Γιώργος Ντασιώτης: «Χρέος μας να δώσουμε στους Βοιωτούς την αίσθηση της υπερηφάνειας»

Ο Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων και εκ νέου υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τον συνδυασμό “ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ” του υποψήφιου περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στα Νέα της Βοιωτίας

Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να είστε υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος;

Καταρχάς σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνεται να επικοινωνήσω με τους πολίτες της Βοιωτίας. Σε ότι αφορά το ερώτημά σας η απάντησή μου είναι πως η απόφασή μου έχει να κάνει με τη διάθεσή μου να συμβάλλω στην εξέλιξη του τόπου μας. Μετά από μια μακροχρόνια θητεία ως Δήμαρχος Αλιάρτου-Θεσπιέων, κατά πολλούς επιτυχημένη, θεωρώ πως έχω την εμπειρία να το κάνω. Πάγια θέση μου είναι πως κανένας δεν περισσεύει από τα κοινά και πως η δημόσια κριτική, πρέπει να συνοδεύεται από την ενασχόληση με τα κοινά.

  • Γιατί επιλέξατε τον συνδυασμό του Φάνη Σπανού;

Είναι πάγια άποψή μου, δοκιμασμένη, εν τοις πράγμασιν, στα 13 χρόνια της δημαρχιακής μου θητείας, πως στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν κομματικές σημαίες, αλλά διάθεση για δουλειά. Εγώ έτσι λειτουργώ. Επίσης στην αυτοδιοίκηση δεν ωφελούν οι τουφεκιές στον αέρα, αλλά η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα. Δεν είμαι της άποψης να καταγράφονται δυνάμεις παρατάξεων, απλώς για να δείχνουμε πόσοι είμαστε, αλλά φανατικά υποστηρίζω πως ο τόπος πρέπει να διοικηθεί και όλες οι δυνάμεις να συμβάλλουν σε αυτό. Αυτή η στιγμή μόνο η παράταξη του Φάνη Σπανού μπορεί να το κάνει αυτό και ο εμπλουτισμός της με καινούργιους και έμπειρους ανθρώπους θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

  • Ποιο είναι το στοίχημα για την επόμενη ημέρα;

Η επιθυμία μου είναι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην εξέλιξη και αναβάθμιση του Ν.Βοιωτίας. Πιστεύω πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον πολιτισμό και την αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών. Αυτό προκύπτει όταν η διοίκηση καλλιεργεί τον σεβασμό και την ορθολογική διαχείριση. Θεωρώ πως η έννοια της υπηρεσίας προς το λαό, δεν πρέπει μόνο να λέγεται, αλλά κυρίως να δείχνεται. Τα έργα υποδομής πάντα είναι απαραίτητα και όσα κι αν γίνουν πάντα κάποια θα λείπουν. Επομένως πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να θέσουμε υψηλούς στόχους και σε αυτό τον τομέα ώστε ο Ν. Βοιωτίας να λάβει πραγματικά τη θέση που του αξίζει στο χάρτη.

Ποιούς θεωρείτε ως σημαντικότερους άξονες δράσης στην Π.Ε. Βοιωτίας για μια Περιφερειακή Αρχή ;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση που θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά. Συνοπτικά θα ανέφερα τα παρακάτω.

