Γεώργιος Καραϊσκάκης: Για πρώτη φορά σε δημοπρασία το καλαμάρι του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης

Σε δημοπρασία από την VERGOS Auctions θα τεθεί, μεταξύ άλλων σπάνιων αντικειμένων, το καλαμάρι του Γεωργίου Καραΐσκάκη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η δημοπρασία περιλαμβάνει μεγάλο εύρος αντιπροσωπευτικών έργων τέχνης και αντικειμένων της περιόδου και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023.

Στην εναρκτήρια δημοπρασία της χρονιάς, ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων, τα παρακάτω εξαιρετικά σπάνια αντικείμενα:

Το καλαμάρι του Γεωργίου Καραΐσκάκη (αρχές 19ου αιώνα)

Το ασημένιο επίχρυσο καλαμάρι του οπλαρχηγού της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, Γεωργίου Καραϊσκάκη διατίθεται για πρώτη φορά προς πώληση μέσω δημοπρασίας. Φέρει εγχάρακτη επιγραφή: «ΕΝ ΠΥΡCΩ ΠΑΡΟΙΚΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟC-ΠΑΝΔΟΥΡΗΝ ΚΑΡΑΙCΚΩ» και στην πλάγια πλευρά μεταγενέστερη χάραξη: «Σ.Κ. 1888». Το ιστορικό αυτό αντικείμενο δωρήθηκε από τον Κύριλλο Καστανοφύλλη, ηγούμενο της Μονής Προυσού στον Γεώργιο Καραϊσκάκη (ή Καραΐσκο), όταν ο τελευταίος ήταν πανδούρης (δηλ. καπιτάνος) των Αγράφων. Μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη το καλαμάρι πέρασε στην ιδιοκτησία του γιου του Σπυρίδωνα (1825-1899), στρατιωτικού και μετέπειτα βουλευτού και υπουργού Στρατιωτικών στις κυβερνήσεις Χαρ. Τρικούπη, στον οποίο οφείλεται η μεταγενέστερη χάραξη το έτος 1888 με τα αρχικά του Σ.Κ. (Σπυρίδων Καραϊσκάκης).

Η νυφική πόρπη (κεμέρι) του Γεωργίου Βούλγαρη (1823-1889)

H συγκεκριμένη νυφική πόρπη που χρονολογείται τον 19ο αιώνα από την περιοχή της Ηπείρου, φέρει την επιγραφή «ΓΙΩΡΓΙ ΒΟΥΛΓΑΡΙ ΚΑΛΑΡΙΤΟΥ» και το χριστόγραμμα «ΙC ΧC ΝΙΚΑ – 1877» και φιλοτεχνήθηκε από τον Γεώργιο Βούλγαρη. Η τέχνη του πέρασε στον μοναδικό απόγονό του, Σωτήριο Βούλγαρη (1857-1932), ο οποίος άνοιξε το πρώτο κοσμηματοπωλείο στη Ρώμη που έμελε να θέσει τις βάσεις για την ίδρυση της αυτοκρατορίας κοσμημάτων και άλλων πολυτελών ειδών με την επωνυμία «BVLGARI».

Το ξύλινο χειροποίητο μοντέλο του θρυλικού ιστιοφόρου Cutty Sark (Αγγλία, π. 1930)

Το ξύλινο χειροποίητο μοντέλο σε μεγάλη κλίμακα του διάσημου ιστιοφόρου Cutty Sark) αποτελεί ένα αντικείμενο ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου δεξιοτεχνίας καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά λεπτομερή κατασκευή (ιστία, κατάρτια, ξάρτια, σχοινιά, τροχαλίες, μακαράδες κλπ), ακριβές αντίγραφο του αυθεντικού πλοίου.

Στη δημοπρασία περιλαμβάνονται επίσης πολλά ακόμη αντικείμενα ιστορικής και λαογραφικής αξίας, όπως: πορτρέτα ιστορικών προσώπων, πίνακες ζωγραφικής, ρολόγια και άλλα είδη διακόσμησης καθημερινής χρήσης με φιλελληνική θεματολογία, ρόκες, τάσια, δίσκοι σερβιρίσματος, κεντήματα, σερβίτσια, κηροπήγια, κοσμήματα και διακοσμητικά ενδυμάτων μέχρι και υποδήματα που χρονολογούνται τον 19ο αιώνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά