“Όχι ΒΟΜΒΑ στην Ελλοπία”-Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους για τους Σταθμούς Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας!

Κάτοικοι της Ελλοπίας αντέδρασαν άμεσα και εγγράφως με επιστολή, όπου υπογραμμίζουν ότι σοβαροί περιβαλλοντικοί, χωροταξικοί και θεσμικοί λόγοι  καθιστούν προβληματικό και επικίνδυνο το έργο. 

Έντονες και εύλογες αντιδράσεις προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες της  Ελλοπίας, της Ξηρονομής, αλλά και της Αλυκής, η δημοσιοποίηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την κατασκευή στην περιοχή Ρεθαριά Θίσβης -σε απόσταση μόλις 163 μέτρων από τον οικισμό της Ελλοπίας!- έξι Σταθμών Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΣΑΗΕ 496,60 MW), ενός Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ 33/400kV), καθώς και Γραμμής Μεταφοράς Ενέργειας Υψηλής Τάσης (ΓΜ 400kV). 

Δείτε την επιστολή

“ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ Ή ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.

ΕΞΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΕΡΓΕΙΑΣ ΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΕΓΧΥΣΗΣ 496,60 ΜWΚΑΙΣΥΝΟΛΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 1588,43 Mwh ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΡΑΘΑΡΙΑ 1-6 ΤΗΣ ΔΕ ΘΙΣΒΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ, ΠΕ ΒΟΙΩΤΙΑΣ , ΚΥΤ & ΓΡΑΜΜΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ.

Οι αποστάσεις των πλησιέστερων περιμετρικών του έργου οικισμών από το κοντινότερο σημείο των πολυγώνων εγκατάστασης των ΣΑΗΕ είναι οικισμός Ελλοπίας απόσταση από κορυφή γηπέδου σταθμού 163 μέτρα και ακόμα μικρότερη από το γήπεδο ποδοσφαίρου Ελλοπίας  (35-40 μέτρα)

 Οικισμός Ξηρονομής απόσταση από κορυφή γηπέδου σταθμού 1652 μέτρα.”

ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ Μ.Π.Ε. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΛΟΓΟΥΣ.

1. Δεν έγινε καμία ενημέρωση των κατοίκων των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με το έργο, και η απόφαση του Τοπικού Κοινοτικού Συμβουλίου πάρθηκε χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι κάτοικοι της Ελλοπίας.. Με άλλα λόγια δεν εφαρμόστηκε η σχετική νομοθεσία περί κοινοποιήσεως της Μ.Π.Ε και δυνατότητα έκφρασης γνώμης από το ενδιαφερόμενο κοινό.

2. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εταιρείας είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, ανακριβής και σε πολλά σημεία αποκρύπτει πολλά στοιχεία  που έχουν αναντικατάστατη επίπτωση στο περιβάλλον. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

2.1 Αποκρύπτεται το γεγονός ότι το συγκεκριμένο έργο είναι η απαρχή μιας σειράς τέτοιων έργων που θα γίνουν στην συγκεκριμένη τοποθεσία, σύμφωνα με  τις δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του ιδιοκτήτη του έργου στο real.gr. Προβλέπεται επέκταση ισχύος στα 2GW (ακόμα περισσότρα κοντέινερ), διασύνδεση των γειτονικών  ΑΠΕ (επιπλέον γραμμές διασύνδεσης), ακόμα και σταθμό αποθήκευσης Υδρογόνου. (Στην Μ.Π.Ε προβλέπεται η τοποθέτηση επιπλέον μετασχηματιστών ισχύος και πεδία σύνδεσης μέσης τάσης για την σύνδεση γειτονικών σταθμών Α.Π.Ε).

2.2. Δεν γίνεται καμία αναφορά στο θερμικό φορτίο που θα προκύψει κατά την λειτουργία του σταθμού που οι ίδιοι υπολογίζουν σε 150MWh  σε κάθε κύκλο λειτουργίας των συσσωρευτών , ούτε στις καταστρεπτικές επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής, φαινόμενο θερμονησίδας, που μπορεί να ανεβάσει τοπικά την θερμοκρασία και 4-5 βαθμούς C με προφανείς συνέπειες στις γεωκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις της περιοχής και την υγεία των κατοίκων. Η περιοχή εγκατάστασης είναι μια σχετικά μικρή περιοχή που περιβάλλεται από βουνά και λόφους και το μικροκλίμα της δεν έχει καμία σχέση με το κλίμα της Αλιάρτου, από όπου αντλήθηκαν τα μετεωρολογικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην μελέτη. Δεν έγιναν επιτόπιες μετρήσεις όπως επιτρέπει ο νόμος για τις εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας προς τις οποίες εξομοιώνονται και οι ΣΑΗΕ. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι στην περιοχή υπάρχουν συγκεντρωμένες αρκετές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

