Υπέροχα ακρογιάλια με εύκολη πρόσβαση και πεντακάθαρα βαθιά νερά θα μας προσφέρουν τις απαραίτητες ανάσες δροσιάς για να μπορέσουμε οι κάτοικοι της φλεγόμενης πρωτεύουσας να βγάλουμε εις πέρας και τούτο το καυτό καλοκαίρι…
Ομορφα τα νησιά μας και ακόμη πιο δελεαστικά τα πολυδιαφημισμένα ακρογιάλια τους, όμως απ’ ό,τι δείχνουν οι έρευνες, σχεδόν ένας στους δυο Ελληνες δεν ενστερνίζεται το αφήγημα της οικονομικής ευμάρειας που κυκλοφορεί και αδυνατεί για ευνόητους λόγους να πάει -έστω και για λίγες μέρες- διακοπές σε αυτά!
Πώς όμως θα κυλήσει το ελληνικό καλοκαίρι χωρίς βουτιές και άραγμα στο ακροθαλάσσι; Για μια ακόμη φορά επιστρατεύονται οι κοντινές στην Αττική παραλίες και αναλαμβάνουν, ως από μηχανής θεός, να δώσουν την πολυπόθητη ανάσα δροσιάς σε όσους απομείνουν «εντός των πυλών».
Σε αυτό το ταξιδιωτικό μας αφιέρωμα θα αναφερθούμε σε πέντε λαχταριστές παραλίες της Βοιωτίας με τις τέσσερις από αυτές να έχουν εύκολη πρόσβαση μέσω ασφαλτοστρωμένων δρόμων.
Αγιος Βασίλειος (80 χιλιόμετρα από Αθήνα)
Αν ακολουθήσεις με σκάφος τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου, όταν αφήσεις τα αττικά παράλια και τους πανέμορφους κολπίσκους του Πόρτο Γερμενού, θα βρεθείς στον ειδυλλιακό όρμο του Αγίου Βασίλειου που διοικητικά πλέον υπάγεται στον νομό Βοιωτίας. Η οδική του πρόσβαση είναι επίσης εύκολη από τη Θήβα, από την οποία απέχει μόνο 28 χιλιόμετρα μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Η παραλία του Αγίου Βασιλείου είναι μικρή με μήκος περίπου 350 μέτρων και σκιάζεται από αρμυρίκια, ενώ είναι στρωμένη με ψιλό βότσαλο και πετραδάκι. Στη νότια απόληξή της υπάρχει το μικρό λιμάνι όπου δένουν οι ψαρόβαρκες και δύο εστιατόρια και καφέ. Ακολουθώντας δύσκολο χωματόδρομο με κατεύθυνση νοτιοδυτική, θα καταλήξετε σε αδιέξοδο και θα περπατήσετε λίγα μέτρα ώς την απόμερη ακρογιαλιά Χαύβγωσι, όπου θα πρέπει να έχετε μαζί σας οπωσδήποτε ομπρέλα και νερό, αλλά σίγουρα θα απολαύσετε το μοναχικό σας μπάνιο. Βόρεια από τον όρμο του Αγίου Βασιλείου θα βρεθούμε στη μικροσκοπική παραλία Καλαμάκι. Για να έρθετε εδώ οδικώς θα πρέπει να ανηφορίσετε ώς το Καπαρέλλι και στη συνέχεια να ακολουθήσετε την πινακίδα προς παραλία Καλαμάκι. Το μικρό ακρογιάλι είναι στρωμένο με βότσαλα, ενώ σκιάζεται από άφθονα αρμυρίκια. Δεν υπάρχει υποδομή για φαγητό ή καφέ.
Λιβαδόστρα (85 χιλιόμετρα)
Από την πόλη της Θήβας θα ακολουθήσετε τη διαδρομή προς το γεωργικό χωριό Λεύκτρα, έχοντας κατά νου πως δεν χρειάζεται να μπείτε μέσα στον αστικό ιστό της βοιωτικής πόλης γιατί θα χάσετε αρκετό πολύτιμο χρόνο.
