Σκληρή παρέμβαση Ντασιώτη για τα «Πρωτοχρονιάτικα Κατασχετήρια» δημοτών στο Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ

ΠΕΡΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ!!!

Με αφορμή ανακοινώσεις του Δημάρχου και του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, σχετικά με «Πρωτοχρονιάτικα Κατασχετήρια» δημοτών που οφείλουν στο Δήμο Αλιάρτου- Θεσπιέων και προς αποκατάσταση της αλήθειας κάνω γνωστά τα εξής :

  1. Η οικονομική υπηρεσία και συγκεκριμένα το Γραφείο Εσόδων έχει εκ του νόμου την υποχρέωση να αναζητά τις οφειλές και να εξασφαλίζει την αποπληρωμή τους.
  2. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν διάφοροι τρόποι, μεταξύ των οποίων η δέσμευση των λογαριασμών του οφειλέτη, που είναι ο έσχατος και εφόσον έχουν εξαντληθεί όλοι οι προηγούμενοι ( ειδοποιήσεις, πρόσκληση για ρύθμιση, κτλ).
  3. Η δέσμευση των λογαριασμών είναι ο έσχατος και ακραίος τρόπος διεκδίκησης των οφειλών και πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις που υπάρχει πλήρης αδιαφορία του οφειλέτη και προκλητική περιφρόνηση της υπηρεσίας του Δήμου, εφόσον βέβαια έχει επικοινωνήσει μαζί του με τρόπο που αποδεικνύεται (αλληλογραφία, επίδοση, κτλ).
  4. Η δέσμευση των λογαριασμών, ακόμη και του οφειλέτη που δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της υπηρεσίας, ως ακραίο μέτρο, εφόσον χρειαστεί να γίνει, γίνεται με όρους και προϋποθέσεις, ώστε να εξασφαλιστούν μεν τα συμφέροντα του Δήμου, αλλά ταυτόχρονα να μην δυσκολευτεί ανυπέρβλητα η ζωή ή η οικονομική δραστηριότητα του οφειλέτη. Αυτό σημαίνει πως δε γίνεται ποτέ όταν η επόμενη μέρα είναι αργία, πολύ περισσότερο όταν ακλουθούν πολλές μέρες αργίας όπως στην προκειμένη περίπτωση και μάλιστα Πρωτοχρονιά.
  5. Αυτός που υπογράφει τη δέσμευση λογαριασμού, εν προκειμένω η Προϊσταμένη του Γραφείου εσόδων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων, όφειλε να έχει τη γνώση αυτού του νομικού πλαισίου, αλλά ακόμη περισσότερο όφειλε να έχει την ευαισθησία και την κατανόηση των συνεπειών που θα δημιουργούσε με αυτή την ανάλγητη ενέργειά της σε πλήθος νοικοκυριών, που δε θα μπορούσαν να αντιδράσουν λόγω των αργιών που ακολουθούσαν.
  6. Επίσης όφειλε να ενημερώσει τον πολιτικό της προϊστάμενο, τον Δήμαρχο, ακόμη κι αν ήταν η τελευταία ημέρα της θητείας του, γιατί αυτό προβλέπει το υπηρεσιακό καθήκον.
    Δεν προέβη σε καμία ενημέρωσή μου, όπως η ίδια ομολόγησε, αλλά ούτε και τον Διευθυντή Οικονομικών του Δήμου ενημέρωσε όπως ο ίδιος μου δήλωσε σε επικοινωνία μου μαζί του. Προφανώς κινούμενη αυτόνομα, δε γνωρίζω με ποιό θάρρος, προέβη σε αυτή την ακραία ενέργεια.
    Σε πολλά τηλεφωνήματα που δέχτηκα από Δημότες, διαπίστωσα το μέγεθος της αναλγησίας, όταν, όπως μου ανέφεραν, τους δέσμευσε, χωρίς οίκτο,για ελάχιστα ευρώ το σύνολο του λογαριασμού τους δημιουργώντας τους τεράστια προβλήματα.
    Η πραγματικότητα είναι πως υπηρεσιακά είναι αρμοδιότητά της, αλλά είναι απολύτως ανήθικο, αφενός, να παρακάμπτει τους προϊσταμένους και αφετέρου να αδιαφορεί για τα προβλήματα που δημιουργεί σε συμπολίτες.
    Επειδή το ζήτημα είναι σοβαρό, ως προς το ηθικό μέρος κυρίως, αλλά και ως προς το υπηρεσιακό και τα όρια λειτουργίας των υπαλλήλων, παρακαλώ τον κο Δήμαρχο ως έχοντα πλέον αρμοδιότητα:
  7. Να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να επισπευστεί τάχιστα η απεμπλοκή των λογαριασμών
  8. Να καλέσει σε έγγραφες εξηγήσεις την Προϊσταμένη εσόδων του Δήμου Αλιάρτου-Θεσπιέων ,τις οποίες να δημοσιοποιήσει, θέτοντας τα ερωτήματα που αβίαστα προκύπτουν και είναι:
    • Γιατί επέλεξε, για την απαράδεκτη ενέργειά της, τη συγκεκριμένη ημέρα (28/12/2023), που είναι η τελευταία εργάσιμη του έτους και ακολουθούν πολλές αργίες, ενώ ταυτόχρονα είναι και η τελευταία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής.
    : Εξάντλησε, όπως εκ του νόμου είναι υποχρεωμένη, όλους τους προβλεπόμενους τρόπους αναζήτησης των οφειλών ;; ( ατομικές ειδοποιησεις, ρυθμίσεις, προειδοποίηση για αναγκαστικά μέτρα).
    • Με ποια κριτήρια επέλεξε τους οφειλέτες των οποίων τους λογαριασμούς δέσμευσε.
    • Γιατί, ως όφειλε υπηρεσιακά και ηθικά, δεν ενημέρωσε τον απερχόμενο, αλλά ακόμη πολιτικό της προϊστάμενο, Δήμαρχο.

Εν αναμονή των απαντήσεων .

Γεώργιος Π. Ντασιώτης
τ. Δήμαρχος Αλιάρτου- Θεσπιέων

Σχετικά