  1. Πολιτική Προστασία. Έχουμε μπει ήδη σε εποχή κλιματικής αλλαγής με πολύ έντονα και ραγδαία φαινόμενα, τα οποία όπως διαπιστώνουμε δεν τα αντέχουν πάντα οι υφιστάμενες υποδομές. Σίγουρα χρειάζεται επανασχεδιασμός και δυναμικές παρεμβάσεις. Επίσης απαιτείται εκπαίδευση και συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε στο ίδιο φαινόμενο να μην υπάρχει επικάλυψη και σύγχυση αρμοδιοτήτων που οδηγεί σε άσκοπη σπατάλη δυνάμεων και πόρων και σε αναποτελεσματικότητα.
  2. Κωπαϊδα. Απαιτείται διαχείριση με ξεκάθαρες αρμοδιότητες και εμπλοκή όλων των φορέων . Χρειάζονται σημαντικά έργα, ώστε να μην έχουμε πλημμύρες το Χειμώνα και ξηρασία το Καλοκαίρι. Έργα που θα μειώνουν και το κόστος της ενέργειας.
  3. Επιτάχυνση των έργων περιβαλλοντικής προστασίας του Ασωπού, που θα βάλουν τάξη σε μια δύσκολη κατάσταση.
  4. Περαιτέρω ανάδειξη του πανέμορφου ορεινού όγκου και των παραλιών μας, που προσελκύουν ιδιαίτερα ποιοτικό τουρισμό που αυξάνει το εισόδημα της περιοχής, αλλά αποτελούν και διέξοδο για τους κατοίκους του Νομού μας.
  5. Σίγουρα αναβάθμιση του οδικού δικτύου μας.
  6. Ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού, ιστορικού και αρχαιολογικού αποθέματος. Η κατεύθυνση κάθε χρηματοδότησης στον τομέα αυτό, πρέπει να στοχεύει στην άνοδο του επιπέδου και των απαιτήσεων των Πολιτών.

Αν σας ζητούσα να περιγράψετε σε γενικές γραμμές το όραμά σας για την επόμενη ημέρα της ΠΕ Βοιωτίας τι θα μας λέγατε ;

Επιγραμματικά. Να συμβάλω ώστε να δώσουμε στους Πολίτες μας την αίσθηση της υπερηφάνειας. Έχουμε ακέραιη την ευθύνη ειδικά όταν διαχειριζόμαστε δημόσιες θέσεις και δημόσιο χρήμα. Θέλω να συγκινείται κάποιος λέγοντας τη φράση «Είμαι Βοιωτός». Αυτό σημαίνει πως

η διοίκηση πρέπει να θέσει υψηλές προδιαγραφές, πρώτα για τον εαυτό της και ταυτόχρονα να καλλιεργεί στους Πολίτες την υπευθυνότητα. Το παράδειγμα όμως οφείλει να το δίνει κάθε στιγμή η διοίκηση.

Τι κρίνεται στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής; Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι πολίτες;

Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση κρίνονται πολλά. Πάντα όμως κρίνεται η αποτελεσματικότητα διακυβέρνησης. Οι πολίτες έχουν την ωριμότητα να δουν ποιοι από τους διεκδικητές και με ποιους συνεργάτες μπορούν να το εξασφαλίσουν αυτό. Τα κριτήρια πρέπει να είναι η προσωπικότητα του υποψηφίου, είτε Περιφερειάρχη, είτε Συμβούλου, το έργο του στον τομέα
που υπηρετεί, αλλά όμως και η αυθεντικότητά του και ειλικρινής σχέση με τους Πολίτες. Ο Πολιτικός πρέπει πάντα να είναι προσιτός και ανθρώπινος και να μην προσπαθεί να αποδείξει πως είναι παντοδύναμος. Οι Πολίτες πρέπει να ψηφίζουν με κριτήρια και το ήθος και την αγωνιστικότητα.

Πανεπιστήμιο στην Αλίαρτο. Είναι ο μεγάλος σας στόχος;

Πράγματι. Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στα κτήματά του στην Αλίαρτο, έρχεται τώρα με ένα πιο θεσμικό και επιβλητικό τρόπο, αναπτύσσοντας καινούργιες δραστηριότερες, σε κτήριο που ανακαινίζεται με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Αυτό σίγουρα αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την ευρύτερη περιοχή και σίγουρα είναι σημαντική παράμετρος ανάπτυξης. Η τεχνογνωσία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου είναι βέβαιο πως θα φέρει σημαντικές αλλαγές στην πρόοδο του πρωτογενούς τομέα που συνεπάγεται αύξηση εισοδήματος, οικονομία στους φυσικούς πόρους και προστασία του περιβάλλοντος.