Στην πλατεία των Λεύκτρων θα δείτε τις πινακίδες που θα σας οδηγήσουν εύκολα (10 χλμ.) ώς την απλωτή παραλία της Λιβαδόστρατας που τη χωρίζει στη μέση ένα μικρό ποτάμι. Εδώ υπάρχει ένας παραθεριστικός οικισμός, ενώ λειτουργεί και καφέ. Ο περισσότερος κόσμος μαζεύεται στο βόρειο τμήμα της ακτής, όπου υπάρχουν και λίγες ομπρέλες, τοποθετημένες από τη δημοτική αρχή. Αν ακολουθήσετε τον χωμάτινο δρόμο που τρέχει παράλληλα με την ακρογιαλιά και περάσετε το ποτάμι, σίγουρα θα βρείτε περισσότερη ησυχία για πιο μοναχικές βουτιές. Αξίζει ένας περίπατος ώς τον μεσαιωνικό πύργο, ο οποίος δεσπόζει κοντά στην κοίτη του ποταμού, έως το ξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα που είναι κτισμένο σε σημείο με υπέροχη θέα, αλλά και στα ερείπια της αρχαίας Κρεύσιδος. Για φαγητό θα ακολουθήσετε τον καλό χωματόδρομο που θα σας βγάλει έπειτα από 3,5 χιλιόμετρα στο εστιατόριο «Αγριλιά» που το συναντάμε σε υπέροχο σημείο, λίγο ψηλότερα από μια μικρή παραλία.
Αλυκή και Αγιος Νικόλαος (95 χιλιόμετρα)
Στην ανατολική άκρη του κόλπου της Δόμβραινας (η δυτική έχει καταστραφεί από την ύπαρξη βιομηχανικών εγκαταστάσεων και έργων ελλιμενισμού) ξεχωρίζει ο οικισμός της Αλυκής και η μικρή λιμνοθάλασσα. Ο όρμος είναι γνωστός από την αρχαιότητα, καθώς εδώ διασώζεται ακόμη ένα μεγάλο μέρος της ακρόπολης που προστάτευε το σημαντικό βοιωτικό λιμάνι της αρχαίας πόλης Τιφών.
Στην Αλυκή θα έρθετε εύκολα από το χωριό Θεσπιές που απέχει 35 χιλιόμετρα από τη Θήβα. Η παραλία μπροστά από το χωριό, που διαθέτει υποδομή για φαγητό, αλλά και διαμονή, είναι στρωμένη με βότσαλο και πετραδάκι και όπως είναι φυσικό συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Οδικώς θα πάτε λίγο πιο δυτικά (4 χλμ.) ώς την όμορφη ακτή του Αγίου Νικολάου με τα παραλιακά καφέ – ταβέρνες, τα διαυγή νερά και την ακύμαντη θάλασσα.
Αν θέλετε περισσότερη απομόνωση και διαθέτετε τετρακίνητο όχημα, ανατολικά από την ακτή των Αλυκών θα βρείτε τις παντελώς απόμερες ακτές Λαιμός και Μικρή Αλυκή. Προσοχή χρειάζεται εδώ καθώς δεν υπάρχουν κατατοπιστικές πινακίδες και θα πρέπει να ρωτήσετε για να σας δείξουν τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Ορμος Σαράντη (135 χιλιόμετρα)
Στις νότιες παρυφές του Ελικώνα συναντάμε το ημιορεινό χωριό Πρόδρομος που απέχει 42 χιλιόμετρα από τη Θήβα. Παραθαλάσσιο επίνειό του είναι το χωριό Σαράντη με την υπέροχη βοτσαλωτή παραλία του. Κατά μήκος της ακτής, που σκιάζουν άφθονα αρμυρίκια, βρίσκονται ταβέρνες και καφέ. Η παραλία είναι στρωμένη με ψιλό βοτσαλάκι και ο βυθός βαθαίνει σχετικά απότομα. Ο όρμος Σαράντη λόγω την καθαρής παραλίας του και των εστιατορίων είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους της Λιβαδειάς και της Θήβας που επιλέγουν να κάνουν εδώ τις βουτιές τους. Για απόλυτη ησυχία αξίζει να αναζητήσετε την απόμερη παραλία Χονδρή Αμμος. Η πρόσβαση σε αυτήν γίνεται με κακό χωματόδρομο και μονοπάτι που αρχινά από το ύψος του μικρού λιμανιού της ακτής Σαράντη. Σε μικρή απόσταση διακρίνεται η νησίδα Αλατονήσι, στο βάθος του ορίζοντα στην αντιπέρα πλευρά του κορινθιακού κόλπου ξεχωρίζει το ακρωτήρι Μελαγκάβι και τα βουνά του Λουτρακίου.
