Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τον μήνα των εκλογών αλλά όχι την ακριβή ημερομηνία θέλοντας προφανώς να βάλει ένα τέλος στα σενάρια που έλεγαν ότι δεν αποκλείεται να στήσει κάλπες μέσα στο καλοκαίρι, και τα οποία είχαν δημιουργήσει ένταση και εκνευρισμό στην αγορά καθώς έρχεται η τουριστική περίοδος .
Παράλληλα ο πρωθυπουργός θέλησε με αυτό τον τρόπο να δώσει μία προοπτική στα στελέχη του κόμματος του τα οποία τον τελευταίο χρόνο βρίσκονται σε μία διαρκή προεκλογική περίοδο.
Όλα λοιπόν δείχνουν ότι η πρώτη κάλπη με απλή αναλογική θα στηθεί την 21η η την 28η Μαίου και η δεύτερη στις 2 ή στις 9 Ιουλίου…
Πέρα απ όλα αυτά πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης – λένε τα στελέχη της κυβέρνησης – θέλησε να περάσει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι δεν λειτουργεί καιροσκοπικά μεταθέτοντας τον χρόνο των εκλογών εκεί που τον βολεύει αλλά μένει σταθερός στον αρχικό σχεδιασμό ακόμα και αν αυτό δεν το συμφέρει.
Αυτή η στάση θεωρήθηκε άλλωστε αναγκαία από το Μέγαρο Μαξίμου καθώς η μετακίνηση των εκλογών μέσα στο καλοκαίρι θα έδινε την εντύπωση στους πολίτες ότι η κυβέρνηση επιθυμεί πρώτα να εκτονωθεί το κλίμα οργής που υπάρχει στην κοινωνία εξ αιτίας του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη – και το οποίο καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις – και μετά να πάει σε εκλογές.
Έτσι λοιπόν ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκης στον Alpha ότι οι εκλογές της απλής αναλογικής θα γίνουν μέσα στον Μάϊο κλείνοντας τα σενάρια που τον ήθελαν να σκέφτεται ακόμα και εκλογές τον Ιούλιο.
«Δεν θα γίνουν τον Ιούλιο. Και δεν θα γίνουν -θα ήταν και αδιανόητο να λέγαμε ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Ιούλιο- διότι μπορεί να χρειαστεί δεύτερη κάλπη. Πολύ πιθανό. Και δεν θα πάμε να κάνουμε εκλογές τον Αύγουστο. Και φυσικά έχουμε και την περίοδο των Πανελληνίων, την οποία πρέπει να προστατεύσουμε ως «κόρη οφθαλμού.»
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να επιμένει στο θέμα της αυτοδυναμίας ,λέγοντας ότι προσωπικά θα εξακολουθήσει να υπερασπίζεται την ανάγκη στη δεύτερη κάλπη, γιατί αυτή μπορεί να δώσει αυτοδυναμία που είναι η σωστή λύση για τη χώρα.
Δεν απέκλεισε ωστόσο σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο να επιδιωχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας από τον πρώτο γύρο αν και το βλέμμα του ήταν στραμμένο άλλου… .
«Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε αποφασιστικές κυβερνήσεις με συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία» δήλωσε. «Άρα για μένα το ζήτημα δεν είναι αν θέλω ή αν δεν θέλω τις συνεργασίες αυτές καθαυτές, είναι το ποιο σχήμα είναι εκείνο, το οποίο είναι το πιο αποτελεσματικό για το καλό της χώρας. Αυτή είναι η άποψη μου. Δεν την έκρυψα ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, του Νίκου Ανδρουλάκη αν και τα σκάγια στόχευαν τον τελευταίο : «Και εν πάση περιπτώσει αυτοί οι οποίοι υπερασπίζονται την κάλπη της απλής αναλογικής, να μας πουν από τώρα με ποιους θέλουν να κυβερνήσουν. Διότι, εγώ δεν την υπερασπίζομαι, άρα δεν έχω αυτή την υποχρέωση» τόνισε με έμφαση.
«Το θεωρώ απολύτως λογικό ότι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται ότι θέλουν να κάνουν προοδευτική διακυβέρνηση στη χώρα, στην πρώτη κάλπη πρέπει να καθίσουν και να τα βρούν πριν τις εκλογές. Όχι μετά τις εκλογές» πρόσθεσε.
Με βάση τα όσα είπε λοιπόν ο πρωθυπουργός και με δεδομένο ότι το Κοινοβούλιο τελικά θα κλείσει τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου τις εργασίες του για τις πασχαλινές διακοπές, η διάλυση της Βουλής και η προκήρυξη των εκλογών τοποθετείται το αργότερο ως την Κυριακή του Θωμά, την πρώτη εβδομάδα δηλαδή μετά το Πάσχα.
Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι παρά την αρχική σαφή θέση της κυβέρνησης ότι ο Κώστας Καραμανλής θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ο πρωθυπουργός απέφυγε, χθες να τοποθετηθεί στο θέμα λέγοντας ότι θα το συζητήσει μαζί του στην ώρα του.
Σε ότι αφορά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών επέμεινε στις διαχρονικές ευθύνες, υποστηρίζοντας από την πρώτη στιγμή ότι όλοι οι πολίτες έχουν -μέσα στον θυμό και στην οργή τους- αντιληφθεί ότι στο ατύχημα αυτό συμπυκνώνονται παθογένειες πολλών δεκαετιών τις οποίες όμως έχουμε μία υποχρέωση πια, δραστικά, να αντιμετωπίσουμε.
Ακόμα επανέλαβε ότι λειτουργούσε το τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, παρά το γεγονός ότι σταθμάρχες και λοιποί αρμόδιοι έχουν διαψεύσει με κατηγορηματικότητα τον ισχυρισμό αυτό, αποσαφηνίζοντας ότι αυτό που λειτουργούσε ήταν ο πίνακας ελέγχου, ο οποίος είχε τη δυνατότητα να παρακολουθεί την πορεία των τρένων για μόλις 8 – 10 χλμ, σε αντίθεση με την τηλεδιοίκηση που έχει τη δυνατότητα της εποπτείας των συρμών για 170 χλμ.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την Hellenic Train δεν τοποθετήθηκε ωστόσο με σαφήνεια στο ερώτημα αν η πολιτεία θα απαιτήσει να κάνουν οι Ιταλοί τις επενδύσεις που είχαν υποσχεθεί . Όταν μάλιστα ο δημοσιογράφος υπενθύμισε τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο Mega , ότι δηλαδή βάση της αρχικής σύμβασης οι Ιταλοί είχαν υποσχεθεί κάποια στιγμή ότι θα κάνουν 800 εκατομμύρια επενδύσεις, αλλά στη σύμβαση του 2022, που ήρθε στη Βουλή, δεν υπάρχει καμία υποχρέωση των Ιταλών να επενδύσουν στον Ελληνικό σιδηρόδρομο, ο κ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να απαντήσει ότι θα έχει μία συζήτηση επ’ αυτού με την Ιταλίδα Πρωθυπουργό -η οποία είναι δρομολογημένη για τις επόμενες μέρες- .
Ακόμα παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση άργησε δύο χρόνια να προχωρήσει τη σύμβαση 717, υποστηρίζοντας ότι αυτό που τον βαραίνει και θα τον βαραίνει πάντα είναι ότι δεν πρόφτασε επί των ημερών του να ολοκληρώσει ένα έργο, το οποίο σίγουρα αν είχε ολοκληρωθεί, οι πιθανότητες θα ήταν με το μέρος μας ότι δε θα συνέβαινε το ατύχημα.