Ο Ιατρικός Σύλλογος Θήβας καταγγέλλει το νομοσχέδιο-οδοστρωτήρας για το ΕΣΥ

ΤΟ ΞΗΛΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ

Το τελευταίο διάστημα χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, με τις επικείμενες συμπτύξεις και συγχωνεύσεις δομών ΠΦΥ αλλά και το υποχρεωτικό μέτρο του «προσωπικού γιατρού». Το νομοσχέδιο αυτό βρήκε αντίθετους μια μεγάλη μερίδα των γιατρών, λόγω και του τεράστιου όγκου ασθενών που υποτίθεται πως πρέπει να αναλάβει ο καθένας, εμποδίζοντας στην πράξη την ουσιαστική άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Παράλληλα, έχει δημιουργήσει αδιέξοδο σε πολλούς ασθενείς που δεν έχουν κατορθώσει να εγγραφούν σε κάποιο «οικογενειακό γιατρό», και για τους οποίους προμηνύονται οι επιπλέον πληρωμές σε εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή. Η τελική σκοπιμότητα είναι ο θεσμός του «οικογενειακού γιατρού» να λειτουργήσει σαν «κόφτης» στη δυνατότητα των ασθενών να έχουν πρόσβαση στις δομές και τις υπηρεσίες της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Και σαν να μην έφτανε η περαιτέρω υποβάθμιση της ήδη υπολειτουργούσας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, το υπ. Υγείας και έφερε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «δευτεροβάθμια περίθαλψη, την ιατρική εκπαίδευση, και λοιπές διατάξεις». Το ν/σ αυτό στοχεύει τόσο στις εργασιακές συνθήκες των γιατρών, όσο και στον περιορισμό του δικαιώματος των ασθενών σε δημόσια και δωρεάν υγεία. Και, εάν ψηφιστεί, πρόκειται να αλλάξει ριζικά την εικόνα της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, γυρίζοντάς μας δεκαετίες πίσω. Δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο, οδηγώντας σε σοβαρή υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας μέσα στα νοσοκομεία, καθώς οι γιατροί αυτοί θα «τρέχουν» από το πρωινό ωράριο στα απογευματινά ιατρεία, και από τις εφημερίες θα «τρέχουν» στις ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά ιατρεία.

Συγχρόνως δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να δουλέψουν με μερική απασχόληση (part – time) στα νοσοκομεία. Ωστόσο, η είσοδος ιδιωτών γιατρών μερικής απασχόλησης στις δημόσιες δομές υγείας, απλά θα οδηγήσει στο πρόχειρο μπάλωμα ορισμένων από τις τρύπες και τα κενά που υπάρχουν, επιφορτίζοντας τους γιατρούς αυτούς να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στο ΕΣΥ. Το αποτέλεσμα θα είναι, επίσης, η υποβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης, όπως το επιβεβαίωσε και η πείρα από την περίοδο της πανδημίας.

Πάνω από όλα όμως, το ν/σ αυτό αφορά τους ασθενείς μας, τους οποίους θα οδηγήσει να γίνουν πελατεία στις μεγάλες κλινικές της ιδιωτικής υγείας. Σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, τελικά θα οδηγείται ο ασθενής (εφόσον βέβαια έχει την οικονομική δυνατότητα) να πληρώνει αδρά, για να μπορεί να «ξεπεράσει» τις ατέλειωτες λίστες των χειρουργείων και των διαγνωστικών εξετάσεων και να επισπεύσει την θεραπεία του.

Ο σκοπός του υπουργείου Υγείας, επομένως, δεν είναι ούτε η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, ούτε η κάλυψη των κενών, ούτε η αύξηση του εισοδήματος των γιατρών. Ο σκοπός τους είναι η περαιτέρω εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση συνολικά της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Γι’ αυτό και το νομοσχέδιο πρέπει να γνωρίσει την καθολική καταδίκη από το σύνολο των γιατρών και των ασθενών.

                                           ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΒΑΣ

Σχετικά