Το καλάθι του πρωθυπουργού

Πολλά μαζεύονται στο … καλάθι του πρωθυπουργού: Υποκλοπές (και συμπαρομαρτούντα, όπως η όλη διαχείριση που παραπέμπει σε συγκάλυψη) κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί, πλουτισμός ημετέρων και κολλητών σε βάρος του δημοσίου και των πολιτών, ακρίβεια στο σούπερ μάρκετ, ακρίβεια και στο ρεύμα, ακρίβεια στη θέρμανση, ακρίβεια στη μετακίνηση, ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

«Καλύτερα δε γίνεται» σκέφτηκε μάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι έτσι το μεσημέρι του Σαββάτου, βρέθηκε – με δική του πρωτοβουλία απ’ ό,τι είπε και η γνωστή παρουσιάστρια – στην ομώνυμη εκπομπή της Ναταλίας Γερμανού προκειμένου να προβάλλει ένα πιο ανθρώπινο, οικείο, χαλαρό, πρόσωπο αλλά και δικαιωματικό, φιλελεύθερο προφίλ.

Προηγουμένως, με ανάρτησή του στο facebook δημοσιοποίησε το σοβαρό πρόβλημα υγείας της αδερφής του Κατερίνας Μητσοτάκη, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, προκειμένου να προμοτάρει το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας για γυναίκες 50 – 69 ετών. Για το οποίο, εν τω μεταξύ, είναι γνωστή η κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ που έχει επισημάνει ουκ ολίγες φορές ότι το πρόγραμμα που ο πρωθυπουργός εγκαινιάζει ως έργο της κυβέρνησής του κάθε τρεις και λίγο, ξεκίνησε επί της προηγούμενης κυβέρνησης με πρωτοβουλία γυναικών βουλευτών όλων των κομμάτων με επικεφαλής την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά. Το είχε θυμίσει, μόλις πριν ένα μήνα στις 25 Οκτωβρίου σε μήνυμά του για την Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού ο Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, το ίδιο πρωί σε περιοδεία του στην Καλλιθέα, ευρισκόμενος ανάμεσα σε ψηφοφόρους της ΝΔ σημείωσε πως το «κλίμα μυρίζει εκλογές» προσθέτοντας ότι αυτό συμβαίνει «δικαιολογημένα», καθώς «μπαίνουμε πια στην τελική ευθεία για τις εκλογές του 2023, που θα φέρουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και αυτοδύναμη». Και μόνο η συγκεκριμένη ατάκα, ανεξαρτήτως του ότι «ξέχασε» να αναφέρει την επωδό πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας (που παραπέμπουν σε εκλογές μετά τον Μάιο), «φούντωσε» ξανά την εκλογολογία και ειδικότερα τα σενάρια περί προκήρυξης των εκλογών μετά τις γιορτές, στην αρχή του 2023 με την πρώτη κάλπη μέσα στον Φεβρουάριο.

Όλα αυτά με την ύλη της επικαιρότητας να είναι η εξής: η ξαφνική «ασθένεια» του μέλους της πλειοψηφίας στην Θεσμών και Διαφάνειας Κώστα Τζαβάρα, του βουλευτή της ΝΔ που κινείται σε κριτική γραμμή προς την κυβέρνηση όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών. Αυτό ενώ η Επιτροπή συνεδριάζει σήμερα έχοντας καλέσει σε ακρόαση βασικούς πρωταγωνιστές της υπόθεσης που η πλειοψηφία εμπόδισε την κατάθεσή τους στην Εξεταστική Επιτροπή: Γρηγόρης Δημητριάδης, Φέλιξ Μπίτζιος, Γιάννης Λαβράνος, Ταλ Ντίλιαν. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να θέτει προκαταβολικά θέμα προσαγωγής του σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν. Με νέο τρίτο κατά σειρά δημοσίευμα με λίστα ονομάτων που φέρονται να παρακολουθούνταν από το predator, και με δημοσιεύματα για το γεγονός ότι οι καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου, ήταν γνωστές στην κυβέρνηση από το καλοκαίρι, και αναδείχθηκαν όταν χρειάστηκε να καλυφθεί η επικαιρότητα των υποκλοπών και της ακρίβειας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε ένα επικοινωνιακό μπαράζ προκειμένου να θυμίσει το έργο της κυβέρνησης και να προβάλλει ανθρώπινο πρόσωπο.

Το καλοκαίρι, ο Αλέξης Τσίπρας είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του και να πει πότε θα πάει σε εκλογές αντί να παίζει με τους θεσμούς διαρρέοντας εκλογικά σενάρια τα οποία διέψευδε δημοσίως. Δεν ξέρουμε αν η προχθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ισοδυναμεί με άνοιγμα χαρτιών, αν είναι το πιο ανοιχτό σήμα που μπορεί να δώσει, πάντως εκ των πραγμάτων ο εκλογικός συναγερμός αναβαθμίζεται για όλο το πολιτικό σύστημα.

Το πιθανότερο είναι ότι τα Χριστούγεννα που έρχονται η πόλωση θα χτυπήσει κόκκινο και οι πολιτικοί θα ανταλλάσσουν καρφιά και ύβρεις αντί για ευχές.

topontiki.gr

Σχετικά