Συμμετοχή του Δήμου Λεβαδέων στη συνάντηση στη Μαδρίτη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IncluCities

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση στις 10 και 11 Νοεμβρίου 2022 στην έδρα της Ομοσπονδίας Δήμων και Περιφερειών της Ισπανίας (FEMP) στη Μαδρίτη στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος IncluCities.

Το Πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Δήμων και Περιφερειών (CEMR) και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης (AMIF) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κύριος στόχος του είναι η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών για την εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών ένταξης μεταναστών και προσφύγων σε ευρωπαϊκές πόλεις μικρού και μεσαίου μεγέθους.

Ο Δήμαρχος Λεβαδέων Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας συμμετείχε στη συνάντηση διεξάγοντας διάλογο και ανταλλάσσοντας απόψεις με τον Γενικό Γραμματέα της FEMP, Carlos Daniel Casares, καθώς και με το Δήμαρχο της Φουενλαμπράδα, Javier Ayala. Επίσης, ανέλυσε το πλάνο δράσης για την υλοποίηση του Προγράμματος στη Λιβαδειά και τα οφέλη που απορρέουν από αυτό για τους μετανάστες και τον τοπικό πληθυσμό.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα αίτια πρόκλησης μεταναστευτικών ροών (πόλεμοι όπως π.χ. με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κλιματική αλλαγή…) ενώ υπογράμμισε ότι, δυστυχώς, το μεταναστευτικό εργαλειοποιείται από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία εκμεταλλεύεται αυτούς τους ανθρώπους, που αναζητούν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, με σκοπό την απόκτηση πρόσκαιρων πολιτικών ωφελημάτων προς εσωτερική κατανάλωση, καταπατώντας κάθε αρχή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνοψίζοντας, τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πολυεπίπεδο και πολυσύνθετο πρόβλημα, το οποίο θα συνεχίσει να μας απασχολεί και στο μέλλον και η λύση του χρήζει πανευρωπαϊκής και παγκόσμιας φροντίδας.

Ο κ. Ταγκαλέγκας ευχαριστεί την Κ.Ε.Δ.Ε  και τον Πρόεδρό της, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, που επέλεξε τον Δήμο Λεβαδέων για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στο  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα πρωτοβουλίας του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης (CEMR), τους συνεργάτες του για την προετοιμασία της συνάντησης και το συνολικό τους έργο καθώς και το Διερμηνέα Miguel Capuano για την πολύτιμη συνεισφορά του.

Ο Δήμος Λεβαδέων θα συνεχίσει να διεκδικεί την υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που προωθούν την εξωστρέφεια, την ανάπτυξη συνεργειών και τη δικτύωση με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της ποιότητας ζωής τους.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, επισκεφθείτε τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του προγράμματος https://www.inclucities.eu

Σχετικά