Στους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά του από το ψηφοδέλτιο της Ηλείας αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open.
Ο κ. Κοντογιαννόπουλος ξεκινά λέγοντας πως: «Δεν ανακοίνωσα εγώ την απόφαση. Είχα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με στόχο να καλυφτεί το κενό που δημιούργησε στην Ηλεία η απόφαση του Κώστα Τζαβάρα να μην κατέβει στις επόμενες εκλογές. Ο λόγος που κατέβηκε υποψήφιος στην Ηλεία ήταν γιατί φιλοδοξούσα να εγγράψω τον επίλογο της πολιτικής μου διαδρομής όπως την ξεκίνησα. Την ξεκίνησα με έναν ηγέτη, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που την Ελλάδα την έβαλε στην Ευρώπη, γιατί ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός είναι η ιδεολογία μου και θα την ολοκλήρωνα με έναν ηγέτη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στον 21ο αιώνα, τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συζήτηση που παρακολουθώ δεν μου επιτρέπει να αγωνιστώ για τα τοπικά προβλήματα της Ηλείας αλλά για το μείζον πρόβλημα της χώρας που είναι η αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί πως θα αλλάξει τη χώρα. Η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει εάν δεν αλλάξει το πολιτικό σύστημα και δεν κοπεί ο ομφάλιος λώρος του πολιτικού συστήματος και του βαθέως κράτους. Ένα κράτος αφοσιωμένο στην εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι των συνδικάτων και των κομμάτων και κόμματα αφοσιωμένα στην επίλυση των προβλημάτων. Αποδεσμευμένος από πολιτικές εντάξεις και σε δεσμεύσεις θέλω να πω τα πράγματα όπως είναι. Πιστεύω πως τώρα είναι η ώρα (για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τα κάνει όλα αυτά)».
Σε ερώτηση για το εάν η απόσυρσή του μπορεί να έχει σχέση με την φημολογούμενη κάθοδο του κ. Αβραμόπουλου στα ψηφοδέλτια της Ηλείας της ΝΔ, απαντά: «Πρώτα από όλα είναι φημολογούμενη κάθοδος. Δεύτερον έχω πολύ καλή σχέση με τον κ. Αβραμόπουλο. Δεν θα με ενοχλούσε να βάλει υποψηφιότητα. Και αυτός θα συνέβαλε στην ανάπτυξη της Ηλείας. Το μείζον πρόβλημα είναι η απαλλαγή από αυτό το κομματικό σύστημα από τον κομματικό σωλήνα που οδηγεί τα πράγματα εδώ που τα έχει φτάσει».
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην τραγωδία των Τεμπών λέγοντας: «Το επιτελικό κράτος δεν έφτασε στον ΟΣΕ. Στον ΟΣΕ, (υπάρχει) το πελατειακό κράτος, αυτό για τον οποίο αγωνίζεται η ΑΔΕΔΥ και τα κόμματα που τη στηρίζουν. Ποιο είναι το κύριο αίτημά τους; Όχι αξιολόγηση. Θα γινόταν ο αχθοφόρος σταθμάρχης αν υπήρχε αξιολόγηση; Αν ήταν ρουσφέτι ή όχι, θα απολυθεί. Η ουσία είναι ότι δεν υπήρξε αξιολόγηση. Αυτό είναι εδώ και 30 χρόνια.
Γιατί παραιτήθηκα από το Παιδείας; Τρία πράγματα ήθελα να κάνω. Αξιοκρατία για τους διαγωνισμούς και την πρόσληψη όχι επετηρίδες. Αξιολόγηση για να κρατικά πανεπιστήμια. Είμαστε ακόμα στο ίδιο σημείο».