Που εντοπίζετε τις βασικές αιτίες που δυσχεραίνουν την υλοποίηση των μεγάλων έργων;

Η εμπειρία μου από τη 13χρονη θητεία μου, ως Δήμαρχος Αλιάρτου –Θεσπιέων, δείχνει πως οι σημαντικότερες καθυστερήσεις, οφείλονται σε δυσκολίες στη χρηματοδότηση και σε απρόβλεπτα εμπόδια (π.χ. αρχαιολογικά ευρήματα).ένας άλλος λόγος, στον οποίο μπορούν να αποδοθούν γενικότερες δυσλειτουργίες είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών η οποία, πολλές φορές, προκαλεί τεράστια ζητήματα σε όλους τους τομείς.

Κλείνοντας και με την εμπειρία των τόσων χρόνων της θητείας σας ως Δήμαρχος Αλιάρτου – Θεσπιέων, ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Βοιωτίας;

Η Βοιωτία αποτελεί πραγματικά ευλογημένο τόπο. Έχει πολλές δυνατότητες για γρήγορη και δυναμική ανάπτυξη. Θεωρώντας ως πλεονεκτήματα, το καθένα στο δικό του βαθμό, τόσο το φυσικό της περιβάλλον, όσο και το ιστορικό της αποτύπωμα, ακόμη και τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στο αρχαίο δράμα με τον Θηβαϊκό κύκλο να προκαλεί παγκόσμιο ενδιαφέρον, αλλά και στη μυθολογία με τον Ηρακλή και τις εννέα Μούσες, εκτιμώ πως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι η γειτνίασή της με την Αττική, αρκεί να εργαστούμε ώστε να μη μας αντιμετωπίζουν ως «την πίσω αυλή τους», αλλά ως το ζωτικό τους χώρο επενδύσεων, εργασίας και αναψυχής . Αυτό κατά την άποψή μου μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες δυναμικής ανάπτυξης σε όλο το Νομό Βοιωτίας.

Πείτε μας λοιπόν γιατί οι δημότες πρέπει να ψηφίσουν εσάς, τι το ξεχωριστό έχετε;

Είμαι ένας υποψήφιος σε έναν συνδυασμό που υπάρχουν αξιόλογοι και πετυχημένοι συνυποψήφιοι. Φυσικά ο καθένας έχει κάτι ιδιαίτερο και μοναδικό να προβάλει για τον εαυτό του. Αν λοιπόν εγώ προέβαλα αυτό, θα έλεγα πως έχω αποδείξει στο πεδίο ποιος είμαι, δεδομένου πως, με τους αξιόλογους συνεργάτες μου επί δέκα τρία χρόνια υπηρετώ το Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, ως Δήμαρχος τιμώντας την εντολή των Δημοτών μου και παράγοντας έργο. Γνωρίζουν όλοι πως είμαι επίμονος στην εκτέλεση των καθηκόντων μου.

Αν σας λέγαμε λοιπόν να στείλετε ένα τελευταίο μήνυμα στον κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό;

Θα έλεγα πως όλοι πρέπει να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Οι εκλογές είναι η γιορτή της Δημοκρατίας, αλλά είναι και υποχρέωση όλων. Οι Πολίτες έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους στην επιλογή της διοίκησης. Λέω πάντα και το πιστεύω ακράδαντα, πως δικαίωμα στη δημόσια κριτική, έχουν όσοι έχουν δημόσια τοποθέτηση στα κοινά. Οι εκλογές είναι μια από τις σημαντικότερες δημόσιες τοποθετήσεις των Πολιτών, η οποία πρέπει να ασκείται με σωφροσύνη και υπευθυνότητα.

