Δημοσκόπηση ALCO: Ποιες οι τελευταίες διαφορές των κομμάτων

Μεγάλη δημοσκόπηση της εταιρίας Alco παρουσίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο Alpha. Σε αυτή οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, αλλά και για την πρόθεση ψήφου τους. Η ακρίβεια αποτελεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό των πολιτών, με το μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» να μπαίνει σιγά-σιγά στις συνήθειες των πολιτών.

Όπως απάντησαν στην έρευνα, ένα σύνολο 54% των πολιτών χρησιμοποιεί το «καλάθι του νοικοκυριού» για τις αγορές του. Συγκεκριμένα το 24% απάντησε ότι το χρησιμοποιεί λίγες φορές, το 28% πολλές φορές και το 2% πάντα. Ένα 44% υποστηρίζει πως δεν χρησιμοποιεί καθόλου του καλάθι του νοικοκυριού.

Σχετικά με το αν είναι εύκολο για τους πολίτες να βρουν τις πληροφορίες, τις τιμές και το χαρακτηριστικό σήμα των προϊόντων που υπάγονται στο καλάθι του νοικοκυριού, εδώ εντοπίζονται περισσότερα προβλήματα. Το 39% απαντά ότι είναι δύσκολο να εντοπιστούν τα παραπάνω, ενώ ένα 25% απάντησε ότι δεν γνωρίζει. Μόλις το 36% απάντησε ότι είναι εύκολο να εντοπίσει τιμές και πληροφορίες.

Σε ερώτηση για το αν το καλάθι του νοικοκυριού καλύπτει τις ανάγκες της οικογένειας, το 49% απάντησε αρνητικά. Ένα 28% απάντησε θετικά, ενώ το 23% επέλεξε την απάντηση «Δεν ξέρω/Δεν απαντώ». Όσο για το αν το καλάθι του νοικοκυριού πετυχαίνει τον στόχο του, το 35% απάντησε καθόλου, το 28% απάντησε αρκετά, το 17% λίγο, το 4% πολύ και ένα 16% δεν απάντησε την ερώτηση.

Αναφορικά με τα κοινωνικά θέματα που αφορούν ειδικότερα κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων, οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν για την αποτελεσματικότητα και την ταχύτητα αντίδρασης των θεσμών. Για την Αστυνομία το 43% απάντησε θετικά, ενώ το 41% αρνητικά. Για τις κοινωνικές υπηρεσίες το 53% απάντησε αρνητικά και το 26% θετικά, ενώ η μεγαλύτερη δυσπιστία αφορά στη Δικαιοσύνη. Το 63% απάντησε αρνητικά για το αν είναι αποτελεσματική και αποδίδεται με ταχύτητα και μόλις το 16% απάντησε θετικά στην ερώτηση.

Στο θέμα των παρακολουθήσεων, η ερώτηση αφορούσε το αν οι πολίτες έχουν πειστεί από τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν έχουν σχέση με κακόβουλα λογισμικά. Ένα 64% απάντησε ότι δεν έχει πειστεί, ενώ μόλις το 18% απάντησε πως πείστηκε.

Αυτό, ωστόσο, φαίνεται πως δεν επηρέασε ιδιαίτερα την πρόθεση ψήφου καθώς η Νέα Δημοκρατία διατήρησε τη διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκέντρωσε το 30,3% των προτιμήσεων έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έφτασε στο 11,4% με το ΚΚΕ να είναι σταθερό στο 5,2%. Ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 4,9%, το ΜέΡΑ25 με 2,7% και με 2,1% το κόμμα «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη.

Σχετικά