Τα κάστρα και οι δύσκολες περιοχές για κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με φόντο τις κάλπες της 21ης Μαΐου
Οχι μόνο ανά εκλογική περιφέρεια αλλά νομό – νομό θα ξεδιπλώνεται μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου η στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ με διττό στόχο: αφενός να βελτιώνεται όσο το δυνατόν περισσότερο η εικόνα τους στις πιο αδύναμες για τις επιδόσεις τους περιοχές, αφετέρου να μην επιτρέπουν την παραμικρή «εισβολή» του αντιπάλου εκεί όπου διατηρούν ισχυρή παρουσία.
Οι επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου και στη γαλάζια έδρα της Πειραιώς, όπως και η ομάδα της Κουμουνδούρου, «στοχεύουν» τις περιοχές και προσαρμόζουν την επικοινωνιακή τακτική τους ανάλογα με τα στοιχεία τοπικών μετρήσεων που φτάνουν στα χέρια τους. Είναι δεδομένη η έμφαση τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ στις σκληρές μάχες, που προδιαγράφονται στο Λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και ευρύτερα στην αναμέτρηση στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα.
Ενόψει της απλής αναλογικής, ωστόσο, και υπό τις αγωνίες πρωτίστως στο Μαξίμου για τυχόν χαλαρή ψήφο ή στάση διαμαρτυρίας στις 21 Μαΐου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας «μετρούν» προσεκτικά την υπεροχή ή αντίθετα τα ελλείμματά τους από τον Βορρά μέχρι τον Νότο.
ΝΔ: Κυριαρχία σε Πελοπόννησο, Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο
Η εβδομάδα μετά το Πάσχα – ακριβέστερα, οι μετρήσεις εκείνων των ημερών – θεωρείται από το γαλάζιο στρατόπεδο ως η πλέον καθοριστική για το πώς θα εισέλθουν τα κόμματα στην τελική ευθεία για την κάλπη της 21ης Μαΐου, για την οποία το Μαξίμου ρίχνει όλες τις δυνάμεις ώστε «αυτό το αποτέλεσμα», κατά τον Γιάννη Οικονόμου, «να μπορεί σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής να εξασφαλίσει στη χώρα σταθερή κυβέρνηση με ενιαίο λόγο».
Ωστόσο τοπικές μετρήσεις και περιοδείες στελεχών αποτυπώνουν ήδη το κλίμα, καθορίζοντας τις κινήσεις των πολιτικών αρχηγών – έως και τις αποφάσεις τους για τα ψηφοδέλτια. Τα δεδομένα που φτάνουν στους γαλάζιους επιτελείς δείχνουν μια αντανάκλαση των πανελλαδικών μετρήσεων και στην τοπική εικόνα – σε διάφορες περιοχές από τον Εβρο ως την Κρήτη.
Συνεπώς δίπλα σε νομούς-«κάστρα» υπάρχουν «μαύρες τρύπες» που έχουν… βαθύνει για τη ΝΔ, ενώ υπάρχουν και οριακές περιοχές, αυτές που απαιτούν, μετά τα Τέμπη, περισσότερη προσοχή και… κόπο.
Πού χτυπούν «καμπανάκια»
Από τη «χαρτογράφηση» που επιχειρούν στην κομματική έδρα της Πειραιώς, υπάρχουν (σίγουρα) τέσσερα σημεία του χάρτη που χτυπούν «καμπανάκια» (Εύβοια, Ηπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ιόνιο), άλλα τόσα στα οποία καταγράφονται θετικές επιδόσεις για την κυβερνώσα παράταξη (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Στερεά) και ακόμη τέσσερα που θεωρούνται αυξημένης βαρύτητας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Θεσσαλία).
Ειδικότερα τη μεγαλύτερη ανησυχία φαίνεται να συγκεντρώνει η Εύβοια, την οποία κέρδισε η ΝΔ το 2019 με διαφορά μόνο 1,7% από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχε πετύχει ποσοστό πάνω από το πανελλαδικό του. Αγωνίες προκαλεί στη ΝΔ και η Ηπειρος, πλην των Ιωαννίνων, όπου θα μεταβεί την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς καταγράφονται προβλήματα σε Αρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία.
