Σ.Ε.Χ.Β.Ν.Β “Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ TUPPERWAR

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΧΗΜΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ                                                                 

ΝΟΜΟΥ ΒΟΙΩΤΙΑΣ Σ.Ε.Χ.Β.Ν.Β “Ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ”                                                              

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ TUPPERWARE

Το μεσημέρι της Τρίτης 7 Μαρτίου, εντελώς αιφνιδιαστικά η Διεύθυνση του εργοστασίου TUPPERWARE (με αντικείμενο την παραγωγή των γνωστών πλαστικών τάπερ) κάλεσε τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν όπου και τους ανακοινώθηκε από τον Μεξικανό Αντιπρόεδρο της εταιρείας, η απόφαση της πολυεθνικής να κλείσει την παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα στις 13-4-2023 και θα συνεχίσει να λειτουργεί μόνο το τμήμα των πωλήσεων (dops) και το τμήμα των logistic (αποθήκες), και βεβαίως θα συνεχίσει να πουλά τα εμπορεύματά της στην ελληνική αγορά.

Χρησιμοποιώντας ως δόλωμα τη μέθοδο των «οικειοθελών αποχωρήσεων», ουσιαστικά ζητούν την συναίνεση των εργαζομένων για να τους πετάξουν στην ανεργία. Και μέσω «συμβουλευτικής» εταιρείας (εκπρόσωποι της οποίας  ήταν παρόντες) δήλωσαν ότι η TUPPERWARE προτίθεται να βοηθήσει τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν βιογραφικά για να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας!!!

Ο εμπαιγμός και η πρόκληση προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν κάθε όριο.

Είναι εμφανές ότι ο πολυεθνικός όμιλος της TUPPERWARE δεν κλείνει την παραγωγική μονάδα της Θήβας επειδή αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας, αφού μιλάμε για έναν κολοσσό με παραγωγικές μονάδες σε διάφορες χώρες και δίκτυο πωλήσεων σε όλες τις ηπείρους.

Αντίθετα πρόκειται για επιχειρηματική απόφαση με κριτήριο το σε ποια χώρα η πολυεθνική θα βγάζει το μεγαλύτερο κέρδος.

Από το 1967 που κατασκευάστηκε και λειτουργεί το εργοστάσιο της Θήβας, η πολυεθνική άντλησε τεράστια κέρδη που προήλθαν από την εργασία του προσωπικού της. Εκεί εφαρμόστηκαν τα «σύγχρονα» μοντέλα οργάνωσης και διεύθυνσης της εργασίας (εντατικότητας, ελαστικοποίησης, outsourcing, εργολαβίες) που στόχο είχαν την άνοδο του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και αργότερα επεκτάθηκαν και στις άλλες βιομηχανίες της περιοχής.

Σήμερα στο εργοστάσιο της Θήβας απασχολούνται περίπου 160 άτομα μόνιμο προσωπικό καθώς και εργαζόμενοι μέσω εργολάβων που ο αριθμός τους αυξάνεται ανάλογα με τις ανάγκες, που σε συνθήκες φόρτου έφταναν και τα 100 άτομα. Αν υπολογίσουμε και συνεργαζόμενα ΑΦΜ (μεταφορικές, τεχνικοί, προμηθευτές) το πλήγμα από την αδίστακτη απόφαση της πολυεθνικής παίρνει μεγάλες διαστάσεις και οι συνέπειες θα είναι βαριές για την οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής.

Όπως στην περίπτωση της πολυεθνικής PIPE LIFE που έκλεισε το εργοστάσιο πριν δύο χρόνια, έτσι και η απόφαση της TUPPERWARE δίνει την απάντηση με τον πιο ξεκάθαρο και κυνικό τρόπο στο ερώτημα:

Ποιοι και γιατί κλείνουν τα εργοστάσια;

Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους και καλύτερη ζωή. Τις απολύσεις δεν τις φέρνουν οι εργατικοί αγώνες, αλλά το κυνήγι για περισσότερα κέρδη από του βιομηχάνους και τις πολυεθνικές.

Όλα αυτά όχι μόνο πρέπει να προβληματίσουν τους συναδέλφους στον κλάδο, αλλά πρέπει να επιδράσουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση της οργάνωσης και πάλης ενάντια στο οικοδόμημα της σχεδιασμένης κλοπής του μόχθου των εργαζομένων.

Καλούμε τους συναδέλφους στην TUPPERWARE να μην αποδεχθούν μοιρολατρικά την απόφαση της πολυεθνικής να τους πετάξει στο δρόμο.

Να υπερασπίσουν οργανωμένα το δικαίωμα στη δουλειά καθώς και τη διασφάλιση όλων των δικαιωμάτων τους.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Σχετικά