Πικρή” η τιμή του ελαιολάδου: Πόσο και γιατί έχει αυξηθεί

Πάνω από 25% “εκτοξεύθηκε” φέτος η τιμή του ελαιολάδου καθώς “σκαρφάλωσε” μεταξύ 5 ευρώ και 5, 50 ευρώ το κιλό από 4 ευρώ που πωλούνταν πέρυσι.

Αυτό συνέβη σύμφωνα με τους παραγωγούς λόγω της αύξησης των τιμών σε λιπάσματα, σε φυτοφάρμακα και στα καύσιμα για τα αγροτικά μηχανήματα. Σύμφωνα με το MEGA, το λάδι «φεύγει» φέτος από το ελαιοτριβείο με την τιμή του στα 4,50 ευρώ και 5,20 ευρώ το λίτρο από 2,90 ευρώ έως 3,50 ευρώ το λίτρο που ήταν το  2021.

Για παράδειγμα, ένα δοχείο 16,5 λίτρων  κοστίζει φέτος για τον καταναλωτή μεταξύ 90 ευρώ και 100 ευρώ  (5,45 ευρώ  – 6 ευρώ /λίτρο) έναντι  75 ευρώ και 80 ευρώ  (4,50 ευρώ  – 4,80 ευρώ /λίτρο) που κόστιζε πέρυσι.

Τι λένε οι αγρότες

Για το θέμα μίλησε στο MEGA, ο αγρότης Σωτήρης Δαβάσης που έχει την έδρα του στη Παιανία. «Πέρυσι δίναμε το ελαιόλαδο 4ευρώ το κιλό, φέτος το δίνουμε γύρω στα 5 ευρώ με 5,50 ευρώ το κιλό» επεσήμανε και πρόσθεσε πως ο κόσμος «αγοράζει ελαιόλαδο αλλά σε πιο μικρές ποσότητες, διότι υπάρχει και το οικονομικό πρόβλημα».

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν είναι φέτος ικανοποιημένος από τη σοδειά. « Ικανοποιημένος είμαι, αλλά δεν είναι καλή χρονιά. Οι ελιές τη μια χρονιά έχουν πολύ καλή παραγωγή και την επόμενη χρονιά μειωμένη »,απάντησε.

«Η περσινή χρονιά ήταν καλύτερη για το ελαιόλαδο. Φέτος είναι μειωμένη κατά περίπου 30%. Πέρυσι έβγαλα γύρω στους 3,50 τόνους λάδι, φέτος θα πάει 2,50 με 2.800 τόνους κάπου εκεί. Αλλά  δεν έχουμε τελειώσει ακόμη τη παραγωγή».

Όσον αφορά στο θέμα της εύρεσης των εργατών για μεροκάματο είπε ότι δεν δυσκολεύτηκε ο ίδιος διότι απασχολεί μόνιμο προσωπικό για πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο την ίδια στιγμή παραδέχτηκε πως γενικά υπαρχει πρόβλημα στο να βρουν οι αγρότες  εργατικά χέρια. Το μεροκάματο αυξήθηκε ελάχιστα σε σχέση με την ακρίβεια που υπάρχει, συμπλήρωσε.

Δήμαρχος Ρόδου: Εδώ υπάρχει μεγάλη παραγωγή ελιάς

Για το θέμα του λαδιού μίλησε  και ο δήμαρχος της Ρόδου, Φώτης Χατζηδιάκος.

«Στη Ρόδο υπάρχει μεγάλη παραγωγή ελιάς. Φέτος λοιπόν η τιμή βάσης στο ελαιοτριβείο ήταν τα 4 ευρώ που σημαίνει ότι μπορεί να φτάσει και στα 5 ευρώ και 6 ευρώ. Η διαφορά είναι ότι στα νησιά φέτος έχουμε περισσότερη παραγωγή από πέρυσι », σημείωσε και εξήγησε γιατί είναι διπλάσια φέτος η τιμή του ελαιολάδου στον παραγωγό. «Δεν έχει παραγωγή η Ισπανία και η Ιταλία. Οπότε θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για το λάδι αλλά και επιπλέον κόστος για τη παραγωγή» ανέφερε. 

Σχετικά