Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ευχαριστεί τις ΗΠΑ για τα πυρομαχικά διασποράς – «Δεν ήταν εύκολη απόφαση», λέει ο Μπάιντεν

Οι Ουκρανοί έχουν δώσει «γραπτές» εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση που θα κάνουν αυτών των όπλων για να ελαχιστοποιήσουν «τους κινδύνους που ενέχουν», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε την Παρασκευή τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την “απαραίτητη” στρατιωτική βοήθεια στην άμυνα της Ουκρανίας μετά την αμερικανική δέσμευση για την προμήθεια πυρομαχικών διασποράς.

“Μια απαραίτητη, πολύ μεγάλη και έγκαιρη στρατιωτική βοήθεια”, έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας τον Μπάιντεν και τους Αμερικανούς για αυτά τα “αποφασιστικά μέτρα”.

“Η αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ουκρανίας θα φέρει νέα εργαλεία για την απελευθέρωση του εδάφους μας και θα μας φέρει πιο κοντά στην ειρήνη”, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής (7/7) ότι η απόφασή του να παράσχει στην Ουκρανία πυρομαχικά διασποράς ήταν δύσκολη, αλλά πιστεύει ότι το Κίεβο χρειάζεται τα όπλα, ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να σταματήσει την ουκρανική αντεπίθεση.

“Προσπαθούν να περάσουν μέσα από αυτά τα χαρακώματα και να σταματήσουν αυτά τα άρματα μάχης”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο CNN. “Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση”.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Λευκός Οίκος, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προμηθεύσουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία, ξεπερνώντας ένα σημαντικό όριο στον τύπο των όπλων που προσφέρονται στο Κίεβο για να αμυνθεί κατά της Ρωσίας.

“Είναι μια δύσκολη απόφαση. Την αναβάλαμε” για κάποιο χρόνο, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι ήταν αυτό ήταν “το σωστό να γίνει”.

Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε την απόφαση σε συνεννόηση με τους συμμάχους και αφότου η κυβέρνησή του “συνέστησε ομόφωνα” την πρόταση αυτή.
Ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί έχουν δώσει “γραπτές” εγγυήσεις σχετικά με τη χρήση που θα κάνουν αυτών των όπλων για να ελαχιστοποιήσουν “τους κινδύνους που ενέχουν (τα όπλα αυτά) για τους πολίτες”.

Πρόσθεσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς κατά της Ουκρανίας από την αρχή της σύγκρουσης και ότι η χρήση βλημάτων πυροβολικού από την Ουκρανία είναι τόσο συχνή που είναι δύσκολο να διατηρηθεί η παραγωγή.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ακόμη ότι η Ουκρανία δεν θα “ενταχθεί στο ΝΑΤΟ” στο τέλος της συνόδου κορυφής του Βίλνιους, που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα, ακόμη κι αν το θέμα τεθεί κατά τη διάρκεια της συνόδου.

Το Κίεβο “έχει ακόμη πολλά στάδια να περάσει πριν μπορέσει να γίνει μέλος” της Ατλαντικής Συμμαχίας, διευκρίνισε.

Παρότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μετά τη σύνοδο κορυφής, τα μέλη της θα συζητήσουν ποια βήματα είναι απαραίτητα ώστε το Κίεβο να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία, δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η σύνοδος κορυφής στο Βίλνιους θα είναι ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της Ουκρανίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Σχετικά