Tο νέο Μνημείο – Ηρώο του Μαυρομματίου-Φωτογραφίες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ

ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ !!!
Το Μνημείο ή Ηρώο, αποτελεί το σημείο αναφοράς των πεσόντων σε πολεμικές επιχειρήσεις και είναι ο χώρος που οι ζώντες κάτοικοι αποδίδουν τιμές σε αυτούς.
Η αξία του μνημείου διαπερνά τις γενεές και ταυτίζεται με τα πολεμικά γεγονότα στα οποία συμμετείχαν οι αναγραφόμενοι ήρωες, αποκτώντας, πλέον, ρόλο ιστορικού τοπόσημου της κάθε περιοχής.
Η αναφορά μου αυτή, για τα μνημεία, έχει αφετηρία, πριν λίγες εβδομάδες, την έναρξη εργασιών επισκευής του Ηρώου στην πλατεία της Κοινότητας Μαυρομματίου.
Το Μνημείο αυτό, έχει κακοποιηθεί αρκετές φορές (οι λόγοι άγνωστοι) και άλλες τόσες έχει επισκευαστεί και φυσικά δε θα μπορούσαμε να το αφήσουμε κατεστραμμένο.
Ο χώρος, αλλά και ο συμβολισμός αυτών των μνημείων, μας έδωσε την ιδέα για μια ανακατασκευή που θα δίνει περισσότερα και σαφέστερα μηνύματα, ενώ ακόμη και η αισθητική του, θα παραπέμπει, όσο είναι δυνατόν, στο χρόνο και στο χώρο των πολεμικών γεγονότων.
Σας παρουσιάζω λοιπόν το Μνημείο – Ηρώο, του Μαυρομματίου, όπως ανακατασκευάστηκε, από επιμελείς τεχνίτες, με υλικά της περιοχής και χτισμένη πέτρα, ως “ξερολιθιά” πυραμοειδούς μορφής, η οποία παραπέμπει στα βουνά που δόθηκαν οι μάχες και επί της οποίας ορθώνεται, η προϋπάρχουσα, στήλη που αναγράφει τα ονόματα των πεσόντων.
Αύριο, 28η Οκτωβρίου, θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων και ελπίδα μας είναι να αρέσει στους κατοίκους που το βλέπουν καθημερινά.

Σχετικά