Ηλεκτρικό Ρεύμα: Πού θα κυμανθούν οι τιμές τον Δεκέμβριο – 400 εκατ. στα κρατικά ταμεία από τους προμηθευτές

Το βράδυ της Κυριακής 20 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί επίσημα το ύψος των τιμών ρεύματος για να μάθουν οι πολίτες τι θα πληρώσουν στους λογαριασμούς ρεύματος Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε στο OPEN ο Γιάννης Φώσκολος οι μέχρι τώρα πληροφορίες δείχνουν ότι θα υπάρξει μία νέα αποκλιμάκωση στις αρχικές τιμές.

Οι τιμές θα ανακοινωθούν την Κυριακή από τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας πριν από τα μεσάνυχτα., ενώ αναμένεται να είναι χαμηλότερες κατά σχεδόν 10 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο Γιάννης Φώσκολος:

Τον Νοέμβριο η αρχική τιμή είναι κοντά στα 0,40 λεπτά ανά κιλοβατώρα ενώ
Τον Δεκέμβριο η τιμή αναμένεται στα 0,30 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Με δεδομένο ότι η αρχική τιμή του φυσικού αερίου πέφτει το τελευταίο χρονικό διάστημα συμπαρασύρει και την τιμή της χονδρικής τιμής του ρεύματος.
Μειώνονται και οι επιδοτήσεις

Από την άλλη πλευρά αυτό σημαίνει ότι και οι επιδοτήσεις για την Δεκέμβριο είναι χαμηλότερες καθώς και εκείνες αυξομειώνονται ανάλογα με την τιμή της κιλοβατώρας καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει θέσει σαν στόχο την συγκράτηση των τιμών της ενέργειας στα ίδια επίπεδα παρά τις διεθνείς αυξομειώσεις. Αναλυτικότερα:

Τον Νοέμβριο η επιδότηση υπολογίστηκε στα 0,238 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Τον Δεκέμβριο η επιδότηση αναμένεται να οριστεί στα 0,140 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Επομένως, η τελική τιμή αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 0,15 – 0,17 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Η μείωση αυτή συνεπάγεται μία μικρή ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς η κυβέρνηση δεν θα έχει ανάγκη να διαθέσει τόσο χρήματα όσο τους προηγουμένους μήνες.
Νέα υπερέσοδα έρχονται στα κρατικά ταμεία, απευθείας από τους προμηθευτές

Ωστόσο, σημειώνεται ότι όσο πέφτει η χονδρική τιμή ρεύματος και φυσικού αερίου μειώνονται και τα χρήματα που μπαίνουν στον ενεργειακό κουμπαρά ως υπερέσοδα των εταιρειών, τα οποία με τη σειρά τους διατίθενται για την συγκράτηση των τιμών και γίνεται αναγκαία μία νέα αιμοδότηση.

Με τον νέο μηχανισμό που βρίσκεται προ των πυλών τα υπερέσοδα θα προέρχονται απευθείας από τους προμηθευτές της ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN και του imerisia.gr, το κράτος αναμένει να αντλήσει περίπου 400 εκατομμύρια μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου για το τρίμηνο Αύγουστος – Οκτώβριος.

ethnos.gr

Σχετικά