Αντίστοιχος συναγερμός υπάρχει για το Ιόνιο, με τον Πρωθυπουργό να προετοιμάζει επίσκεψη πιθανότατα στην Κέρκυρα μετά το Πάσχα. Σταθερά στο ραντάρ είναι ο Βορράς καθώς, με εξαίρεση κάποιες καλές περιφέρειες, υπάρχουν περιοχές σε Κεντρική και κυρίως Δυτική Μακεδονία (Κοζάνη, Φλώρινα κ.α.) απ’ όπου έρχονται ανησυχητικά μηνύματα ενίσχυσης του Κυριάκου Βελόπουλου, του κόμματος Κασιδιάρη ή και του Νίκου Ανδρουλάκη.
Πάντως παραμένει ως επικρατέστερο το σενάριο ο Μητσοτάκης να ηγηθεί του ψηφοδελτίου της Α’ Θεσσαλονίκης. «Θα έρθω αρκετές φορές πριν από τις εκλογές» έλεγε ο ίδιος το Σάββατο, προγραμματίζοντας να μεταβεί στις δυτικές συνοικίες πριν από το Πάσχα.
Χωρίς… άγχος
Στην κατηγορία των περιοχών που δεν προκαλούν τόσο… άγχος στους γαλάζιους είναι, πέραν του Εβρου όπου ο Μητσοτάκης θα είναι υποψήφιος, νομοί της Στερεάς (Φθιώτιδα, Ευρυτανία), αλλά και το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο κυρίως λόγω των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για τον τουρισμό και τη διαχείριση του Προσφυγικού.
Ο Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας στη Λέσβο. Στο μεταξύ, καλή εικόνα είχαν στη ΝΔ προ των Τεμπών από τη Θεσσαλία (η Λάρισα ήταν η αρχική επιλογή για υποψηφιότητα του Μητσοτάκη, προτού αποσυρθεί από την Α’ Θεσσαλονίκης ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής), ωστόσο το αδιανόητο δυστύχημα αναγκάζει τα γαλάζια ραντάρ να στραφούν προς τα εκεί με μεγαλύτερη προσοχή.
Οπως συμβαίνει και με τη Θεσσαλονίκη. Επίσης η Κρήτη απασχολεί εντόνως τους γαλάζιους, που επιδιώκουν κέρδη (και) από τη διάχυση της κεντροαριστερής ψήφου.
Οσο για την Αττική, όπου ο Μητσοτάκης θα κάνει πλέον περιοδείες τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αποτελεί βαρόμετρο, καθώς εκεί καταγράφεται το ισχυρότερο πλήγμα μετά τα Τέμπη. Μετά τα πρώτα ανοίγματα σε Βόρειο Τομέα, Νότιο και Ανατολική Αττική, ακολουθεί άμεσα (την Πέμπτη) η Δυτική Αθήνα, καθώς ο Μητσοτάκης θα βρεθεί εκ νέου στην εκλογική περιφέρειά του, και συγκεκριμένα στην Πετρούπολη.
ΣΥΡΙΖΑ: Επενδύει σε Κρήτη, Δυτική Αττική και Δυτική Ελλάδα
Οι απαντήσεις θα έχουν πλέον θέση στις περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και αυτές οι απαντήσεις και η προγραμματική «σπορά» θα είναι στην αιχμή του δόρατος στις αδύναμες εκλογικές περιφέρειες αλλά και στα λεγόμενα κάστρα. Ολες αυτές και αυτά, είναι στο σκανάρισμα της επιτελικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και βάσει αυτών οργανώνονται οι περιοδείες του προέδρου του κόμματος.
Το είδαμε τις προηγούμενες ημέρες. Αργολίδα, Μεσσηνία αλλά και Αγία Παρασκευή και Ελευσίνα. Εδώ η δοσολογία της στρατηγικής είχε μοιρασμένα μέρη. Δύο δύσκολους νομούς της Πελοποννήσου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια περιοχή του λεκανοπεδίου με σύνθετη ταξική διαστρωμάτωση και αρκετούς μεσαίους (Αγία Παρασκευή). Και μια περιοχή της Δυτικής Αττικής όπως η Ελευσίνα όπου ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει πολλά.
