Συγκλονίζει η κυρία Παναγιώτα της φωτογραφίας-σύμβολο από τις πυρκαγιές – Το 2021 κάηκε το σπίτι της και τώρα βούλιαξε στη λάσπη

Τα βάσανα της κυρίας Παναγιώτας, αλλά και του χωριού της στην Εύβοια δεν τελείωσαν το 2021 μιας και φέτος, πριν μερικές ημέρες οι κάτοικοι των Γουβών ήρθαν αντιμέτωποι με μια ακόμα καταστροφή

Αν μια φωτογραφία έχει φτάσει κοντά στην ρεαλιστική απεικόνιση του πίνακα του Έντβαρτ Μουνκ «Η Κραυγή», είναι αυτή που αποτυπώνει την κυρία Παναγιώτα από το χωριό Γούβες στην Εύβοια που τυλίχτηκε στις φλόγες το 2021.


Η εικόνα της ηλικιωμένης γυναίκας να σπαράζει βλέποντας την μεγάλη καταστροφή έκανε τον γύρο του κόσμου πριν δύο χρόνια. Η φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη αποτύπωσε τότε τον πόνο που προκάλεσαν οι τρομερές πυρκαγιές που έκαιγαν για ημέρες την Ελλάδα, καταστρέφοντας περιουσίες αλλά και πνεύμονες πρασίνου. Αυτή τη φωτογραφία επέλεξαν μάλιστα τότε για το εξώφυλλό τους ο «Guardian», οι «Financial Times», η «Daily Telegraph», η «Daily Mail», μέχρι και οι «Times».

Τα βάσανα της κυρίας Παναγιώτας, αλλά και του χωριού της στην Εύβοια δεν τελείωσαν το 2021 μιας και φέτος, πριν μερικές ημέρες οι κάτοικοι των Γουβών ήρθαν αντιμέτωποι με μια ακόμα καταστροφή. Αυτή τη φορά ήταν η κακοκαιρία Elias, η οποία χτύπησε με μανία τη Βόρεια Εύβοια επηρεάζοντας μεταξύ άλλων και τις Γούβες που θάφτηκαν στη λάσπη.

Η αφήγηση της κ. Παναγιώτας το 2021

Η κυρία Παναγιώτα περιέγραψε τις δραματικές στιγμές που έζησε.

«Φώναζα απελπισμένη, τον αγαπάω τον τόπο μου», αναφέρει και διηγείται τον πανικό που ένιωσε με τη φωτιά να κατακαίει ολόκληρη την περιοχή, λέγοντας χαρακτηριστικά «έβλεπα τη λάβα να έρχεται καταπάνω μας και φώναζα “βοήθεια -καιγόμαστε”. Μαζεύτηκε ο κόσμος, όλοι. Πράγματι ήρθαν και βοηθήσανε όλοι».

«Ήρθαν τα παιδιά του χωριού με το νερό, με τα βυτία να μας σώσουν. Εγώ άρχισα να χάνω τις αισθήσεις μου. Δύο κοπέλες μου πρόσφεραν νερό και μου είπαν να κάνω υπομονή γιατί θα σβήσει η φωτιά. Όμως οι φλόγες έρχονταν καταπάνω μας», σημειώνει.

«Ανησυχούσα για τους γείτονες δίπλα, υπάρχουν σπίτια με παιδιά που απειλήθηκαν. Φοβόμουν μήπως είναι κάποιος μέσα. Οι μνήμες αυτές δεν θα φύγουν από μέσα μας», περιγράφει η κυρία Παναγιώτα.

Σχετικά