ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ –Μύθοι και αλήθειες

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2022

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ –Μύθοι και αλήθειες

Καλό μήνα κυρίες μου!

Όπως σας ανέφερα, στο άρθρο του Νοεμβρίου θα πούμε λίγα λόγια για τη Μαστογραφία. 

Η εξέταση αυτή είναι πολύ απλή, γρήγορη και ανώδυνη. Η απλή Μαστογραφία εκπέμπει ελάχιστη ακτινοβολία ( μόλις το 1/50 της ακτινογραφίας θώρακος). Η ψηφιακή Μαστογραφία δεν έχει καμία ακτινοβολία. Θυμηθείτε πως όποια από τις δύο και αν κάνετε, το σημαντικό είναι ποιος θα τη γνωματεύσει. Βεβαιωθείτε ότι είναι Μαστολόγος, Γυναικολόγος ή Γιατρός Ακτινοδιαγνώστης.  Μην παίζετε την υγεία σας κορώνα-γράμματα δείχνοντας τη Μαστογραφία δεξιά και αριστερά σε ανθρώπους που δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις να την γνωματεύσουν σωστά.

Η πρώτη προληπτική καθαρά Μαστογραφία γίνεται σε ηλικία 40 ετών. Παρ’ όλα αυτά, αν ανακαλύψουμε κάτι και θέλουμε να το παρακολουθήσουμε, μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε Μαστογραφία σε μικρότερη ηλικία.

Σε πολύ πυκνούς μαστούς, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει και έναν συμπληρωματικό υπέρηχο μαστών. Αυτό δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί, είναι για να γίνει πιο σωστά ο έλεγχος και δεν σημαίνει ότι έχετε καρκίνο!

Θυμηθείτε πως η Μαστογραφία δεν αντικαθιστά την αναγκαιότητα της μηνιαίας αυτοεξέτασης  για την οποία αναφερθήκαμε στο προηγούμενο άρθρο. Πρέπει να καταλάβουμε πως και τα δύο είναι «όπλα» που έχουμε στη διάθεσή μας προκειμένου να προλάβουμε και να θεραπεύσουμε αν χρειαστεί!

Σας ευχαριστώ! Τον επόμενο μήνα θα αναφερθούμε στο Τεστ Παπανικολάου.

Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα   Μαία Κ.Υ. Αλιάρτου

Δείτε ακόμα

Αυτοεξέταση μαστού-Πάρε τη ζωή στα χέρια σου

Σχετικά