Γιατί μας πιάνει συχνοουρία με το κρύο

Όταν εκτιθέμεθα στο κρύο, το σώμα μας ενεργοποιεί μηχανισμός προστασίας των οργάνων μας. Η απόκριση αυτή επηρεάζει την ουροδόχο κύστη. Πώς μπορούμε να γλιτώσουμε επισκέψεις στην τουαλέτα.

Έχετε παρατηρήσει πως όταν κάνει κρύο και είστε σε εξωτερικό χώρο, επισκέπτεστε πιο τακτικά την τουαλέτα, για το No1 που λένε οι Αμερικανοί. Στα ελληνικά είναι η ούρηση.

Σαν να γεμίζει η ουροδόχος κύστη πιο γρήγορα, σαν να συμβαίνει κάτι περίεργο.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Όλα όσα συμβαίνουν είναι φυσιολογικά. Οι γιατροί έχουν ονομάσει το φαινόμενο “διούρηση που προκαλείται από το κρύο”.

Όπως αναφέρει το Life Hacker “ένας από τους τρόπους με τους οποίους το σώμα μας αντιμετωπίζει το κρύο, είναι να συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το δέρμα. Αυτό συμβαίνει, ώστε το αίμα μας (το οποίο είναι ζεστό) να κυκλοφορεί περισσότερο γύρω από τα όργανά μας και να εκτίθεται λιγότερο σε χαμηλές θερμοκρασίες, κοντά στην επιφάνεια του δέρματός μας.

Κάτι που έχει να κάνει με το λόγο που αρχίζουν να μουδιάζουν τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών”.

Εάν όμως, υπάρχει λιγότερο αίμα στα εξωτερικά μέρη του σώματος, υπάρχει περισσότερο -που κυκλοφορεί- γύρω από τα όργανα μας.

Εσωτερικά, η αρτηριακή πίεση είναι λίγο υψηλότερη από ό,τι συνήθως.

Αυτό σημαίνει ότι τα νεφρά φιλτράρουν το αίμα λίγο πιο γρήγορα από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες.

Το αποτέλεσμα αυτού του φιλτραρίσματος είναι τα ούρα.

Κατά συνέπεια, η ουροδόχος κύστη γεμίζει νωρίτερα και έτσι έχουμε τη “διούρηση που προκαλείται από το κρύο”.

Πάμε να δούμε τώρα, τι μπορούμε να κάνουμε για να γλιτώσουμε από κάποιες επισκέψεις στην τουαλέτα.

Αν ντυθούμε αρκετά ζεστά, ενδέχεται να μην ενεργοποιηθεί ο ‘μηχανισμός’ απόκρισης στο κρύο. Είναι σημαντικό να είμαστε και ενυδατωμένοι, καθώς όταν αυξάνεται η διούρηση κινδυνεύουμε με αφυδάτωση. Έτσι, μην αποφεύγετε το ποτήρι νερό που νιώθετε πως χρειάζεστε όσο τίποτα άλλο, έπειτα από μια κουραστική ημέρα στους δρόμους.

Πηγή: Life Hacker

Σχετικά