Το ακρογιάλι της Ζάλτσας (145 χλμ. από Αθήνα)
Αφήσαμε για το τέλος το πιο απόμακρο, μα και κατά τη γνώμη μας το πιο όμορφο ακρογιάλι της Βοιωτίας και συνάμα ένα από τα ωραιότερα της Στερεάς Ελλάδας.
Η παραλία της Ζάλτσας, καθώς απλώνεται στα απόκρημνα, νότια πρανή του όρους Ελικώνας, δεν έχει και την ευκολότερη πρόσβαση, αφού ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής πραγματοποιείται σε χωματόδρομο και έχει άφθονες στροφές. Η προσέγγιση και εδώ γίνεται από το χωριό Πρόδρομος και η απόσταση που θα πρέπει να καλύψετε ώς την ακτή είναι 16 χιλιόμετρα.
Η ακτή είναι αμμουδερή, το ίδιο και ο βυθός, ενώ κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν ελάχιστα αρμυρίκια, γι’αυτό καλό θα ήταν, αν έρθετε εδώ, να έχετε φροντίσει για τη δική σας σκιά όπως επίσης για νερό και φαγητό.
Ψηλότερα από την ακτή ξεχωρίζει, γαντζωμένο καθώς είναι επάνω στον μονολιθικό βράχο, το επισκέψιμο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων Ζάλτσας που προσφέρει εξαιρετική θέα στην ευρύτερη περιοχή. Εκεί κοντά έχει εντοπιστεί και η θέση της αρχαίας βοιωτικής πόλης Βούλιδας (Βούλις).
❗ Σε αυτή την εντυπωσιακή ακτογραμμή την οποία η φύση έχει προικίσει με όλα τα καλούδια της, υπήρχαν κάποια πράγματα που δεν μας άρεσαν και οφείλουμε να τα αναφέρουμε. Ανάμεσά τους είναι: Τα αυτοσχέδια – μόνιμα τσαντίρια – κοινώς «καβάτζες»- που στήνουν κάποιοι από τον χειμώνα σχεδόν, για να κατοχυρώσουν την παραλία ως δικιά τους. Τα σκουπίδια που βγάζει το κύμα και αυτά που αφήνουν πίσω τους οι λουόμενοι. Φυσικά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τις πελώριες ανεμογεννήτριες που έχουν καταλάβει κάθε παρακείμενο ύψωμα και τα καλώδια μεταφοράς ρεύματος που δίνουν στην τοπιογραφία την αίσθηση βιομηχανικού χώρου.
Σύμφωνα με τελευταίο δημοσίευμα της «Εφ. των Συντακτών» είναι στα σκαριά να κατασκευαστεί στον κόλπο της Δόμβραινας, ένα mega πλωτό φωτοβολταϊκο πάρκο που θα καλύπτει μια θαλάσσια έκταση 6,9 τ.χλμ.! Αν υλοποιηθεί αυτό το φαραωνικό έργο θα μιλάμε πλέον για την απόλυτη καταστροφή μιας μαγευτικής περιοχής!
Δείτε ακόμα
Θάλασσες αυθαιρεσίας με πλωτά φωτοβολταϊκά στον κόλπο της Δομβραίνας και στον Ευβοϊκό
Αναφερθήκατε σέ όλες πράγματι ωραίες παραλιες έχω πάει σε όλες αλλά ξεχάσατε πιστεύω όχι εσκεμμένα νά αναφέρθηκε στις παραλίες τής Αντίκυρας πού είναι και ή μόνη στον κορινθιακό με γαλάζια σημαία. Σέ επόμενη αναφορά πιστεύω ότι θα γίνει.