Είμαι ο Γεώργιος Π.Ντασιώτης και γεννήθηκα στην Πρασιά Ευρυτανίας το 1966. Από το 1975 η πατρική μου οικογένεια κατοικεί στην Αλίαρτο Βοιωτίας, όπου εγκαταστάθηκε ακολουθώντας την πορεία πολλών κατοίκων της εγκαταλελειμμένης, τότε επαρχίας, που αναζητούσαν καλύτερη τύχη.
Γιος πολυμελούς οικογένειας με έξι παιδιά, με γονείς βιοπαλαιστές αγρότες και αργότερα βιομηχανικούς εργάτες.
Σπούδασα Θεολογία στο Εθνικό-Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και δίδαξα σε αρκετά Σχολεία για Είκοσι ένα χρόνια. Διατέλεσα Διευθυντής στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Δομβραίνας και στο αντίστοιχο του Ακραιφνίου.
Είμαι νυμφευμένος με την Κωνσταντίνα Φωτογιαννοπούλου, Εκπαιδευτικό και Διευθύντρια του ΓΕΛ Αλιάρτου, με την οποία έχουμε αποκτήσει δύο γιούς, τον Παναγιώτη ( Φιλόλογος Καθηγητής) και τον Μάριο (επιχειρηματίας).
Από το 2011 είμαι Δήμαρχος στον Καλλικρατικό Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων, τον οποίο, με τους σπουδαίους συνεργάτες μου, τον έχουμε βοηθήσει να εξελιχθεί, τόσο σε μεγάλα έργα υποδομών (αποχέτευση, ύδρευση, αθλητικές εγκαταστάσεις, πλατείες και κοινόχρηστοι χώροι, αντιπλημμυρικά έργα, οδοποιία, κ.α.), όσο και στο επίπεδο της κοινωνικής συνοχής και εξυπηρέτησης των δημοτών.
Με σύνθημά μας, όλα αυτά τα χρόνια, «Το έργο θα μιλήσει για εμάς» πορευτήκαμε, με την ομάδα μου, και με υπερηφάνεια βλέπω το Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων να έχει προοδεύσει.
Τον Απρίλιο του 2023 δήλωσα πως το ταξίδι μου στον Α΄Βαθμό αυτοδιοίκησης τελείωσε και δε θα θέσω ξανά υποψηφιότητα, ως Δήμαρχος. Επέλεξα το τέλος, τη στιγμή που όλα ήταν πολύ εύκολα για την επόμενη, τέταρτη θητεία. Το έκανα για να είμαι συνεπής με τις αρχές μου, γιατί πιστεύω πως, αν αισθάνομαι εγώ ότι έχω ολοκληρώσει μια πορεία, οφείλω να σταματήσω. Θέλω να νοιώθω πως ΕΙΜΑΙ ΧΡΗΣΙΜΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΚΟ.
Αποδέχθηκα την πρόκληση είναι να συνεχίσω στον Β΄Βαθμό της αυτοδιοίκησης. Σε άλλο επίπεδο, με άλλες δυνατότητες και άλλες ευκαιρίες, για να βοηθήσω όχι μόνο το Δήμο μου, αλλά τον ευρύτερο του Νομού Βοιωτίας.
Ανακοίνωσα τη συμμετοχή μου στην παράταξη του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού «ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», θέλοντας να μεταφέρω σε αυτή την εμπειρία μου, από την 13χρονη διοίκηση του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, τη διάθεσή μου για πολλή δουλειά, την γνώση των προβλημάτων αλλά και τις δυνατότητες επίλυσής τους, που έχω αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κυρίως το μεγάλο μυστικό της αυτοδιοίκησης, που το διδάχτηκα στην πράξη και είναι, να έχεις, σε κάθε πολίτη, σεβασμό, ανοιχτή καρδιά και ορθάνοιχτα αυτιά .

ΕΠΙΜΕΝΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ στην άσκηση διοίκησης με ήθος και αξιοπρέπεια, χωρίς έπαρση και ανόητους εγωισμούς, με σύνθεση απόψεων και συναίνεση.

Το στοίχημά μου είναι η προσφορά υπηρεσίας στο λαό και όχι η κάλυψη πολιτικών φιλοδοξιών.

Με το Φάνη Σπανό θα ΕΠΙΜΕΊΝΩ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, να ακούσουμε το καρδιοχτύπι των πολιτών και όχι τις μελωδικές, αλλά επικίνδυνες σειρήνες της εξουσίας.
Πιστεύω πως θα τα καταφέρουμε. Εξάλλου η μέχρι τώρα πορεία μου δείχνει πως προσπάθησα πολύ και πέτυχα αρκετά.

neatisviotias.gr

Σχετικά