Ανακοίνωση της Λαικής Συσπείρωσης Θήβας για την καταστροφική φωτιά σε Χώστια και Σαράντη

Η πυρκαγιά στην περιοχή των Χωστίων και του Σαράντη, η οποία εξακολουθεί να καίει για δεύτερο εικοσιτετράωρο, αφήνει ήδη πίσω της μία κατάσταση ολικής καταστροφής.

            Υποψήφιοι και φίλοι του συνδυασμού μας βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή στα διάσπαρτα μέτωπα της φωτιάς, προσπαθώντας να συμβάλλουμε όσο μπορούμε στην κατάσβεσή της.

            Εκτός των άλλων παρεμβήκαμε και για να ασκηθεί πίεση ώστε να εξασφαλιστεί έστω σε ένα βαθμό η διαμονή των κατοίκων σε καταλύματα κατά τη διάρκεια της νύκτας.

            Τα πραγματικά δεδομένα έχουν ως εξής:

•          Αυτή ήταν η πέμπτη κατά σειρά πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή φέτος το καλοκαίρι, γεγονός που εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα.

•          Παρά το ότι θρηνήσαμε εξαρχής μία ανθρώπινη ζωή, μέχρι και την Τρίτη στην περιοχή επιχειρούσαν μόλις δύο ελικόπτερα.

•          Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, «βοούσε» η έλλειψη σύγχρονων μέσων, αλλά και ενός σώματος δασοπυρόσβεσης με συγκεκριμένη γνώση της περιοχής.

Για πολλοστή φορά δηλαδή φάνηκε η εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη.

Ειδικά για τη συγκεκριμένη περιοχή, η ολική καταστροφή ελαιώνων, κτηνοτροφικών, μελισσοκομικών και τουριστικών εγκαταστάσεων σε συνδυασμό με το μεγάλο πλήγμα στο περιβάλλον γύρω από το Σαράντη διαμορφώνουν συνθήκες γενικής απαξίωσης, έως και εγκατάλειψής της. 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

•          Να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή ως έκτακτης ανάγκης.

•        Την άμεση ενίσχυση, έστω και τώρα, ειδικά των εναέριων μέσων που επιχειρούν.

•        Την πλήρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των επαγγελματιών που επλήγησαν, όπως και των ελαιοπαραγωγών, χωρίς την απαράδεκτη προϋπόθεση περί «κύριας αγροτικής απασχόλησης».

•        Την άμεση λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

•        Να κηρυχθούν αναδασωτέες οι καμένες εκτάσεις και να μην εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες ή φωτοβολταϊκά σε αυτές, αλλά να παρθούν μέτρα αναδάσωσης.

•          Να σταματήσει η παρελκυστική και απαράδεκτη τακτική των συνεχών αναβολών και της προεκλογικής εκμετάλλευσης και να καταβληθούν άμεσα στους ελαιοπαραγωγούς οι αποζημιώσεις από την μεγάλη πυρκαγιά του 2019.

Τέλος, είναι αυτονόητο ότι εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος.

Δείτε ακόμα

«Στάχτη» η παραλία Σαράντη -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σχετικά