Megaplast: Το εργοστάσιο που παραλίγο θα φτιαχνόταν στην Πολωνία, έγινε στη Θήβα

Στη δημιουργία του νέου της εργοστασίου και της δεύτερης παραγωγικής εγκατάστασης μετά από εκείνην που διατηρεί στο Ηράκλειο Κρήτης, προχώρησε η Megaplast, βιομηχανία παραγωγής εύκαμπτου φιλμ συσκευασίας.

Η νέα παραγωγική μονάδα βρίσκεται στη Θήβα σε οικόπεδο συνολικής έκτασης 72.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτή τη στιγμή στο νέο εργοστάσιο έχει εγκατασταθεί η πρώτη από τις συνολικά πέντε γραμμές παραγωγής που μπορεί να φιλοξενήσει.

Το πλάνο επέκτασης του εργοστασίου με τη λειτουργία και των πέντε αυτών γραμμών αναμένεται να ολοκληρωθεί σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό σε βάθος πενταετίας. Το νέο εργοστάσιο αναμένεται να προσθέσει μετά την ολοκλήρωση και των πέντε γραμμών παραγωγής, επιπλέον 90 εκατομμύρια ευρώ στον κύκλο εργασιών της Megaplast.

Η προοπτική αρχικά ήταν να δημιουργηθεί στην Πολωνία, ωστόσο όπως ανέφερε ο Χάρης Καββαδίας, η εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα εμπιστοσύνης, γεγονός που τον έπεισε να δημιουργήσει το νέο εργοστάσιο στη Θήβα.

“O Έλληνας σταδιακά εκλαμβάνει διαφορετικά την επιχειρηματικότητα το τελευταίο διάστημα. Πριν από δέκα χρόνια νόμιζαν ότι είμαι ένα βαμπίρ και πάω να πιω το αίμα. Η κουλτούρα αυτή σταδιακά αρχίζει να αλλάζει. Η επιχειρηματικότητα είναι το κλειδί για να μπορέσει να πάει μπροστά. Μία χώρα φτωχή είναι αυτή που δεν μπορεί να στηρίξει υγεία και πλούτο”, ανέφερε σχετικά ο κύριος Καββαδίας.

Ο ίδιος εξομολογήθηκε ότι η επιχείρηση είχε αγοράσει ένα οικόπεδο στην Πολωνία. “To εργοστάσιο αυτό αντί να βρίσκεται στην Πολωνία, τελικά δημιουργήθηκε στη Θήβα και θα απασχολεί 80 εργαζόμενους. Αυτό που είπα στον πρωθυπουργό όταν εξελέγη, ήταν ότι εάν έκανε όλα αυτά που είχε υποσχεθεί, τότε δεν θα έκανα το εργοστάσιο στην Πολωνία”.

Η Megaplast δημιουργήθηκε το 1995 από τον Χάρη Καββαδία και δραστηριοποιείται στην παραγωγή εύκαμπτων και διάτρητων φιλμ συσκευασίας. Δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση έως και τα 30 του, αποφάσισε στη συνέχεια να δημιουργήσει τη δική του εταιρεία με στόχο να καλύψει το κενό που υπήρχε στην αγορά. Η εταιρεία ξεκίνησε από μηδενικής βάσης με τον Δαμιανό Μαρκάκη, δημιουργώντας το πρώτο μηχάνημα που άρχισε να παράγει ένα προϊόν που αποτέλεσμα έρευνας και δοκιμών. Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση διατηρεί εξαγωγές που είναι ίσες με το 95% του τζίρου της και πραγματοποιεί πωλήσεις σε 40 χώρες του κόσμου. Διατηρεί γραφεία στην Πολωνία, στην Ισπανία, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες προκειμένου να εξυπηρετεί την εμπορική της δραστηριότητα.

Ειδικότερα η εταιρεία στέλνει τα προϊόντα της στην Αμερική, στη Γερμανία, στην Ισπανία και σε αρκετές ακόμη διεθνείς αγορές. Μεταξύ των πελατών της είναι εταιρείες όπως η Coca-Cola, η Nestle και αρκετές ακόμα μεγάλες βιομηχανίες. Αυτή τη στιγμή το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά κινείται στα όρια του 1%, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα ευρείας ανάπτυξης μέσα στα επόμενα χρόνια σε διεθνές επίπεδο.

Συνολικές επενδύσεις 23 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία τριετία

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων κατά την τελευταία τριετία ανέρχεται στα 23 εκατομμύρια ευρώ. Κατά το προσεχές χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένη η υλοποίηση και δύο ακόμη επενδυτικών κύκλων, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η πρώτη εξ αυτών θα έχει ύψος 9 εκατομμυρίων ευρώ και θα αφορά στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικής του νέου εργοστασίου στη Θήβα ενώ θα υλοποιηθεί μία ακόμη ποσού 5,5 εκατομμυρίων ευρώ για προσθήκες που θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ηρακλείου.

Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης το 2021 ανήλθε σε περίπου 45 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε ανάλογα επίπεδα αναμένεται να κινηθεί και φέτος. Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των επενδύσεων πραγματοποιούνται από ίδια κεφάλαια και τη χρήση αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενώ η εταιρεία διατηρεί μηδενική δανειακή εξάρτηση έως και αυτή τη στιγμή.

Τα προϊόντα που παράγει αφορούν ουσιαστικά στον τομέα τρίτης συσκευασίας και έρχονται επί της ουσίας να συσκευάσουν παλέτες προϊόντων και κυρίως τροφίμων και ποτών, όπου τα φιλμ συσκευασίας μπορούν να συγκρατήσουν τα προϊόντα κατά τη μεταφορά τους. Οι βασικοί κωδικοί που παράγονται είναι το Fiber Film και το Fiber Film eco από ανακυκλωμένο υλικό, που χαρακτηρίζονται από τις ίνες που υφίστανται στο φιλμ και συμβάλλουν στην ανθεκτικότητα του προϊόντος.

Επιπλέον, είναι το διάτρητο φιλμ AirΟFilm καθώς και το νέο προϊόν συσκευασίας για ζωοτροφή, το οποίο θα κάνει τα βήματά του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα στην αγορά και ανοίγει δρόμο και στον πρωτογενή τομέα για την επιχείρηση της Κρήτης.

capital.gr

Σχετικά