Μεγάλες προσδοκίες
Πάμε όμως να δούμε τα κάστρα ή τα μέρη που έχουν πολλές προσδοκίες στο στρατηγείο της Κουμουνδούρου. Είπαμε για τη Δυτική Αττική. Εδώ προσθέστε και τον Δυτικό τομέα της Αθήνας, ενώ συνολικά στη μάχη του λεκανοπεδίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει σκληρά τη μάχη αφού εδώ εκτιμάται πως μεγάλο μέρος των κυβερνητικών πολιτικών έχουν άμεση αρνητική επίδραση. Το ίδιο και για μια ταξικά φορτισμένη περιοχή όπως η Β’ Πειραιά. Γενικά το σχέδιο γειτονιά – γειτονιά θα έχει στη φαρέτρα το θέμα «σταθερότητα – άμβλυνση ανισοτήτων – θετικό αφήγημα».
Στην Κρήτη, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει με τον αέρα του 2019, τον επαναπατρισμό Πολάκη στα Χανιά αλλά και τον «πονοκέφαλο» Ανδρουλάκη στο Ηράκλειο. Πάντως οι πιο γνώστες του χάρτη λένε πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα πάει καλά σε Ηράκλειο και Χανιά, ενώ στο Ρέθυμνο που είναι το αδύναμο σημείο τους, η μάχη θα είναι αμφίρροπη με τη ΝΔ. Κάστρα θεωρούν πάντα περιοχές όπως την Αχαΐα αλλά και την Αρτα και την Ξάνθη.
Πάμε τώρα στις περισσότερο αδύναμες περιοχές για τον ΣΥΡΙΖΑ που συχνά τα κομματικά επιτελεία λένε και «μαύρες τρύπες». Ο Βόρειος τομέας της Αθήνας, παρότι συγκεντρώνει μερικά από τα πιο δυνατά ονόματα για υποψηφίους (Τσακαλώτο, Σκουρλέτη, Κατρούγκαλο, Ζαχαριάδη, Ξενογιαννακοπούλου, Καββαδία κ.ά.) είναι εκ των δύσκολων στοιχημάτων λόγω και της γαλάζιας ηγεμονίας αλλά και επειδή εδώ ακούγονται μερικά από τα πιο αντι- ΣΥΡΙΖΑ «επιχειρήματα» λόγω και κοινωνικής γεωγραφίας.
Οι δισεπίλυτοι γρίφοι
Στην Πελοπόννησο η Αργολίδα, η Μεσσηνία και η Λακωνία διατηρούν τη γαλάζια ισχύ (στις δύο πρώτες περιόδευσε ο Τσίπρας και όχι τυχαία). Στα βόρεια, τα μηνύματα διατηρούν τις δυσκολίες του 2019 και ειδικά σε νομούς όπως η Πέλλα, η Καστοριά και τα Γρεβενά (αδύναμο σημείο εδώ για τη ΝΔ παρόλα αυτά η υπόθεση Πάτση).
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει τη μάχη στη συμπρωτεύουσα με μεγάλη προσδοκία στην Α’ Θεσσαλονίκης. Πάντα για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας πιο δισεπίλυτος γρίφος είναι νομοί όπως η Φωκίδα και η Ευρυτανία. αλλά και συνολικά η μάχη των μονοεδρικών θα δείξει πολλά ακόμη και σε πιο μη φίλια μέρη όπως η Λευκάδα και η Ζάκυνθος ή η Θεσπρωτία.
Τέλος, η Μαγνησία είναι μια terra incognita για το σύστημα Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάει αύριο στον Βόλο αλλά ακύρωσε λόγω του ματς Βόλου – ΑΕΚ και θα επισκεφθεί την περιοχή πιο κοντά στις κάλπες. Οι γνώστες λένε πως ο Βόλος αλλά και λαϊκές περιοχές όπως η Νέα Ιωνία Βόλου θα έχουν καλά αποτελέσματα. Ο όλος νομός όμως έχει ισχυρή ΝΔ (το 2019 κατέγραφε 38,76, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 32,16).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