Οι ώρες αιχμής ανακοινώθηκαν όμως η εφαρμογή του μηχανισμού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Πώς επηρεάζεται η τιμή κιλοβατώρας για όλους.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τις ώρες αιχμής που πρέπει να μειώνουμε την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, με στόχο να μπει «ψαλίδι» κατά 5% τουλάχιστον. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, όμως αν δεν είναι συλλογική η προσπάθεια, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για όλους. Και αυτό γιατί η αυξημένη κατανάλωση κατά τις ώρες αιχμής οδηγεί σε ακριβότερες τιμές ανά κιλοβατώρα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Εάν, αντίθετα, μειώσουμε την χρήση των ενεργοβόρων συσκευών, θα υπάρχει σημαντική μείωση της μέσης τιμής ανά κιλοβατώρα για την Ελλάδα και, κατά συνέπεια, για όλους τους καταναλωτές.
Αυτό συμβαίνει γιατί εάν υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση, τότε συμμετέχουν περισσότερο στο ενεργειακό μίγμα οι πιο «ακριβές» μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Πότε ξεκινούν οι ώρες αιχμής
Το μέτρο έχει επιβληθεί με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή και αφορά όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συμμετοχή στη μείωση της κατανάλωσης είναι εθελοντική σε πρώτη φάση και αφορά αρχικά τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές και τους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης (ΦΟΣΕ). Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος του 5% που έχει τεθεί, τότε είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής συμμετοχής και άλλων κατηγοριών καταναλωτών. Αρχίζει από τον Δεκέμβριο και θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο του 2023.
Ειδικότερα για την Ελλάδα προβλέπεται η συνολική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 104.545 MWh, το τετράμηνο Δεκεμβρίου – Μαρτίου. Η μείωση της κατανάλωσης θα πρέπει να αφορά τις ώρες αιχμής που με βάση τη σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ έχουν προσδιοριστεί η 19η, η 20η και η 21η και αφορούν και τις επτά ημέρες της εβδομάδας.
Για τους οικιακούς καταναλωτές, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε προτρέψει να συμμετέχουν εθελοντικά στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου. Είχε πει χαρακτηριστικά:
«Βασική προτεραιότητα παραμένει και η εξοικονόμηση ενέργειας. Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε την χρήση ενεργοβόρων συσκευών από τις 6 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ, οι συσκευές αυτές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας».
Οι συσκευές που πρέπει να σβήνουμε από 6 μέχρι 9
Όπως εξήγησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, στην ΕΡΤ, οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι οι παρακάτω:
- Θερμοσίφωνας (κατανάλωση ρεύματος από 3.000W έως 5.000W)
- Φούρνος (κατανάλωση ρεύματος από 2.200W έως 4.000W)
- Αερόθερμο (κατανάλωση ρεύματος από 2.000W έως 3.000W)
- Πιστολάκι μαλλιών (κατανάλωση ρεύματος από 1.800W έως 2.500W)
- Μάτι κουζίνας (κατανάλωση ρεύματος από 1.500W έως 2.000W)
- Βραστήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.200W έως 3.000W)
- Στεγνωτήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 4.000W)
- Πλυντήριο πιάτων (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.400W)
- Σίδερο (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.000W)
- Κλιματιστικό (κατανάλωση ρεύματος από 900W έως 5.000W)
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας «Energy Saving Trust», μεγάλες ποσότητες ρεύματος καταναλώνει και το πλυντήριο ρούχων, καθώς και το στεγνωτήριο ρούχων.
Απλοί τρόποι για οικονομία στο ρεύμα
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, μερικά tips που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια είναι τα εξής:
Οι συσκευές που πρέπει να σβήνουμε από 6 μέχρι 9
Όπως εξήγησε τον περασμένο Σεπτέμβριο ο ενεργειακός επιθεωρητής, Μιχάλης Χριστοδουλίδης, στην ΕΡΤ, οι πιο ενεργοβόρες οικιακές συσκευές είναι οι παρακάτω:
Θερμοσίφωνας (κατανάλωση ρεύματος από 3.000W έως 5.000W)
Φούρνος (κατανάλωση ρεύματος από 2.200W έως 4.000W)
Αερόθερμο (κατανάλωση ρεύματος από 2.000W έως 3.000W)
Πιστολάκι μαλλιών (κατανάλωση ρεύματος από 1.800W έως 2.500W)
Μάτι κουζίνας (κατανάλωση ρεύματος από 1.500W έως 2.000W)
Βραστήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.200W έως 3.000W)
Στεγνωτήρας (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 4.000W)
Πλυντήριο πιάτων (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.400W)
Σίδερο (κατανάλωση ρεύματος από 1.000W έως 2.000W)
Κλιματιστικό (κατανάλωση ρεύματος από 900W έως 5.000W)
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Εξοικονόμησης Ενέργειας «Energy Saving Trust», μεγάλες ποσότητες ρεύματος καταναλώνει και το πλυντήριο ρούχων, καθώς και το στεγνωτήριο ρούχων.
Απλοί τρόποι για οικονομία στο ρεύμα
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, μερικά tips που μπορούν να μας βοηθήσουν να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια είναι τα εξής:
Να απενεργοποιούμε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε.
Να πραγματοποιούμε συχνά απόψυξη ψυγείου – Δείτε πώς θα κάνετε εύκολα απόψυξη στο ψυγείο σας για εξοικονόμηση ρεύματος έως και 30% ΕΔΩ.
Να χρησιμοποιούμε το οικονομικό «ECO» πρόγραμμα πλύσης όταν χρησιμοποιούμε το πλυντήριο ρούχων, πιάτων, ή το στεγνωτήριο.
Να ρυθμίζουμε σωστά το κλιματιστικό, με σκοπό την αποδοτικότητα: Όπως τονίζουν οι ειδικοί, το χειμώνα, το κλιματιστικό δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους +10 βαθμούς σε σχέση με τη θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος. Παράλληλα, στην αυξημένη απόδοση του κλιματιστικού βοηθά η καλή μόνωση του σπιτιού, επομένως μην ξεχνάτε να κλείνετε τις κουρτίνες σας το βράδυ.
Να κάνουμε σωστή χρήση της κουζίνας και του φούρνου – Δείτε όλα τα κόλπα για εξοικονόμηση ρεύματος στην κουζίνα ΕΔΩ.
Να κάνουμε «έξυπνη» χρήση θερμοσίφωνα – Δείτε την απλή ρύθμιση στο θερμοσίφωνα για οικονομία στο ρεύμα ΕΔΩ.
Επιλέξτε φωτισμό LED για εξοικονόμηση ρεύματος πάνω από 70%.