Σφαγή με 136 νεκρούς στην Μπουρκίνα Φάσο – Αποδίδεται στον στρατό

Οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτοικοι και επιζήσαντες κατήγγειλαν πως 136 άμαχοι, ανάμεσά τους 50 γυναίκες και 21 παιδιά, σφαγιάστηκαν την 20ή Απριλίου στο χωριό Καρμά (βόρεια) από άνδρες με στολές και διακριτικά του στρατού της Μπουρκίνα Φάσο.

Το στρατιωτικό καθεστώς της Μπουρκίνα Φάσο καταδίκασε την επίθεση στην Καρμά με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την 27η Απριλίου, αλλά χωρίς να δώσει επίσημο απολογισμό.

Προηγουμένως, εισαγγελέας στην Ουαϊγκουγιά, ο Λαμίν Καμπορέ, είχε ανακοινώσει πως ενημερώθηκε από τη χωροφυλακή πως στο χωριό Καρμά, στην επαρχία Γιατεγκά, κοντά στα σύνορα με το Μαλί, «κάπου εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν από άνδρες που φόραγαν στολές των ενόπλων δυνάμεών μας» και είχε προσθέσει διενεργείται έρευνα.

Ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Σάββατο από κατοίκους και επιζήσαντες ανέφερε πως το χωριό Καρμά περικυκλώθηκε το πρωί της 20ής Απριλίου από βαριά οπλισμένους άνδρες με στολές και διακριτικά του στρατού, που κινούνταν με μοτοσικλέτες, ανοικτά ημιφορτηγά και τεθωρακισμένα οχήματα. «Οι χωρικοί αρχικά χάρηκαν για την άφιξή της, αλλά η χαρά έγινε κομμάτια όταν (οι στρατιώτες) άρχισαν να πυροβολούν», σύμφωνα με την ανακοίνωση, που κάνει λόγο για 136 νεκρούς και 9 τραυματίες.

Οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Συλλογικότητα εναντίον της ατιμωρησίας και του στιγματισμού κοινοτήτων (Collectif contre l’impunité et la stigmatisation des communautés, CISC) ανέφερε επίσης ότι μέλη της καταμέτρησαν «136 πτώματα στο Καρμά, ανάμεσά τους 50 γυναίκες και 21 παιδιά», συμπεριλαμβανομένων βρεφών που εκτελέστηκαν μαζί με τις μητέρες τους, σε ανακοίνωσή της που έλαβε το Γαλλικό Πρακτορείο προχθές Παρασκευή.

Κι άλλες κοινότητες της περιοχής υπέστησαν επίσης επιθέσεις την 20ή Απριλίου από τους ένοπλους με στολές και διακριτικά του στρατού, πρόσθεσε η CISC, κάνοντας λόγο για έξι νεκρούς στο χωριό Ντιγκιρί, δύο στο Μενέ και τρεις στον δρόμο ανάμεσα στην Ουαϊγκουγιά και την Μπαργκά.

Στο Καρμά «μάζεψαν τους άμαχους κατά δεκάδες και ανά γειτονιά» προτού δοθεί «η διαταγή: ‘Σκοτώστε τους όλους’», ανέφερε ο πρόεδρος της CISC, ο Νταουντά Ντιαλό, στον οποίο απονεμήθηκε το 2022 το βραβείο Martin Ennals, το «Νόμπελ» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η υπενθύμισε πως οι σφαγές των αμάχων διαπράχθηκαν μια εβδομάδα μετά τους θανάτους έξι στρατιωτών και 34 βοηθητικών των ενόπλων δυνάμεων σε επίθεση φερόμενων ως τζιχαντιστών κοντά στο χωριό Αορεμά, περίπου 15 χιλιόμετρα από την Ουαϊγκουγιά.

«Σύμφωνα με όσα είπαν επιζήσαντες, οι δράστες της επίθεσης κατηγόρησαν τους κατοίκους του χωριού Καρμά πως προσέφεραν στέγη σε μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων», ανέφερε ο κ. Ντιαλό.

Η CISC «καταδικάζει σθεναρά» τη νέα σφαγή αμάχων, τόνισε υπενθυμίζοντας πως έχουν υπάρξει καταγγελίες για σειρά δολοφονιών πολιτών από στρατιωτικούς και βοηθητικούς των ένοπλων δυνάμεων κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών.

Αξίωσε να διενεργηθεί «πλήρης και αμερόληπτη έρευνα για τα φρικιαστικά εγκλήματα αυτά με θύματα αμάχους» και να «προσαχθούν όλοι οι υπεύθυνοι και οι ηθικοί αυτουργοί ενώπιον της δικαιοσύνης», κρίνοντας πως «η ατιμωρησία ανοίγει τον δρόμο σε κάθε πιθανή παρεκτροπή», από τα «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» ως «τις σφαγές ευρείας κλίμακας».

Την Πέμπτη, το στρατιωτικό καθεστώς καταδίκασε «σθεναρά» τη «βάρβαρη» επίθεση στο Καρμά και διαβεβαίωσε πως θα παρακολουθήσει «από πολύ κοντά την εξέλιξη της έρευνας» που διενεργείται από τον εισαγγελέα της Ουαϊγκουγιά για εξιχνιαστεί η υπόθεση και οι υπεύθυνοι να «λογοδοτήσουν».

Χθες ούτε ο στρατός, ούτε η στρατιωτική κυβέρνηση απάντησαν όταν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς τους ζήτησε σχόλιο για τις ανακοινώσεις των κατοίκων και της ΜΚΟ.

Αντιπρόσωπος των κατοίκων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουαϊγκουγιά, έκρινε πως η ανακοίνωση της κυβέρνησης δείχνει αδιαφορία και περιφρόνηση για τους κατοίκους του χωριού Καρμά και σπέρνει σύγχυση για τις ευθύνες του στρατού. «Εμείς, οι κάτοικοι και οι επιζήσαντες (…) δεν έχουμε καμιά αμφιβολία για το ποιος ευθύνεται. Δεν θα μας ξεγελάσει κανείς», επέμεινε.

Την Μπουρκίνα Φάσο, ειδικά το βόρειο τμήμα της, αιματοκυλίζουν συχνά από το 2015 οργανώσεις που ορκίζονται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος ή στην Αλ Κάιντα. Εξαπλώθηκαν από γειτονικά κράτη, το Μαλί και τον Νίγηρα· συνολικά, έχουν σκοτωθεί πάνω από 10.000 άνθρωποι, πολίτες και στρατιωτικοί, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις, ενώ έχουν εκτοπιστεί άλλοι δυόμισι εκατομμύρια πολίτες.

Σχετικά