ΣΥΡΙΖΑ: «Μάχη» χαρακωμάτων για τα παλιά μέλη – Τα στρατόπεδα των δύο «μονομάχων»

Τοξικότητα και… γέφυρες, αλλά στο βάθος η διάσπαση – Τι ισχύει για τα παλιά μέλη του κόμματος που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή

Στις σελίδες των εκλογικών καταλόγων του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα κριθεί η ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος, καθώς η πρόβλεψη του καταστατικού για δυνατότητα ψήφου στο δεύτερο γύρο σε όσα από τα παλιά, εγγεγραμμένα μέλη δεν προσήλθαν στον πρώτο γύρο, ανέβασε κατακόρυφα χθες το εσωκομματικό θερμόμετρο.

Δεξαμενή 40.000 ψήφων

Την ύπαρξη της δεξαμενής των παλιών μελών υπενθύμισε πρώτος χθες ο Πάνος Σκουρλέτης -και ως πρώην Γραμματέας του κόμματος- λέγοντας πως «θα σας βάλω και μία παράμετρο η οποία δεν έχει αναφερθεί. Περίπου 40.000 μέλη, ήδη εγγεγραμμένα, δεν προσήλθαν σ’ αυτή τη διαδικασία. Από αυτούς που είχαν γραφτεί στο κόμμα μέχρι και πριν από ένα μήνα. Αυτό, καταρχάς, είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα», όπως εξήγησε ο ίδιος. «Αυτός ο κόσμος μπορεί να έχει φύγει. Μπορεί να έχει ψηφίσει άλλα κόμματα στις βουλευτικές εκλογές. Μπορεί να είναι απογοητευμένος. Κάποιοι μπορεί να είχαν κώλυμα. Αυτοί έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις δεύτερες εκλογές», κατέληξε ο κ. Σκουρλέτης.

Η ανακίνηση του ζητήματος των παλιών μελών, όπως μετέδωσε το protothema.gr, δεν αποκλείεται να βαρύνει καταλυτικά στους τελικούς συσχετισμούς, με αποτέλεσμα να τοποθετηθεί επίσημα χθες το απόγευμα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) υπό τον Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, Γιάννη Δρόσο, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση. Με βάση αυτή, όσα από τα παλιά μέλη επιθυμούν να ψηφίσουν στο δεύτερο γύρο, θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι αύριο στις 6 το απόγευμα, αποστέλλοντας σχετικό e-mail με τα στοιχεία τους, προκειμένου αυτά να επικαιροποιηθούν έγκαιρα και πάντως πριν τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, στις 24 Σεπτεμβρίου.

Αναλυτικά, η Απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ):

Στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου 2023 μπορούν να ψηφίσουν μόνο όσοι και όσες ψήφισαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2023, καθώς και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν στις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Παλαιά μέλη θεωρούνται όσα έχουν εγγραφεί στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου 2023. Για το εξωτερικό ισχύει ο κατάλογος όσων είχαν ήδη εγγραφεί για τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου.

Νέα μέλη δεν εγγράφονται, ούτε μπορούν να ψηφίσουν στις 24 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ που δεν ψήφισαν στις εκλογές, θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 20-09-2023 και ώρα 18.00 να αποστείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους. Αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι είναι παλαιά μέλη, θα ενταχθούν στον εκλογικό κατάλογο.

Σχετικά