Το Θείο Δράμα των Παθών και το κάψιμο του Ιούδα στο Νεοχώρι-ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ

Η βαθιά θρησκευτικότητα χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νεοχωρίου, καθώς Μεγάλη Πέμπτη  αναβιώνουν τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Χριστού.

 Ο Ιερέας του Νεοχωρίου π.Παναγιώτης Δαμόκας διάβασε τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη, ενώ ρίγη συγκίνησης και ψυχικής ανάτασης δημιουργήθηκε στους πιστούς που είχαν κατακλύσει το ναό,μετά το πέμπτο Ευαγγέλιο και την έξοδο του Εσταυρωμένου απο το Ιερό της Εκκλησίας.

Από τα μεγαλοβδομαδιάτικα έθιμα του χωριού , εκείνα που δείχνουν πως άντεξαν περισσότερο στον χρόνο είναι το κάψιμο του Ιούδα.

Τέτοια μέρα, λοιπόν, σε άλλους καιρούς,  τα παιδιά του χωριού  έκαιγαν  τον Ιούδα, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από άλλα παιδιά που εν τω μεταξύ είχαν γίνει γονείς.

  Η εμπλοκή των ενηλίκων στο τελετουργικό ήταν μικρή κι απόμακρη.

Μαζεύουν  ξύλα,πουρνάρια,δεμάτια κλίματα για τη φωτιά  και με  άχυρα  ντύνουν το ανθρωπόμορφο σκιάχτρο για Ιούδα   και τον λαμπαδιάζουν  σε κάποια απόσταση από την εκκλησία.  

Πολλά δεν ξέραμε, αλλά τα έθιμα δεν τα διαιωνίζει η γνώση  χρόνο το χρόνο, γίνονται ρουτίνα.

 Αυτό που ξέραμε ήταν πως ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό  στους Ρωμαίους ή στους Εβραίους;

Τέτοιες λεπτομέρειες μας διέφευγαν, εμείς θέλαμε νταβαντούρι!!!Ετσι και φέτος η νεολαία συνέχισε επάξια αυτό το έθιμο,με το άναμα της μεγάλης φωτιάς στη πλατεία του Νεοχωρίου.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Φωτογραφίες εδώ

Σχετικά