Ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα για την Στερεά Ελλάδα είναι το έργο για την Παράκαμψη Αράχωβας. Η ωρίμανση του έργου είναι σε εξέλιξη καθώς με την βοήθεια Τεχνικών Συμβούλων το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα μπορέσει να φτάσει στην γραμμή εκκίνησης της υλοποίησης του.
Τελικός στόχος είναι να φτάσει στη δημοπράτηση του με την εύρεση χρηματοδότησης. Το κόστος του έργου με τις απαραίτητες απαλλοτριώσεις εκτιμάται πως ίσως φτάσει και τα 180 εκατ. ευρώ, ποσό όμως που θα οριστικοποιηθεί με την ολοκλήρωση της προετοιμασίας δημοπράτησης του.
Το έργο θα περιλαμβάνει μία οδική σήραγγα κυκλοφορίας οχημάτων διπλής κατεύθυνσης μήκους περίπου 1,6 χλμ., μία διαμήκη και τέσσερις εγκάρσιες σήραγγες διαφυγής συνολικού μήκους περίπου 1,4 χλμ., δύο ανισόπεδους κόμβους, ένα ισόπεδο κόμβο, οκτώ γέφυρες και παράπλευρο οδικό δίκτυο.
Με την κατασκευή της οδικής σήραγγας εκτιμάται πως θα πέρα από τα προφανή οφέλη, επιπλέον όμως θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου.
“Απελευθερώνεται” η Αράχωβα
Με την ολοκλήρωση του θα “ανασάνει” το τοπικό δίκτυο της Αράχωβας και θα χρησιμοποιείται πλέον μόνο για τοπικές ανάγκες μετακίνησης, βοηθώντας στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής ως κορυφαίου χειμερινού τουριστικού προορισμού. Το κόστος υλοποίησης του έργου για την Παράκαμψη Αράχωβας είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς απαιτείται η κατασκευή σήραγγας και σημαντικών τεχνικών έργων ενώ απαιτούνται και απαλλοτριώσεις. Η χρηματοδότηση του αναμένεται να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Με το έργο της παράκαμψης της πόλης της Αράχωβας θα λυθεί ένα σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα το οποίο δημιουργείται στην πόλη ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες όταν και λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασού.
Το έργο της κατασκευής της παράκαμψης της Αράχωβας, αποτελεί τμήμα της Εθνικής Οδού «Θήβα-Λιβαδειά-Ιτέα» με συνολικό μήκος περίπου 3,7 χλμ. Παράλληλα μέσω Αράχωβας εξυπηρετείται και η διέλευση οχημάτων προς τους Δελφούς (ένα από τα σημαντικότερα αρχαία μνημεία της χώρας) αλλά και προς Ιτέα-Άμφισσα. Όλη αυτή η οδική κίνηση πραγματοποιείται από το στενό κεντρικό δρόμο της Αράχωβας με αποτέλεσμα συχνά-πυκνά να δημιουργείται μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος
Πηγή:.ypodomes.com