«Πόλεμος» μετεωρολόγων:Κολυδάς για Αρναούτογλου και χιόνια στα πεδινά-Μην πιστεύετε κανέναν

«Καρφιά» από Κολυδά για τα χιόνια, «δεν υπάρχει κόντρα μετεωρολόγων, άλλο ο παρουσιαστής καιρού και άλλο ο μετεωρολόγος».

Διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μετεωρολόγων και προγνωστών του καιρού έχουν προκαλέσει οι προβλέψεις για χιόνια τις επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Αρχικά ο γνωστός προγνώστης του καιρού, Σάκης Αρναούτογλου, ανέφερε πως ο καιρός από το τέλος του Ιανουαρίου θα συνοδευτεί από τσουχτερό κρύο και χιόνια, τα οποία μάλιστα θα «κατέβουν» σε ακόμη πιο χαμηλά υψόμετρα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο αναλυτικό δελτίο καιρού της ΕΡΤ, την τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου, την Τρίτη θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας. Συγκεκριμένα μία «αρκετά έντονη κατεβασιά κρύου αέρα» δεν θα ρίξει μόνο τη θερμοκρασία, αλλά θα φέρει και χιονοπτώσεις – ακόμα και σε πεδινές περιοχές της χώρας.

Ακόμα όπως σημείωσε ο Σάκης Αρναούτογλου μετά από ένα διάλειμμα δύο ημερών το κρύο θα επιστρέψει από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Όπως σημείωσε πως οι «κατεβασιές κρύου αέρα» θα ενισχύσουν την αίσθηση του κρύου, ειδικά στην Κρήτη, κάνοντας λόγο για «αρκετά χειμωνιάτικο σκηνικό» σε όλη τη χώρα, με τα χιόνια να φτάνουν ακόμα χαμηλότερα σε αντίθεση με τις τελευταίες μέρες,

Πάντως ο Σάκης Αρναούτογλου, υπογράμμισε ότι η ακριβής πρόβλεψη αναμένεται από τη Δευτέρα όπου θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση όσο αφορά στον καιρό.

Κολυδάς: «Μην πιστεύετε κανέναν για χιόνια»

Από την πλευρά του ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε πως για τα χιόνια είναι νωρίς και σημείωσε πως θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας αλλά τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν από τη Δευτέρα.

«»Απ’ την Κική κι απ’ τη Κοκό….» Οι διαφορές μεταξύ των μοντέλων είναι τεράστιες. Ας περιμένουμε τις αρχές της άλλης εβδομάδος, για να δούμε που θα …»κάτσει η μπίλια». Το μόνο σίγουρο η πτώση της θερμοκρασίας . Για χιόνια είναι νωρίς .Μη πιστεύετε κανέναν μέχρι τότε. Καλό ΣΚ», έγραψε χαρακτηριστικά.

Ακόμα ανέφερε πως δεν υφίσταται καμία κόντρα μετεωρολόγων σημειώνοντας με νόημα… «άλλο ο παρουσιαστής καιρού και άλλο ο μετεωρολόγος».

«Είναι νωρίς για συμπεράσματα μετά από τόσες μέρες, για τον καιρό . Αυτό θέλω να πώ αν δεν καταλάβατε . Δεν υφίσταται καμία κόντρα μετεωρολόγων . Άλλο ο παρουσιαστής καιρού και άλλο ο μετεωρολόγος. Μη προσπαθείτε να αναδείξετε θέμα που δεν υφίσταται», έγραψε ακόμα.

Τι πρόβλεπουν οι Ιταλοί

Σύμφωνα με τις αναλύσεις των Ιταλών μετεωρολόγων που δημοσιεύθηκαν στο Meteoweb.eu και αναδημοσιεύει το Forecast Weather, αυξάνεται πολύ η πιθανότητα ο Φεβρουάριος στις πρώτες μέρες του να προκαλέσει ισχυρό κύμα ψύχους στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με τις χιονοπτώσεις να καταλήγουν ίσως ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

Η αιτία θα είναι η άνοδος της κορυφογραμμής του Αντικυκλώνα των Αζορών που φαίνεται να καταλήγει έως την Σκανδιναβική χερσόνησο στα τέλη Ιανουαρίου, με την ατμοσφαιρική πίεση στον κέντρο του να φτάνει σχεδόν στα 1040hPa μεταξύ Ισπανίας και Γαλλίας, ωθώντας έτσι τις ψυχρότερες αέριες μάζες με τα πολικά χαρακτηριστικά από την βορειοανατολική Ευρώπη προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες να πέσουν εντυπωσιακά στο πρώτο πενθήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ αν συνδυαστεί με ένα ισχυρό βαρομετρικό σύστημα που υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτυχθεί σύμφωνα με τις αναλύσεις τους προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας μεταξύ Ιονίου πελάγους και Αδριατικής, οι χιονοπτώσεις σε όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα καταλήξουν ακόμα και σε μηδενικά υψόμετρα.

Η Ιταλία θα βρίσκεται ανάμεσα σε δύο σενάρια, όπου το ένα θα προκαλέσει ήπιες συνθήκες καιρού εξαιτίας της επέκτασης του Αντικυκλώνα των Αζορών προς την κεντρική Μεσόγειο, ενώ το δεύτερο θα επιτρέψει στις ψυχρότερες αέριες μάζες να κινηθούν και προς τη χώρα τους.

Παρά ταύτα, επειδή πρόκειται για τάση του καιρού με αρκετό όμως ποσοστό επαλήθευσης όπως λένε και οι ίδιοι καθώς το διάστημα δεν είναι πολύ μεγάλο, μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα ανάλυση των δεδομένων τους με νέο άρθρο, αφού όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι, ο χειμώνας αν και κυριάρχησε καθυστερημένα στην Ευρώπη μετά από μία ασυνήθιστα παρατεταμένη καλοκαιρία μέχρι και τα μέσα Ιανουαρίου για τα δεδομένα της εποχής, δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη…

Δείτε τι λέει ο Σάκης Αρναούτογλου

Σάκης Αρναούτογλου: Την επόμενη εβδομάδα τα χιόνια στα πεδινά – Έντονη κατεβασιά κρύου

Σχετικά