2.3. Δεν αναφέρεται και δεν υπολογίζεται ο θόρυβος που θα παράγεται από την λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων που απαιτούνται για την ψύξη των συσσωρευτών. Δεδομένου ότι σε κάθε μονάδα αποθήκευσης έχει 37 έως 160 κοντέινερ συσσωρευτών (συνολικά 554 και με την προβλεπόμενη επέκταση 810 κοντέινερ) η αναμενόμενη στάθμη εκτιμάται ότι θα ξεπερνά τα 65dB και δυνητικά τα 75dB  πολύ ποιο πάνω από τα 45dB που επιτρέπει ο νόμος για τις αγροτοδασικές περιοχές.

2.4.Η συνολική ισχύς του προτεινόμενου έργου είναι η μεγαλύτερη αυτή την στιγμή στην Ευρώπη και οι πιθανές συνέπειες ενός ατυχήματος θα είναι καταστροφικές για την γύρω περιοχή. Τα ατυχήματα σε τέτοιου τύπου ΣΑΗΕ είναι συχνά και με σοβαρές συνέπειες.  (Συνημμένο 2)

2.5.  Δεν έχει ζητηθεί γνωμοδότηση από την  Πυροσβεστική Υπηρεσία για την σχεδιαζόμενη κατασκευή του έργου και την δυνατότητα αντιμετώπισης τυχόν ατυχημάτων κατά την κατασκευή και λειτουργία του έργου.

2.6. Προκειμένου για την κατασκευή του έργου θα υπάρξει καταστροφή μεγάλης Δασικής έκτασης καταστροφική για το Περιβάλλον και το ήδη επιβαρυμένο από τις ανεμογεννήτριες μικροκλίμα της περιοχής.

2.7. Η μελέτη εναλλακτικών θέσεων κατασκευής των σταθμών είναι ελλιπής και οι δικαιολογίες για την απόρριψη της μοναδικής θέσης που εξετάστηκε είναι παιδαριώδεις.

2.8.Η περιοχή μας είναι αρκετά σεισμογενής λόγω του ρήγματος του Κορινθιακού κόλπου γεγονός επίσης αποτρεπτικό για τις πιθανές συνέπειες σε περίπτωση ενεργοποίησης του ρήγματος.

2.9Ψευδώς αναφέρεται στην μελέτη ότι οι εγκαταστάσεις δεν είναι ορατές απο τον οικισμό της Ελλοπίας που απέχει μόνο 160 μέτρα το δε γήπεδο που αθλούνται αρκετοί κάτοικοι μόλις 30 μέτρα. Επιπλέον η περιοχή εγκατάστασης εφάπτεται στον φαράγγι του Περμησσού και το γειτονικό Δασύλιο, που χρήζουν προστασίας όπως αναφέρεται στο ΣΧΟΟΑΠ της ΔΕ Θίσβης.  Στην περιοχή εξάλλου βρίσκεται και το σπήλαιο Μπελιώτη.

2.10 Δεν υπάρχει κανένα όφελος, βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο, για την περιοχή  και τους κατοίκους της. Απεναντίας υποβαθμίζεται η περιοχή και το περιβάλλον, συμβάλλοντας στην Αστυφιλία, την ερήμωση της υπαίθρου και την εγκατάλειψη των γεωργικών δραστηριοτήτων. Σημειωτέων ότι στην περιοχή αναπτύσσεται σε σημαντικότατη έκταση η καλλιέργεια της ελιάς και τυχόν κατασκευή του έργου θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες τόσο στην καλλιέργεια όσο και στην οικονομία του τόπου.

Συνοψίζοντας  ζητούμε και πάλι την ΑΠΟΡΡΙΨΗ της Μ.Π.Ε του ανωτέρω έργου , διότι υποβαθμίζει την περιοχή , μειώνει την αξία της γης, καταστρέφει  τις καλλιέργειες και μειώνει το βιοτικό επίπεδο των γύρω κοινοτήτων.

Σχετικά