Φωτιά έχουν πάρει οι τιμές σε γαλακτομικά, λάδι και κρέας…

Η ακρίβεια καλά κρατεί για τα ελληνικά νοικοκυριά, με τις τιμές βασικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ να «καλπάζουν».

Ιδιαίτερα τα γαλακτοκομικά, το λάδι και το κρέας έχουν πάρει φωτιά! Για παράδειγμα η τιμή για το γιαούρτι, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο κατά 26,6% στην Ελλάδα, έναντι αύξησης 23,6% στην Ε.Ε.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα το αιγοπρόβειο κρέας έχει ακριβύνει πολύ περισσότερο από άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Συγκεκριμένα, παρουσίασε αύξηση κατά 10,10% στην Ελλάδα, έναντι 2,3% στην Ισπανία, 8,3% στην Πορτογαλία και 9% στην Ιταλία.

Το βόειο αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 18,7%, ενώ σε μέσα επίπεδα στην ΕΕ η αύξηση ήταν 13,90%. Αντίστοιχα για το χοιρινό η άνοδος ήταν 19,7% και στην ΕΕ ήταν 18,4%. Μεγαλύτερες ανατιμήσεις σε σύγκριση με την Ισπανία και την Ιταλία καταγράφηκαν στα τυριά (25,2% στην Ελλάδα έναντι 22,10% στην Ισπανία και 17,50% στην Ιταλία), με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να διαμορφώνεται σε 26,90%.
Υψηλή ετήσια αύξηση έχει καταγραφεί και στο φρέσκο γάλα 26%, ενώ στην Ε.Ε. ήταν 31,10%.

Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη αν συνυπολογίσει κανείς ότι ούτως ή άλλως η μέση τιμή στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Δηλαδή το γάλα 1 λίτρου κοστίζει 1,87 ευρώ στην Ελλάδα, 1,35 ευρώ στην Ιταλία και 1,25 ευρώ στην Γαλλία.

Η φέτα πωλείται στα 15 ευρώ, το κασέρι στα 20 ευρώ και η γαλοπούλα στα 18 ευρώ! Το κασέρι, πέταξε στα 19,5 ευρώ το κεφάλι ενώ μέχρι πρότινος κόστιζε 15 ευρώ.

Θυμίζουμε δε ότι τα συγκεκριμένα είδη είναι ελληνικά προϊόντα, άρα μη εισαγόμενα! Παρά ταύτα η τιμή τους παραμένει ανεξήγητα υψηλή, ενώ δικαιολογίες που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς για τις εν λόγο αυξήσεις, δεν πείθουν.

«Σε ό, τι αφορά το ελαιόλαδο αποδεικνύεται ότι στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή στη βιομηχανία υπάρχουν παραστατικά αγορών σε χαμηλότερες τιμές (σ.σ. δηλαδή περσινής σοδειάς) πωλείται σε υψηλότερες τιμές και προφανώς αυτό επηρεάζει την κερδοφορία τους και δεν δικαιολογείται γιατί παραβιάζεται ο κανόνας της αισχροκέρδειας που επισύρει ποινές» επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Προστασίας του Καταναλωτή.

topontiki.gr

Σχετικά