Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πώς «ξετρύπωσαν» τα βίντεο παιδικής πορνογραφίας – Τι είπε στην απολογία του

Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο

Σοκαρισμένη παρακολουθεί η κοινή γνώμη τη νέα υπόθεση που σχετίζεται με σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, με τον βραβευμένο συγγραφέα παιδικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, να κατηγορείται για παιδική πορνογραφία μέσω Διαδικτύου, κάτι για το οποίο ήδη βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές της Τρίπολης.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, στο αρχείο του συγγραφέα, κατά τις έρευνες στο σπίτι του από τις Αρχές, βρέθηκαν περισσότερα από 100 «σκληρά» βίντεο με παιδική πορνογραφία.

Ο 55χρονος συνελήφθη στο σπίτι του, στην περιοχή της Γλυφάδας, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ υποστήριξε ότι «κατέβαζε» το υλικό επειδή ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά με την παιδική πορνογραφία και τους παιδόφιλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όλα τα βίντεο που βρέθηκαν στην κατοχή του Βασίλη Παπαθεοδώρου η ηλικία των παιδιών ήταν 10-12 ετών και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί περίπου 100 αρχεία με ανατριχιαστικό περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας.

Μετά την άσκηση δίωξης ο εκδοτικός οίκος Καστανιώτη που συνεργαζόταν με τον συγγραφέα ανακοίνωσε ότι διέκοψε τη συνεργασία με τον κ. Παπαθεοδώρου.

Ειδικός σαρωτής «ξετρύπωσε» τον συγγραφέα

Ειδικός σαρωτής (ειδικό λογισμικό που εντοπίζει αρχεία παιδικής πορνογραφίας) εντόπισε σε σάρωση στο Διαδίκτυο τον συγγραφέα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι Αρχές έφτασαν στα ίχνη του μετά από στοιχεία που είχαν από το εξωτερικό.

Για την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Child Protection System, που εντοπίζει τα πρόσωπα που διαχειρίζονται υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Συγκεκριμένα, το εργαλείο αυτό «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Μόλις ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας αυτής, μετά από ενημέρωση των αρμόδιων δικαστικών Aρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, σε σκληρό δίσκο βρέθηκαν περισσότερα από 90 βίντεο με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ενώπιον του ανακριτή φέρεται να ισχυρίστηκε ότι αναζήτησε και κατέβασε τα συγκεκριμένα αρχεία παιδικής πορνογραφίας για επαγγελματικούς λόγους προκειμένου να προχωρήσει στη συγγραφή βιβλίου με συναφές θέμα – αντικείμενο.

Πάντως, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν εισαγγελέα και ανακριτή που διέταξαν την προφυλάκισή του καθώς, όπως φαίνεται, το πορνογραφικό υλικό υπάρχει στον υπολογιστή του εδώ και πέντε χρόνια.

Δικηγόρος Παπαθεοδώρου: Ήθελε υλικό για το βιβλίο του

Ο δικηγόρος του, Σταύρος Γεωργόπουλος, σημείωσε στο MEGA πως ο συγγραφέας αναζητούσε πρωτογενές υλικό για τη συγγραφή του νέου του βιβλίου.

«Δεν υπήρξε ποτέ καμία καταγγελία, υπόνοια ή νύξη ότι έχει εξωτερικεύσει σε οποιαδήποτε στιγμή έστω ένα βλέμμα σε ανήλικο παιδί. Ο ίδιος εξέφρασε την απέχθεια και αποστροφή του σε σχέση με το υλικό» ανέφερε.

