχολούν τους ανθρώπους.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Η “Ταυτότητα” είναι ένα βιβλίο το οποίο γράφτηκε πριν περίπου 10 χρόνια. Ξεκίνησα να γράφω κάποια ποιήματα με  θέμα την αλλοτρίωση τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επιπεδο τα οποία λόγω θεματικής αλλά και υφολογικης ομοιογενειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον σκελετο της συλλογής. Ακολούθησαν κι αλλα, με τα οποια πήρε την τελική του μορφή το βιβλιο αυτό το οποίο θεωρώ ότι είναι ένα ωριμο, επόμενο βημα στη γραφή μου.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Η κλίση και η ικανότητα, αυτό που ονομαζουμε ταλέντο είναι έμφυτο χαρακτηριστικό το οποίο δε διδασκεται. Όμως καλλιεργειται μέσα από το διάβασμα και την τριβή με τη γραφή κι αν αυτό δε γίνει, δεν μπορεί να αναπτυχθει. Χωρίς δουλειά, είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Το γεγονός πως οι άνθρωποι δυστυχώς δε διαβάζουν. Πιστεύω πως είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας η απομάκρυνσή μας από το βιβλίο κι έχει τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο. Θα ήθελα η νεότερη γενιά συγγραφέων να προσπαθήσει να αλλάξει αυτή την κατάσταση γράφοντας εξαιρετικα βιβλία τα οποία θα “τραβήξουν” τους αναγνώστες αλλά και επιδεικνυοντας  την εξωστρέφεια που έχει ανάγκη ο χώρος του βιβλίου. Το θεωρώ μεγάλο στοίχημα.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Συνεχίζω να γράφω και μετα την πορεία που θα διαγράψει η “Ταυτότητα” θα ετοιμάσω το επόμενο βιβλίο μου. 

*Η συνέντευξη έχει γίνει από tvxs.gr και τον Γιάννη Παπαδόπουλο

Σχετικά