Καλό μήνα και καλή αρχή στη νέα σχολική χρονιά!! Μαζί με εσάς κάνουμε και εμείς μια νέα αρχή, μία «στροφή» στα θέματα με τα οποία θα ασχοληθούμε. Την προηγούμενη χρονιά την αφιερώσαμε σε Γυναικολογικά θέματα και κάποιες φορές θίξαμε ζητήματα που απασχολούν και το ανδρικό φύλο. Φέτος στόχος μας είναι να ασχοληθούμε με την Μαιευτική και τον Γονεϊκό ρόλο που θα κληθούν να ενσαρκώσουν τα νέα ζευγάρια.
Η αρχή όλων είναι ο Προγεννητικός Έλεγχος
Πριν ξεκινήσουμε, να διευκρινίσουμε ότι ο Προγεννητικός Έλεγχος δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει τελευταία στιγμή, λίγο πριν αποφασίσουμε να γίνουμε γονείς ή- ακόμα χειρότερα- να τον θυμηθούμε αφού ανακαλύψουμε την εγκυμοσύνη! Κάθε σοβαρή σχέση που νιώθουμε πως θα καταλήξει μόνιμη, πρέπει να την αντιμετωπίζουμε με ευθύνη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινούμενοι, πρέπει να επισκεφτούμε έναν Ειδικό από νωρίς έτσι ώστε να μας κατευθύνει, να μας ενημερώσει και να ξεκινήσει τη διαδικασία του Προγεννητικού ελέγχου και για τους δύο. Αρμόδιος γιατρός είναι ένας Γυναικολόγος, ένας Ανδρολόγος ή ένας Γενικός Γιατρός.
Τι θα μας ζητήσει:
- Αιματολογικές εξετάσεις. Περισσότερες θα είναι αυτές που αφορούν τη γυναίκα, αφού αυτή θα κυοφορήσει στο μέλλον. Όσες αφορούν τον άνδρα είναι λιγότερες, αλλά εξίσου σημαντικές (πχ εξέταση για το σπέρμα κα).
- Είναι πιθανόν να ζητηθεί ένας υπέρηχος ή κάποιο άλλο είδος εξετάσεων αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο ( ακτινογραφία, αξονική, κα).
- Θα σας δοθούν συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και αποφυγή του καπνίσματος και της κατάχρησης στην κατανάλωση αλκοόλ. Όλα αυτά παίζουν βασικό ρόλο στη γονιμότητα.
Είναι καλό να γνωρίζετε ότι με αυτόν τον έλεγχο προλαβαίνετε πολλά πράγματα που μπορεί να σταθούν εμπόδιο στο κοινό σας μέλλον: Μπορεί να βρεθεί κάποιο μικρόβιο που προκαλεί αποβολές και να κάνετε μια θεραπεία ώστε να το εξοντώσετε όσο είναι καιρός. Να ανακαλύψετε μια λοίμωξη αθώα κατά βάση, αλλά μοιραία σε περίπτωση εγκυμοσύνης και να την θεραπεύσετε. Να χρειαστεί να κάνετε εγκαίρως ένα εμβόλιο. Μία κατασκευαστική ανωμαλία στο γεννητικό σύστημα η οποία θα αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Μία ανωμαλία στο σπέρμα ή στην περίοδο της γυναίκας, επίσης θεραπεύσιμα και τα δύο.
Αυτά και πολλά άλλα είναι καλό να προληφθούν ώστε όταν αποφασίσετε για ένα παιδί να τα έχετε λύσει όλα! Μην ξεχνάτε ότι για να χαρακτηρισθεί ένα ζευγάρι στείρο, θα πρέπει να περάσει σχεδόν ένας χρόνος ελεύθερων επαφών. Μην τρέχετε λοιπόν αγχωμένοι να κάνετε εξωσωματική ή ορμονική θεραπεία αν δεν έχετε κάνει νωρίς τον Προγεννητικό Έλεγχο για τον οποίο μιλούμε σήμερα και δεν έχετε αφήσει αρκετό χρόνο σαν ζευγάρι να προκύψει μία εγκυμοσύνη. Η ψυχολογία παίζει πρωτεύοντα ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Αν είστε διαρκώς στρεσαρισμένοι και νευρικοί, το σώμα δεν θα ακολουθήσει… Ο εγκέφαλος δεν θα παράγει τις κατάλληλες ορμόνες, θα τα μπλοκάρετε όλα!! Χρειάζεται χρόνος, ηρεμία, σωστή προετοιμασία και χαλάρωση για να γίνει αυτό που επιθυμείτε. Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι όσο πιο προσεκτικοί υπήρξατε στην νεότητά σας, τόσο καλύτερο και γρηγορότερο αποτέλεσμα θα έχετε όσον αφορά την γονιμότητα. Λήψη αντισυλληπτικών χαπιών για πολλά χρόνια, επεμβάσεις, κακή διατροφή, καταχρήσεις, όλα συντελούν αρνητικά όταν έρθει η ώρα να αποφασίσετε να γίνετε γονείς. Όσο πιο «καθαρός» είναι ο οργανισμός τόσο πιο εύκολα επιτυγχάνεται μία εγκυμοσύνη και φυσικά μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανότητες να είναι προβληματική. Αξίζουμε όλοι να ζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία ζωής, να γίνουμε γονείς! Να την απολαύσουμε, χωρίς προβλήματα, Νοσοκομεία, άγχος.
Η αρχή γίνεται με έγκαιρο και ολοκληρωμένο Προγεννητικό Έλεγχο.
Αποστολοπούλου Άννα-Μαρίνα, Μαία ΚΥΑ