Ισπανία: Στο έλεος των εμπρηστών η χώρα – Πάνω από 100 πυρκαγιές καίνε δασικές εκτάσεις

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται η βόρεια Ισπανία, καθώς καίνε πάνω από 100 πυρκαγιές, οι περισσότερες αποτέλεσμα εμπρησμού, σύμφωνα με τις αρχές, ενώ άλλη μια, η οποία επί μία εβδομάδα κατέκαψε μεγάλες εκτάσεις κοντά στη Βαλένθια, στα ανατολικά, τέθηκε υπό έλεγχο.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι συνολικά 119 πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη σήμερα το απόγευμα στην περιφέρεια της Αστούριας και στη γειτονική Κανταβρία. Οι περισσότερες από αυτές (91) εντοπίζεται στην αυτόνομη περιφέρεια της Αστούριας. Κάποια στιγμή νωρίτερα μαίνονταν ταυτόχρονα 160 πυρκαγιές σε αυτές τις δύο ορεινές επαρχίες που φημίζονται για τα δάση τους, ανέφεραν οι αρχές διαβεβαιώνοντας ότι οι περισσότερες ήταν έργο εμπρηστών.

«Αντιμετωπίζουμε πραγματικούς τρομοκράτες που θέτουν σε κίνδυνο ζωές, χωριά και πόλεις», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της Αστούριας, Αντριάν Μπαρμπόν. «Εκείνοι που δρουν κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν αξίζει να αποκαλούνται αλλιώς», εξήγησε αργότερα στους δημοσιογράφους αναφερόμενος στον χαρακτηρισμό που απέδωσε στους εμπρηστές.

Οι πυρκαγιές πήραν διαστάσεις λόγω και των ισχυρών ανέμων και ως αποτέλεσμα πολλοί δρόμοι έκλεισαν και χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους πολλές εκατοντάδες άνθρωποι. Η παραθαλάσσια πόλη Βαλντές περικυκλώθηκε από τις φλόγες και έχει αποκλειστεί από την υπόλοιπη χώρα ενώ στο Οβιέδο, την πρωτεύουσα της Αστούριας, οι φλόγες έφτασαν μέχρι τα πρώτα σπίτια εξαιτίας μιας πυρκαγιάς στο όρος Ναράνκο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κίνα, ανέφερε ότι μίλησε με τον Μπαρμπόν και του εξέφρασε την αλληλεγγύη του.

Στο Καστεγιόν, στην περιοχή της Βαλένθια, οι πυροσβέστες κατάφεραν σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο μια δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στις 23 Μαρτίου. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη δασική πυρκαγιά για φέτος και υπολογίζεται ότι έκαψε συνολικά 47.000 στρέμματα.

Η Ισπανία υποφέρει από μακροχρόνια ξηρασία και οι αρχές πιστεύουν ότι η περίοδος των πυρκαγιών, που μέχρι τώρα περιοριζόταν μόνο στο καλοκαίρι, θα επεκταθεί και την άνοιξη και το φθινόπωρο, ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. Το 2022, μια «μαύρη χρονιά» για την Ευρώπη, η Ισπανία ήταν η χώρα που επλήγη περισσότερο αφού καταγράφηκαν στη χώρα σχεδόν 500 πυρκαγιές που έκαναν στάχτη 3 εκατομμύρια στρέμματα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τις Δασικές Πυρκαγιές (Effis).

Σχετικά