«Η θεματολογία του αφορούσε ζητήματα κομβικής σημασίας και ιδιαίτερης απαξίας όπως ξενοφοβία, ρατσισμό, σχολικό εκφοβισμό. Με σκοπό να συγγράψει κάτι με καταγγελτικό πρόσημο ως προς αυτές τις συμπεριφορές σεξουαλικής κακοποίησης, ήθελε να έχει πρωτογενές υλικό» ανέφερε ακόμα για να καταλήξει: «Κρατήσαμε το θέμα στα παλαιά τα θεσμικά για να κριθεί η υπόθεση στις δικαστικές αίθουσες. Τι προέκυψε ξαφνικά και δημοσιοποιήθηκε το θέμα;».

Τι υποστήριξε ο συγγραφέας

«Το υλικό που βρέθηκε και κατασχέθηκε στο σκληρό δίσκο αποτελεί πρώτη ύλη για βιβλίο μου με θεματική το Internet, τους κινδύνους που ελλοχεύουν υπό το πρίσμα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των ανηλίκων. Στο βιβλίο που θα έγραφα θα είχα ως κεντρικό άξονα την επικινδυνότητα του διαδικτύου για την κακοποίηση και την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός νεαρού εφήβου» υποστήριξε από την πλευρά του ο συγγραφέας, ο οποίος προσπάθησε μέσα από το υπόμνημα που κατέθεσε στις 21 Οκτωβρίου να δικαιολογήσει το σκληρό πορνογραφικό υλικό που βρέθηκε στην κατοχή του.

Ο κατηγορούμενος, στο πολυσέλιδο υπόμνημα, αναφέρει πως: «Θεωρούμαι από τους κριτικούς ως ο κορυφαίος συγγραφέας στην Ελλάδα στην Εφηβική Λογοτεχνία, το 2020 και 2021 ήμουν υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Παιδικής-Εφηβικής Λογοτεχνίας ALMA (Νόμπελ Λογοτεχνίας) που απονέμεται στη Σουηδία», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι «πάντοτε οι ιστορίες που αφηγούμαι σχετίζονται με τον πρωτογενή πυρήνα της ελληνικής-κοινωνικής παθογένειας. Η θεματολογία μου προσεγγίζει τα προβλήματα κομβικής κοινωνικής σημασίας και απαξίας».

Μεταξύ άλλων, αναφορικά με το υλικό ο 55χρονος -όπως αποκαλύπτει το «Πρώτο Θέμα»- ισχυρίζεται πως «η προσωπική και επαγγελματική μου διαδρομή για διάστημα πλέον των 25 ετών αναδεικνύει το προφίλ ενός ανθρώπου που σκοπός του είναι μέσω των συγγραμμάτων του: να προειδοποιήσει για επικίνδυνες καταστάσεις, να αποτρέψει την υιοθέτηση κακών συμπεριφορών και να επαγρυπνήσει τους νεαρούς εφήβους».

Βραβευμένος συγγραφέας παιδικών βιβλίων

Ο Βασίλης Παπαθεοδώρου είναι πολυβραβευμένος συγγραφέας παιδικού και νεανικού μυθιστορήματος, με πέντε μάλιστα από τα μυθιστορήματά του να διδάσκονται στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου.

«Δεν ξέρω πώς να χαρακτηρίσω όλους αυτούς τους ανθρώπους. Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί είναι να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τους ανθρώπους που σχετίζονται άμεσα με τις αθώες παιδικές ψυχές» είπε ο συγγραφέας Κώστας Κρομμύδας.

Μέχρι τη σύλληψή του, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου ήταν υπεύθυνος παιδικού βιβλίου στον γνωστό εκδοτικό οίκο Καστανιώτη, ο οποίος με ανακοίνωσή του έκανε γνωστή τη λύση της συνεργασίας του με τον συγγραφέα.

Ο 53χρονος γεννήθηκε στην Αθήνα και θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένους και πολυβραβευμένους στην παιδική λογοτεχνία συγγραφείς. Τα λόγια του μέσα από τα παιδικά βιβλία του, οι συνεντεύξεις του δε μαρτυρούσαν με τίποτα την σκοτεινή δράση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και τον οδήγησε στις φυλακές.

in.gr

Σχετικά