Aκατανόητη η απουσία των Χωστίων από τις αποζημιώσεις για τις πυρκαγιές

ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΧΩΣΤΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ του Θωμά Κιούση

kiousis thomas

Η απουσία των Χωστίων από τις περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές το περασμένο καλοκαίρι και πρόκειται να στηριχθούν μέσω κρατικής αρωγής είναι προφανώς ακατανόητη.

Στην υπ’ αριθ. 44664/28-12-2023 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ – ΦΕΚ Β’ 7424), οριοθετούνται και περιλαμβάνονται οι περιοχές προκειμένου να επιχορηγηθούν οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές τους μήνες από Ιούλιο έως και Σεπτέμβριο 2023.

Υπάρχουν οι περιοχές σε όλη την Ελλάδα και στη Βοιωτία όλες οι περιοχές (Δερβενοχώρια, Κυριάκι). Απουσιάζουν μόνον τα Χώστια με τις πολλαπλές πυρκαγιές του καλοκαιριού και κυρίως την απολύτως καταστροφική στις 21 Αυγούστου, όπου θρηνήσαμε και ανθρώπινη απώλεια.

Στη συνέχεια βγήκε η υπ’ αριθ. 44993/31-12-2023 (ΦΕΚ B’ 7537) ΚΥΑ, με τίτλο τη συμπληρωματική οριοθέτηση περιοχών που είχαν ζημιές από πυρκαγιές, όπου και πάλι δεν περιλαμβάνονται τα Χώστια.

Το αξιοπερίεργο και ακατανόητο είναι ότι στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που είχε προηγηθεί με αριθμό 17252/12-09-2023 (ΦΕΚ 5413/Β), τα Χώστια περιλαμβάνονταν στις πληγείσες περιοχές.

Τι συνέβη σε λίγους μήνες; Είναι λάθος ή εσκεμμένο;

Χρειάζονται πειστικές απαντήσεις και τα Χώστια να συμπεριληφθούν άμεσα, όπως είναι αυτονόητο στις πληγείσες περιοχές μέσω κρατικής αρωγής.

Να συμπεριληφθεί μια περιοχή που έχει πληγεί επανειλημμένα από καταστροφικές πυρκαγιές, με συνέπεια να έχει καταστραφεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του ελαιώνα με άμεσο αντίκτυπο στο πενιχρό και μοναδικό αγροτικό εισόδημα των παραγωγών και υφίσταται τις επιπτώσεις της χρόνιας αδιαφορίας των υπευθύνων.

Σχετικά