Τυμφρηστός: Γνωρίστε το χωριό με την καταπληκτική θέα και την φιδίσια διαδρομή-BINTEO

Πρόκειται για το πιο χαρακτηριστικό ορεινό χωριό που συναντά κανείς στη διαδρομή από Λαμία προς Καρπενήσι. Η κοινή μάλιστα ονομασία με το όρος που υψώνεται ως τα 2315 μέτρα πάνω από το Καρπενήσι, ανάμεσα στον νομό Ευρυτανίας και Φθιώτιδας είναι ίσως και ο λόγος που πολλοί αναγνωρίζουν το χωριό Τυμφρηστός ακόμα και εάν δεν έχουν περπατήσει ποτέ τα υπέροχα πλακόστρωτα στενά του.

Σήμα κατατεθέν του χωριού είναι οι αλλεπάλληλες κατηφορικές ή ανηφορικές στροφές καθώς και η ξεχωριστή θέα προς την κοιλάδα του Σπερχειού, από την στιγμή που είναι χτισμένο σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 450 έως 900 μέτρα, όπως αναφέρει το travel inspiration.

Ο Τυμφρηστός είναι ένα γραφικό, παραδοσιακό χωρίο με πέτρινα σπίτια διακοσμημένα με ξύλινες λεπτομέρειες και εκτός από το κομμάτι του δρόμου που ανήκει στην επαρχιακή οδό, όλα τα υπόλοιπα στενά του είναι πλακόστρωτα και γεμάτα χρώματα και αρώματα.

Τους χειμερινούς μήνες η λευκή του εικόνα μαγεύει τους επισκέπτες αφότου δένει απόλυτα με τον λευκό όγκο του όρους Τυμφρηστός μα και με τα απέραντα ελατοδάση που το περιτριγυρίζουν. Αρκεί μονάχα να αναλογιστεί κανείς πως η περιοχή στην οποία υπάγεται, καλύπτεται από κοινοτικό ελατόδασος 12.500 στρεμμάτων, δασοαγρόκτημα 7.000 στρεμμάτων και δημόσιο δάσος ελάτης – καστανιάς 2.000 στρεμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το χωριό φέρει μια μακρά ιστορία έχοντας συμμετάσχει σε όλους τους αγώνες του έθνους, λόγω κυρίως της στρατηγικής του θέσης, αφού αποτελούσε χώρο ανάπτυξης των ανταρτικών ομάδων, με αποκορύφωμα το ολοκαύτωμα του από τους Γερμανούς το 1944.

Στις μέρες μας, η υπερηφάνεια των κατοίκων για τον τόπο τους είναι εμφανής. Όσο για την φιλοξενία τους, αυθεντικότατη και αναλλοίωτη από την πρώτη ως την τελευταία στιγμή…

Τέλος, στο τελείωμα του χωριού τοποθετείται η σήραγγα του Τυμφρηστού, ένα τεράστιο έργο το οποίο δόθηκε στην κυκλοφορία το 2000, το οποίο είχε ως σκοπό τη διευκόλυνση της μετακίνησης μεταξύ των δύο μεγάλων πόλεων.

Σχετικά